Special - E-book van de Week


Week 17 2015

Wilco Kelderman bestaat niet en andere wielrenverhalen van Thijs Zonneveld.
In deze Week van het Sportboek (nog tot en met zaterdag) besteedt het E-bookplatform extra aandacht aan sportboeken. Ook de keuze van het E-book van de Week is afgestemd op deze week. Voor de publieksprijs Sportboek van het Jaar, de prijs voor het beste sportboek van 2014 waarvoor nog tot en met vrijdag hier kan worden gestemd, zijn onlangs vijf boeken genomineerd, waaronder Wilco Kelderman bestaat niet en andere wielrenverhalen van Thijs Zonneveld, een van de beste stylisten onder de sportjournalisten. Het bevat een keuze uit zijn columns die eerder verschenen in Algemeen Dagblad, Bahamontes, NUsport, Grinta en De Muur.

Meer informatie over Wilco Kelderman bestaat niet op Literatuurplein
Het boek: Wilco Kelderman bestaat niet
De auteur: Thijs Zonneveld

Omschrijving van het boek op het E-bookplatform
Thijs Zonnevelds bijzondere kijk op het wielerpeloton

Het voorbije wielerjaar met Thijs Zonneveld doornemen is een genot. Hij kent de renners en weet waar hij het over heeft. In Wilco Kelderman bestaat niet geeft hij daarvan meermalen blijk. 'Wees zuinig op onze talenten' lijkt hij te willen zeggen, als ultieme smeekbede voor een glorieuze toekomst van het Nederlandse wielrennen.

Zonnevelds hart klopt ervoor. Of het nou gaat om het beschermen van de coureurs tegen de almaar grotere invloed van de organisatoren en sponsoren, of om de strijd tegen het oneerlijke fietsen à deux vitesses, Zonneveld zet zich met hart en ziel in voor zijn geliefde sport - van de kermiskoers tot de grote ronde, van klassiekerkampioen Niki Terpstra tot aanstormend talent Wilco Kelderman, die eigenlijk niet bestaat.

Week 15 2015Karakter van F. Bordewijk.
Op 28 april is het vijftig jaar geleden dat F. Bordewijk overleed. Dat was voor het Bordewijk Genootschap aanleiding 2015 uit te roepen tot het Bordewijkjaar. Dit jaar organiseert de Stichting samen met literaire podia in onder meer Den Haag, Amsterdam en Utrecht een aantal literaire salons rond zijn persoon en werk. Op zaterdag 12 en zondag 13 september zal het Theater aan het Spui in Den Haag in het teken van Bordewijk staan. In samenwerking met onder meer de Jan Campert Stichting en het Letterkundig Museum worden lezingen en toneelvoorstellingen georganiseerd en is er bovendien muziek van zijn echtgenote Johanna Bordewijk Roepman. Er wordt een groot banket gehouden en er zal een borstbeeld van de schrijver worden onthuld.
Bordewijk is de auteur van een van de meest onvergankelijke klassiekers uit de Nederlandse literatuur: het oorspronkelijk in 1938 verschenen Karakter. Bij Nijgh & Van Ditmar verscheen daarvan al de zevenenveertigste druk. De roman is opgenomen in het E-bookplatform en is deze week het E-book van de Week.

Meer informatie over Karakter op Literatuurplein
Het boek: Karakter
De auteur: F. Bordewijk

Omschrijving van het boek op het E-bookplatform
Katadreuffe is bezeten van het verlangen advocaat te worden. Als zoon van een arme ongehuwde moeder in het vooroorlogse Rotterdam zet hij alles op alles om zijn doel te bereiken. De machtige deurwaarder Dreverhaven, zijn vader, werkt hem in alle opzichten tegen. Waarom? Twee onbuigzame karakters in een strijd die tot het uiterste lijkt te gaan - zelfs de liefde wordt eraan opgeofferd.

Karakter geldt als het meesterwerk van Bordewijk. Het boek heeft ruim vijfenzestig jaar na verschijnen nog niets aan kracht en leesbaarheid ingeboet.

Deze uitgave maakt deel uit van een bijzondere reeks naar aanleiding van het 175-jarig bestaan van Nijgh & Van Ditmar waarin de tien populairste boeken uit de geschiedenis van het fonds zijn opgenomen. De omslagen zijn gemaakt door studenten van de kunstacademies in Breda en Den Bosch.

Week 14 2015De vrouwen van Lazarus van Marina Stepnova.
‘Literatuur hors categorie.’ Zo besluit Guus Bauer zijn recensie op Literatuurplein van De vrouwen van Lazarus van Marina Stepnova. In drie generaties van een Russische familie weerspiegelt zich de geschiedenis van de vorige eeuw. De personages spelen daarin zelf geen rol van betekenis maar zijn er wel van doordesemd. Ze leiden hun leven óndanks de ontwikkelingen en zijn daardoor uiterst menselijk. ‘Stepnova laat in deze hele roman de keerzijde van de wereld zien. In een sensuele taal, zonder aan mooischrijverij te doen. Dit is een gulle roman. Of eerder misschien een verzameling van romans waarin je je kunt nestelen, onderdompelen.’

Meer informatie over De vrouwen van Lazarus op Literatuurplein
Het boek: De vrouwen van Lazarus
De auteur: Marina Stepnova

Omschrijving van het boek op het E-bookplatform
De vrouwen van Lazarus is een sprankelende familieroman waarin de hoogbegaafde Lazarus Lindt en de vrouwen in zijn leven de hoofdrol spelen. Het is de roman die de klassieke Russische auteurs zouden hebben geschreven als ze een eeuw later hadden geleefd.

Tegen de achtergrond van de twintigste eeuw, de stad Moskou en de fictieve stad Ensk wordt de geschiedenis van een bijzondere familie en een turbulent land beschreven.

Week 13 2015Week 13 2015

Zeven pogingen om een geliefde te wekken van Ineke Riem.
Deze week beleeft de eerste editie van Literatour, de Boekenweek waarin jonge schrijvers op pad gaan naar scholen om bij jongeren het leesplezier aan te wakkeren en hen te helpen een boek te vinden dat bij hen past. Een van die schrijvers is Ineke Riem. Met Zeven pogingen om een geliefde te wekken won zij vorig jaar in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. De jury noemde de roman ‘een beeldschoon coming of age verhaal over een jonge kwetsbare vrouw die zichzelf verstopt in haar grootouderlijk huis en in zichzelf omdat haar leven maar niet op gang wil komen’.

Meer informatie over Zeven pogingen om een geliefde te wekken op Literatuurplein
Het boek: Zeven pogingen om een geliefde te wekken
De auteur: Ineke Riem

Omschrijving van het boek op het E-bookplatform
Oudering is een dorpje op het eiland Voorne-Putten waar de inwoners langs elkaar heen leven en hun nooit uitgekomen dromen in oude sokken bewaren.

Lioba, een ambitieus en kunstzinnig meisje, wil niets liever dan het dorp ontvluchten. Als zij op een dag bewusteloos wordt aangetroffen op het nabije gors, gonst het dorp van de geruchten. Diverse dorpsgenoten zoeken koortsachtig naar een manier om haar weer wakker te krijgen. Wie weet Lioba te bevrijden uit haar mysterieuze slaap?

Week 12 2015
Birk van Jaap Robben
Birk past in de traditie van de beste “Hollandse” romans zoals De buitenstaander, Sneeuweieren en Boven is het stil,' schreef Guus Bauer in zijn recensie op Literatuurplein over deze debuutroman van Jaap Robben. Afgelopen zaterdag, tijdens het Boekenbal voor Lezers in de De Lichtfabriek in Haarlem, heeft Gerda Aukes van boekhandel Den Boer in Baarn aan Robben voor Birk de eerste Nederlandse Boekhandelsprijs uitgereikt.

Meer informatie over Birk op Literatuurplein
Het boek: Birk
De auteur: Jaap Robben

Omschrijving van het boek op het E-bookplatform
Mikael woont met zijn ouders op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen. Op een dag verdwijnt zijn vader in zee en verzwijgt Mikael wat er is gebeurd. Schuld, troost en verwijten stapelen zich op, tot zijn moeder het onmogelijke van hem verlangt.

Birk is een even teder als beklemmend verhaal over mensen die zelf eilanden driegen te worden.


Week 8 2015
Onder professoren van Willem Frederik Hermans
Donderdag wordt in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam De zanger van de wrok gepresenteerd, het tweede deel van de biografie van Willem Frederik Hermans, geschreven door Willem Otterspeer (zie de agenda op Literatuurplein). Daarin komen de jaren 1953-1995 aan bod. Naar aanleiding daarvan deze week een roman van Hermans als E-book van de Week: Onder professoren. Hij rekende daarin af met het academische milieu in Groningen, waarvan hij van 1952 tot 1973 eerst als assistent en daarna als lector aan het Geografisch Instituut deel had uitgemaakt. Bitter, wrang, jazeker, maar wel een van de geestigste romans uit de hele Nederlandse literatuur.

Meer informatie over Onder professoren op Literatuurplein
Het boek: Onder professoren
De auteur: Willem Frederik Hermans

Omschrijving van het boek op het E-bookplatform
Toen Willem Frederik Hermans zijn vaderland achterliet, had hij een affaire achter de rug met afgunstige docenten en hoogleraren op de Universiteit van Groningen. Hoewel hij achteraf juridisch geheel in het gelijk werd gesteld zal geen wraak zoeter hebben gesmaakt dat het publiceren van de bijtende sleutelroman Onder professoren, waarin Prof. Dr. Rufus Dingelam de Nobelprijs krijgt die hem echter niets dan ongeluk zal brengen.

Afgunst, jaloezie en machtsmisbruik zijn na dertig jaar nog steeds een onverminderde klassieker.

Week 7 2015
De verhalen van Frans Kellendonk
Op 15 februari was het 25 jaar geleden dat Frans Kellendonk overleed. In mei verschijnt onder de titel De brieven de keuze die Jaap Goedegebuure en Oek de Jong uit zijn correspondentie hebben gemaakt. Het is slechts een van de uitgaven en initiatieven dit jaar. Reden genoeg om 2015 te bestempelen tot Frans Kellendonk-jaar. Daarover meer in een nieuwsbericht op Literatuurplein.

Meer informatie over De verhalen op Literatuurplein
Het boek: De verhalen
De auteur: Frans Kellendonk

Omschrijving van het boek op het E-bookplatform
In zijn verhalen toont Frans Kellendonk nog meer mogelijkheden van zijn schitterende talent dan in zijn romans. Ook laat hij meer van zich zelf zien, in de negen korte verhalen waarin hijzelf als ik-figuur optreedt, en vooral ook in de acht langere novellen waarin dat niet het geval is.

De twee verhalen uit zijn debuut Bouwval (1977) en het zestel uit Namen en gezichten (1983) zijn zo verschillend dat alleen uit de stijl blijkt dat ze van één meesterhand zijn. Van de magisch-realistische wereld van halfdode verslaafden en travestieten in 'Achter het licht' via de keiharde homoscene in 'Overige bestemmingen' tot het eenzijdige gesprek van een oude kasteelheer tegen een schone jongeling in de historische schets 'Dood en leven van Thomas Chatterton '- Frans kellendonk neemt ons mee naar acht heel nieuwe werelden.

De negen autobiografische opstellen uit Dagwerk tonen een heel andere kant van de schrijver: de moderne feuilletonnist laat zien dat het journalistieke dagboekgenre bijna een eeuw na Couperus nog op hetzelfde niveau kan worden beoefend.

Frans Kellendonk (1951-1990) heeft Engels gestudeerd in zijn geboortestad Nijmegen. In 1978 promoveerde hij; hetzelfde jaar werd hij redacteur van De Revisor. Zijn zeer succesvolle debuut, Bouwval, was toen al verschenen. Behalve romans schreef hij verhalen en essays, en vertaalde hij enkele meesterwerken uit de Engelse literatuur.

'Frans Kellendonk laat in al deze verhalen zien over een fabelachtige techniek te beschikken.' - NRC Handelsblad
'Kellendonk is een meester in het vinden van geconcentreerde beelden die in weinig woorden veel vertellen.' - Het Parool
'...stuk voor stuk staaltjes van pregnante schrijfkunst.[...] Een stijl die niet allen sierlijk is, maar ook aangenaam gedistantieerd, bondig en ironisch waar dat nodig is.' - Trouw

Week 6 2015
Bijna iedereen kon omvallen van Toon Tellegen
Keuze van Julienne van den Heuvel, adviseur BoekStart:
‘De boeken van Toon Tellegen zijn tijdloos en voor jong en oud, met rake typeringen en krachtig, juist om wat er niet staat. Blij hem tussen de e-books aan te treffen.’

Meer informatie over Bijna iedereen kon omvallen op Literatuurplein
Het boek: Bijna iedereen kon omvallen
De auteur: Toon Tellegen

Omschrijving van het boek in het E-bookplatform
'Boven de tafel van de eekhoorn hing een lamp. Soms kwam de olifant op bezoek en vroeg of hij even aan die lamp heen en weer mocht slingeren.
De eekhoorn vond dat altijd goed.
Dan slingerde de olifant, flapperend met zijn oren, heen en weer - zo hoog dat hij zelfs tegen het plafond botste en de lamp gevaarlijk kraakte.
Telkens als hij laag over de tafel heen kwam, riep hij: 'Eekhoorn!' en zwaaide hij naar de eekhoorn. De eekhoorn zwaaide terug en hoopte dat zijn lamp het zou houden. Daarna aten zij zoete boomschors en spraken over de oceaan of over dieren die vaak jarig waren en anderen die dat nooit waren.
Wij zijn vrienden, he eekhoorn?'' vroeg de olifant soms.
'Ja,' zei de eekhoorn.
'Speciale vrienden?'
'Speciale vrienden." '

Bijna iedereen kon omvallen werd bekroond met de Gouden Griffel en met de Woutertje Pieterse Prijs.

'Misschien is het allermooiste wat niet in de verhalen staat: de stilte waarin de lezer aan het slot wordt achtergelaten. Na zinnen als: "De zon ging onder. In de verte zong de lijster. Langzaam liepen zij naar huis."' - Juryrapport Woutertje Pieterse Prijs 1994.

Week 5 2015
De gedichten van Herman de Coninck
‘Zoals je tegen een ziek dochtertje zegt: / mijn miniatuurmensje, mijn zelfgemaakt / verdrietje, en het helpt niet; / zoals je een hand op haar hete voorhoofdje / legt, zo dun als sneeuw gaat liggen, / en het helpt niet: // zo helpt poëzie.’ Het gedicht ‘Poëzie’ is opgenomen in de verzamelbundel De gedichten van Herman de Coninck. In het aan hem gewijde onderdeel van de special Poëzie op Literatuurplein is een video opgenomen waarin het wordt voorgelezen door Wim Helsen. De Conick is een van de tien dichters in deze special en in de PoëzieBieb app, die Bibliotheek.nl bij de Poëzieweek heeft uitgebracht.

Meer informatie over De gedichten op Literatuurplein
Het boek: De gedichten
De auteur: Herman de Coninck

Omschrijving van het boek
Deze uitgave bevat alle gedichten van Herman de Coninck die tijdens zijn leven zijn gepubliceerd of door hem voor publicatie waren bestemd, aangevuld met een beperkte selectie uit het nagelaten werk.

Allereerst zijn daar de gedichten die in reguliere dichtbundels zijn verschenen - van De lenige liefde tot en met Vingerafdrukken. Deze worden gevolgd door een keuze uit het nagelaten werk, alle verspreid gepubliceerde gedichten (in tijdschriften, bibliofiele uitgaven enzovoort) en de verspreide vertalingen. Voorts is er een nawoord met tekstverantwoording en een register op titels en eerste regels.

De gedichten is met meer dan 50.000 verkochte exemplaren een van de best verkochte bundels in het Nederlandse taalgebied. Het is het klare bewijs voor het feit dat Herman de Coninck nog altijd een geliefde en veelgelezen dichter is.

Week 4 2015

De man van vele manieren : verzamelde gedichten 1998-2008 van Ilja Leonard Pfeijffer
Pfeijffer is ook de auteur van Giro giro tondo, het geschenk bij de Poëzieweek die donderdag begint en die ‘Met zingen is de liefde begonnen’ als thema heeft. En om de liefde draait het in de sonnettenkrans die Giro giro tondo is: ‘Al heb ik jou zo vaak nog nooit ontmoet, / zal ik je van mijn leven niet vergeten. / Ik wil je zeggen hoe je overvloed // mijn honger al die jaren heeft bezeten,’ dicht Pfeijffer in het eerste sonnet, dat in zijn geheel te lezen is in het aan hem gewijde onderdeel van de special Poëzie op Literatuurplein.

Meer informatie over De man van vele manieren op Literatuurplein
Het boek: De man van vele manieren
De auteur: Ilja Leonard Pfeijffer

Omschrijving op het E-bookplatform
Eind vorige eeuw maakte hij met een zelden vertoond aplomb zijn opwachting in de stijlkamers van de Nederlandse poëzie. Aan antichambreren had deze brutale vlerk volstrekt maling. Hij banjerde de voorportalen door alsof ze er niet waren en stootte met een leven als een oordeel gelijk door naar de pronkzaal des huizes. Hier ben ik, schalde de dichter van de vierkante man, en waag het niet mij de deur te wijzen. Eenmaal van de schrik bekomen voelde niemand daartoe maar de minste behoefte. De bundel van de vierkante man werd bejubeld en bekroond met de C. Buddingh -prijs en genomineerd voor de VSB Poëzieprijs.

Ilja Leonard Pfeijffer deed er vervolgens niet lang over om ook naam te maken als podiumleeuw, criticus, romancier, polemist, essayist en dramaturg. Maar aan de oorspronkelijke bron, die van de dichtkunst, bleef hij zich intussen laven. Dat resulteerde in overdonderende, virtuoze, veelkantige en buitengewoon meeslepende nieuwe bundels als Het glimpen van de welkwiek, Dolores en In de naam van de hond. En nu, precies tien jaar na zijn eersteling, heeft hij opnieuw een bundel af een die weleens heel anders van toon zou kunnen zijn dan zijn eerste vier bundels.

Maar Pfeijffer zou Pfeijffer niet zijn als hij die breuklijn niet ook daadwerkelijk zou willen laten zien. Hoe zou dat beter kunnen dan door ook de bestaande bundels (nog vermeerderd met verspreid en ongepubliceerd eerder werk) in die nieuwe uitgave op te nemen? Zo bedacht, zo gedaan. Resultaat is een Verzamelde gedichten die ,unicum voorzover bekend, tevens een niet te zuinig uitgevallen nieuwe bundel herbergt.

Het is het royale gebaar van deze dichter die zijn tienjarige jubileum viert.

Week 4 2015

De Bijbel voor ongelovigen van Guus Kuijer
Guus Kuijer was zondag 18 januari te gast bij Wim Brands in Boeken om over De Bijbel voor ongelovigen te vertellen. De hele uitzending was aan de drie reeds verschenen en de nog te verschijnen boeken gewijd. Wellicht volgen er nog drie. In het E-bookplatform zijn momenteel de eerste twee beschikbaar.

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: De Bijbel voor ongelovigen
De auteur: Guus Kuijer

Omschrijving op het E-bookplatform
De Bijbel is een fascinerend boek. Onze westerse cultuur is ondenkbaar zonder het heilige boek van de joden en de christenen. Maar wie niet gelovig is, leest het niet. En dat is jammer, want het bevat een aantal van de allermooiste verhalen uit de wereldliteratuur. Guus Kuijer vertelt ze na voor ongelovigen. Te beginnen met het eerste boek, Genesis.

Genesis is de familiegeschiedenis van een groep koppige mensen onder leiding van Abraham, die vanuit Irak in Egypte terechtkomt. Het boek bevat ook de verhalen over Adam, Eva en de slang, over de zondvloed en de toren van Babel. Al die verhalen vertelt Kuijer opnieuw, vanuit het perspectief van een zoon of een vrouw, een verschoppeling of een bastaard, en daardoor worden de bekende verhalen nieuw en verrassend. Zowel voor wie de Bijbel kent als voor wie er nooit in las is De Bijbel voor ongelovigen een reis door een bekende wereld die ons toch zo vreemd is. De Bijbel van Kuijer leest als een roman.

In 2012 won Guus Kuijer (1942) de Astrid Lindgren Memorial Award, de belangrijkste prijs ter wereld voor een kinderboekenschrijver, voor zijn volledige oeuvre. Ook is hij succesvol als auteur voor volwassenen, met als hoogtepunten Hoe een klein rotgodje God vermoordde en Hoe word ik gelukkig?

Week 3 2015De man van je leven van Arthur Japin
Vaslav van Arthur Japin was het eerste e-book dat is opgenomen in het E-bookplatform. Het werd als E-book van de Dag gekozen door Diederik van Leeuwen, tot voor kort directeur van de Stichting Bibliotheek.nl. Aangezien het momenteel tijdelijk niet beschikbaar is in het platform, wordt een ander recente roman van Japin het E-book van - voorlopig niet meer de Dag maar van - de Week: De man van je leven.

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: De man van je leven
De auteur: Arthur Japin

Omschrijving op het E-bookplatform
‘De betovering is verbroken,’ zeggen mensen wanneer hun grote liefde voorbij is. ‘Het sprookje is uit’, als was het een illusie waarmee hun gevoel hen al die jaren had bedrogen. Alsof het een verblinding is geweest, en ze nu verdriet hebben omdat ze beter zijn gaan zien.`Ik ben droeviger maar wijzer,’ verklaren ze, alsof liefhebben een vorm van domheid was en hun ontgoocheling een dure, maar noodzakelijke levensles.
Het tegendeel is waar.
Liefhebben is de illusie niet, maar leven.

`Te willen beschermen wat je lief is, desnoods voorbij dit leven.’ Dit lijkt Tilly’s drijfveer. Zij is ernstig ziek en zoekt een vervangster voor zichzelf, iemand die straks haar plaats naast haar man kan innemen. De vrouw die zij vindt blijkt echter zo perfect bij hem te passen dat hij haar zonder dat Tilly dit wist zelf al had gevonden en in het geheim al een relatie met haar heeft gehad. Door de verrassing die Tilly hun bereidt, verandert haar tragedie in een klucht. Maar wie heeft daarvan eigenlijk de regie? Niets is wat het lijkt.

Eén man, twee vrouwen en een afgelegen huis op een zonnig vakantie-eiland. Een wrange komedie over liefde, trouw, overspel en wraak voor iedereen die ooit geloofd heeft in de liefde.

Vrijdag 9 januari 2015

Alleen in Berlijn van Hans Fallada
Roman over de wetteloze tijd na de Duitse capitulatie, het sluitstuk van het, aldus Guus Bauer, ‘gloedvolle, hoopgevende, humoristische oeuvre van deze magistrale verteller’.

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Alleen in Berlijn
De auteur: Hans Fallada

Omschrijving op het E-bookplatform
Van Hans Fallada's meesterwerk Alleen in Berlijn is in de kelder van de oorspronkelijke uitgever een versie gevonden die op het gebied van vloeken en seks minder kuis is. Bovendien bleken in hoofdstuk zeventien enkele pagina's over Anna Quangels nazi-verleden te zijn gesneuveld in de editie die inmiddels wereldwijd is vertaald.

De toenmalige uitgeverij Aufbau had in 1947 ten doel de democratische opvoeding van het Duitse volk onder Russisch toezicht te ondersteunen. Blijkbaar moest de roman destijds meer humanistisch opbouwend zijn. Een overtuigd nazi als hoofdpersoon, dat was te veel van het goede.

Wij weten niet of Hans Fallada deze redactie van zijn roman zou hebben goedgekeurd. Hij overleed kort na de inlevering van het manuscript. Het is wel voorstelbaar dat hij met de gepubliceerde versie ingestemd zou hebben, omdat hij de cultuurpolitieke doelstelling van Aufbau onderschreef.

Deze digitale editie heeft dus een dubbel voordeel voor de lezers: een goedkope editie en, voor het eerst, de onbewerkte originele versie, zoals Fallada zijn manuscript inleverde.

Donderdag 8 januari 2015
Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans
Hij is opnieuw beschikbaar in het E-bookplatform, de roman uit 1966 die momenteel door regisseur Boudewijn Koole in Noorwegen wordt verfilmd, met Reinout Scholten van Asschat en drie Noorse steracteurs. Nooit meer slapen is het verhaal van een jonge Nederlandse student geologie die op basis van een wilde hypothese van zijn promotor door Lapland sjouwt, op zoek naar meteorieten. Het enige dat hij op het spoor komt, is de menselijke staat van afhankelijkheid en onvrijheid in een van alle zinvolheid gespeende wereld. Leven met een dergelijk inzicht is niet mogelijk. De mens is een wezen dat verdoofd moet worden en verblind.

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Nooit meer slapen
De auteur: Willem Frederik Hermans

Omschrijving op het E-bookplatform
Nooit meer slapen is het meesterlijke verhaal van de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen onderzoek wil verrichten om de hypothese van zijn leermeester en promotor Sibbelee te staven.

Issendorf is ambitieus: hij hoopt dat hem op deze reis iets groots te wachten staat, dat zijn naam aan een belangrijk wetenschappelijk feit zal worden verbonden. Deze ambitie hangt samen met het verlangen het werk van zijn vader, die door een ongeluk tijdens een onderzoekstocht om het leven kwam, te voltooien.

Nooit meer slapen is een grootse roman over grote dromen.

Woensdag 7 januari 2015Americana : omzwervingen in de Amerikaanse cultuur van Joost Zwagerman
Het aanbod in het E-bookplatform is tijdelijk verkleind, maar gelukkig is het werk van Joost Zwagerman er nog in ruime mate aanwezig. Daaronder wat algemeen wordt beschouwd als zijn magnum opus op het gebied van non-fictie, het tweedelige, 1.200 pagina’s rijke Americana. ‘Het mag dan niet alomvattend zijn – dat is ook onmogelijk,’ aldus Emma Johnson in 8Weekly, ‘maar het biedt bijzonder veel inzichten in de Amerikaanse cultuurgeschiedenis. Niemand anders dan Zwagerman had zo'n monumentaal werk kunnen leveren over “all things American”.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Americana
De auteur: Joost Zwagerman

Omschrijving op het E-bookplatform
Americana is het magnum opus van Joost Zwagerman, voor zover het om zijn non-fictie gaat. In het boek worden alle stukken verzameld die Joost in de loop der jaren heeft geschreven over de Amerikaanse cultuur: film, popmuziek, fotografie, literatuur, architectuur etc.

Daarmee is Americana niet alleen een totaaloverzicht van het schrijverschap van Zwagerman, een soort autobiografie in essayvorm, maar ook van de Amerikaanse samenleving in de afgelopen decennia.

Dinsdag 6 januari 2015
Liefde : wat hersenonderzoek onthult over de klik, de kus en al het andere van Mark Mieras
Keuze van Jan de Waal (Bibliotheek Maasland / Digibieb):
‘Een naslagwerk dat ik iedereen kan aanraden.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Liefde
De auteur: Mark Mieras

Omschrijving op het E-bookplatform
Hoe betovert verliefdheid onze geest? Hoe selecteren je hersenen je grote liefde? Wat zijn de verborgen signalen die we elkaar geven als we zoenen en vrijen? In dit boek ontraadselt wetenschapsjournalist Mark Mieras aan de hand van neurowetenschappelijk, psychologisch en antropologisch onderzoek verschijnselen als lust, passie, jaloezie, overspel en duurzame liefde.

Mieras laat zien hoe de liefde achter de schermen van je bewustzijn werkt. Hoe evolutionaire programma's sturen hoe jij flirt, verleidt, verliefd wordt, je bindt, jaloers bent of verlangt om vreemd te gaan. En ook waarom liefde niet altijd goed uitpakt. Het verklaart de aantrekkingskracht van 'foute' mannen en 'foute' vrouwen en beschrijft hoe medicijnen, internetdating en speeddating de hersenen op tilt kunnen zetten.

Mieras laat zien hoe de liefde achter de schermen van je bewustzijn werkt. Een partner zoeken en liefhebben is een avontuurlijke taak. Op zoek naar eigenwaarde, bevrediging, passie en verbondenheid hebben we naast het standaardhuwelijk keuze uit steeds meer liefdesvormen. En dat is maar goed ook, want niemand heeft hetzelfde liefdesbrein.

‘Fascinerend boek.’ - Dolf Janssen, Spijkers met Koppen
‘Het is echt smullen. Op iedere bladzijde ontdek je wel iets over de hersenen en daarmee over jezelf.’ - Francisco van Jole, Desmet Live
‘Op de markt van hersenboeken is het een echte aanrader.’ - NRC Handelsblad
‘Bijzonder inzichtelijk boek.’ - de Volkskrant

Maandag 5 januari 2015

Taal zonder mij van Kristien Hemmerechts
Keuze van Janny van Vugt, directeur Bibliotheek Oosterschelde:
‘Enerzijds een indrukwekkende zoektocht naar de persoon van dichter Herman de Coninck maar tegelijkertijd een liefdesbetoon aan hem , haar overleden echtgenoot .’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Taal zonder mij
De auteur: Kristien Hemmerechts

Omschrijving op het E-bookplatform
Kristien Hemmerechts probeert na het overlijden van haar man, de Vlaamse dichter Herman de Coninck, erachter te komen wie hij werkelijk was. Ze leest zijn boeken opnieuw en graaft in haar geheugen.

Vijftien jaar na de eerste druk is Taal zonder mij een moderne klassieker over liefde, literatuur en de dood, die iedereen gelezen moet hebben.

Week van Oud & Nieuw 2014-2015
Gewassen vlees van Thomas Rosenboom
Van maandag 29 december tot en met zondag 4 januari geen E-book van de Dag maar een E-book van de Week van Oud & Nieuw. ‘Een spannend leesboek, waar je ook nog om kunt lachen,’ zo beschreef Thomas Rosenboom zelf zijn destijds met de Libris Literatuur Prijs bekroonde roman. Een ouderwets dikke pil om helemaal in weg te zinken, die begint met de onvergetelijke beschrijving van een schaatstocht.

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Gewassen vlees
De auteur: Thomas Rosenboom

Omschrijving op het E-bookplatform
De Friese burgemeesterszoon Willem Augustijn van Donck wil maar één ding en dat is de liefde van zijn vader winnen. Alles wat hij doet blijkt verkeerd uit te pakken. Hij is onhandig met vrouwen en brengt zichzelf keer op keer in moeilijkheden. Om indruk te maken verdiept hij zich in een nieuw procédé voor het maken van suiker te maken en probeert hij deugdzaam te leven. Maar zijn inspanningen zijn vergeefs.

Om uit te vinden waarom zijn vader hem afwijst zal hij zich in diens verleden moeten verdiepen. Daarbij roept hij de hulp in van de door zijn vader gehate maar geniale heer Bergsma. Maar Augustijn raakt al spoedig verstrikt in een web van leugens, chantage, liefdadigheid en waanbeelden.

Na Vriend van verdienste was het bijna tien jaar stil rond Thomas Rosenboom. Maar toen in 1994 Gewassen vlees verscheen was het een literaire sensatie. Het verhaal speelt zich weliswaar af in het midden van de achttiende eeuw maar heeft de spanning van een moderne pageturner. Aangrijpende en hilarische scènes worden afgewisseld met prachtige dialogen en schunnige taferelen. Gewassen vlees is een menselijke tragedie in een triomf van taal. In 1995 werd de roman bekroond met de Libris Literatuur Prijs.

Kerstweek december 2014
De omweg van Gerbrand Bakker
Van maandag 22 tot en met zondag 28 december geen E-book van de Dag maar een E-book van de Kerstweek, een roman over het verlangen alles achter te laten, spelend aan de voet van Mount Snowdon in een afgelegen deel van Wales, in de periode rond de Kerst.

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: De omweg
De auteur: Gerbrand Bakker

Omschrijving op het E-bookplatform
Amsterdam. Een vrouw verdwijnt. Haar echtgenoot wordt verhoord door een begripvolle politieagent en gaat te rade bij zijn schoonouders. De vrouw heeft een oud huis gehuurd, ver weg, in Wales. Om een nieuwe start te maken. Ze wil dingen vergeten, is gevlucht voor lastige situaties en pijnlijk nieuws.

Maar ook begint ze onbewust weer een nieuw leven op te bouwen. Misschien komt alles toch nog goed. Het is november, het wordt december. Een botte schapenboer slacht een lam, een huisarts zit zich dood te roken in zijn lege praktijk, de vrouw laat haar haren kort knippen door de plaatselijke kapster. Van de tien witte ganzen op het veld bij het huis zijn er na twee maanden nog vier over. En wat moet ze met de vriendelijke maar ongrijpbare jongen die op een nevelige namiddag over de muur rondom haar tuin springt? De dag voor kerst schepen de echtgenoot en de politieagent zich in op de boot naar Hull. Ze komen steeds dichterbij, de tijd begint te dringen.

Gerbrand Bakker vertelt op een buitengewoon sensuele manier, met altijd weer onverwachte wendingen, over een docente, gespecialiseerd in Emily Dickinson, die probeert te ontsnappen aan haar ondraaglijk geworden omstandigheden. Het is het verhaal dat in ieder tijdperk anders verteld moet worden – van een vrouw, die midden in het leven gedwongen is opnieuw te beginnen. Als zij maar de kans krijgt.

Vrijdag 19 december 2014
Hoe duur was de suiker? van Cynthia McLeod
Keuze van Carin Klompen, Centre Céramique en HeuvellandBibliotheken:
‘Een mooi en ook erg navrant verhaal om bij de kerstboom te lezen. Ga daarna op vakantie naar Suriname en bezoek een oude suikerplantage.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Hoe duur was de suiker? (filmeditie)
De auteur: Cynthia McLeod

Omschrijving op het E-bookplatform
Hoe duur was de suiker? is het succesvolle romandebuut van Cynthia McLeod. In deze historische roman heeft zij met veel verve een stukje geschiedenis van Suriname tot leven gebracht. De roman speelt in de periode 1765-1779. Het is de bloeitijd van de suikercultuur en ook de periode van de Boni-oorlogen. De plantage-eigenaren leven in voortdurende vrees voor de aanvallen die marrons onder leiding van Boni uitvoeren op de plantages.

Tegen dit decor beschrijft Cynthia McLeod in meeslepende stijl het leven van Elza en Sarith, dochters uit een joodse plantersfamilie, en hun slaven. In de onrechtvaardige slavenmaatschappij die de kolonie Suriname is, ervaren meesters en slaven dat de suiker duur wordt betaald.

Cynthia McLeod werd in 1936 in Paramaribo geboren. Na Hoe duur was de suiker (1987) publiceerde ze in 1993 haar tweede roman Vaarwel Merodia en tevens een studie over Elisabeth Samson. In Suriname en Nederland zijn sinds het verschijnen zo’n 150.000 exemplaren van Hoe duur was de suiker? verkocht.

Donderdag 18 december

De verhalen van Willem Brakman
Keuze van Jan Klerk, directeur Bibliotheek Katwijk:
‘Ik kies voor de Verhalen van Willem Brakman. Brakman is een taalkunstenaar. De verhalen zijn virtuoos geschreven, soms droogkomisch, vaak absurd, altijd boeiend. Deze auteur wekt de indruk overal wel een goed verhaal over te kunnen schrijven.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: De verhalen
De auteur: Willem Brakman

Omschrijving op het E-bookplatform
Willem Brakman schreef al vroeg in de jaren zestig verhalen, maar hij vestigde zijn naam op de korte baan met Zes subtiele verhalen uit 1978, een bundel die destijds door critici als Maarten 't Hart, Alfred Kossmann, Wam de Moor en Aad Nuis de hemel in werd geprezen. Brakman bleek een verteller zonder weerga, die nu eens putte uit zijn eigen ervaringen, dan weer uit zijn rijke fantasie.

Ter gelegenheid van de vijfde sterfdag ontsluit Querido het oeuvre door alle boeken van Brakman als e-book leverbaar te maken. Daarnaast verschijnt de monumentale uitgave De verhalen, ingeleid door Arjan Peters, die de mogelijkheid biedt tot een nieuwe of hernieuwde kennismaking met het werk van een van onze beste schrijvers.

Woensdag 17 december

De essays van Michel de Montaigne
Keuze van schrijver Arthur Japin. Zijn roman Vaslav was het eerste boek dat minister Bussemaker bij de opening van het E-bookplatform op 21 januari 2014 in het Haagse Centraal Station downloadde.
De essays werd eerder (op 4 november) ook gekozen door Sjaak Driessen, directeur Bibliotheek Wageningen.

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: De essays
De auteur: Michel de Montaigne

Omschrijving op het E-bookplatform
De essays is de eerste en nog steeds de rijkste, persoonlijkste en beroemdste essaybundel van de wereldliteratuur. Montaigne stelt op zeer beeldende en levendige wijze essentiële levensvragen aan de orde, over de dood, vriendschap, erotiek, wijsheid, angst, hartstocht en godsdienst. Het is een lijfboek geworden van vele lezers: een boek dat niet in de boekenkast maar op het nachtkastje thuishoort, een soort boezemvriend die je elke dag wel even wilt zien.

'Met zijn nauwkeurige afbakening van begrippen en beginselen dwingt Montaigne iedereen tot overpeinzingen. De essays van Montaigne overleefde de stromen der tijd. Montaigne zal ook ons overleven.' - Afshin Ellian

Dinsdag 16 december
De vier maaltijden van Meir Shalev
Favoriet van Lianne Busser, directeur-bestuurder de Bibliotheek Veluwezoom.
'Alle boeken van Meir Shalev zijn mooi geschreven, vol humor. Ze schetsen een werkelijkheid die, hoe bizar ook, toch ook heel herkenbaar is. Heerlijk om te lezen.'
Het boek werd eerder ook gekozen door Esther Scholten van de CPNB.

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: De vier maaltijden
De auteur: Meir Shalev

Omschrijving op het E-bookplatform
Zejde heeft één moeder, Judith, en drie mogelijke vaders. Een van hen, Jakob, schenkt Judith zijn verzameling duizend gele kanaries en vraagt haar ten huwelijk.

Hoewel zij weigert met hem te trouwen, treft hij toch alle voorbereidingen voor de bruiloft. Hij leert dansen, naait een trouwjurk en bestelt een rabbi, in de veronderstelling dat ze dan wel móét komen opdagen...

Maandag 15 december 2014
Dudeljo! van Hans Dorrestijn
Keuze van Martine Koenders, communicatiemedewerker Stichting Bibliotheek.nl
Een hommage aan de wielewaal, verteld met de humor (niet in het laatst over de mens) die zo eigen is aan Dorrestijn.

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Dudeljo!
De auteur: Hans Dorrestijn

Omschrijving op het E-bookplatform
Kom mee naar buiten allemaal
Dan zoeken wij de wielewaal
En horen wij die muzikant
Dan is zomer weer in 't land

Dudeljo klinkt zijn lied
Dudeljo klinkt zijn lied
Dudeljo en anders niet!

Van alle zangvogels is de Wielewaal ongetwijfeld de meest bezongene. Hele generaties hebben zijn loflied in canon gezongen, in de christelijke zangvereniging, op wandeltochten, bij het kampvuur en op school. En de Wielewaal verdient deze hommage volgens Hans Dorrestijn, de man die dankzij Dorrestijns Vogelgids en Dorrestijns Natuurgids de onbetwist scherpzinnigste en geestigste Nederlandse auteur is op ornithologisch gebied.

Dudeljo! is behalve een eerbetoon aan Nederlands mooiste zangvogel een nieuw hoogtepunt in Dorrestijns vertelkunst. Hij neemt de lezer weer mee op zijn vogelexcursies naar uitheemse landen als Hongarije, Bulgarije en Georgië en brengt daarbij ook van alles aan het licht over de wellicht vreemdste vogel die de natuur kent: de mens.

Vrijdag 12 december 2014Giph van Ronald Giphart
Keuze van Ylva Hendriks, Productmanager WelkBoek, Stichting Bibliotheek.nl.:
‘Dit boek las ik (met heel veel plezier en enige mate van herkenning) in mijn studententijd in Utrecht. Ik kan me herinneren dat ik het, zittend op mijn weekendtas op het perron van Utrecht CS, zat te lezen en hardop om de tekst moest lachen. Toen ik opkeek, zag ik dat er verderop een man naar mij stond te kijken en op zijn beurt om mij moest lachen. Ik heb altijd gedacht dat het Ronald Giphart zelf was. Ik weet tot op de dag van vandaag niet of hij het werkelijk was, maar hoop het nog steeds. Want hoe leuk is het voor een auteur om iemand zo van z'n werk te zien genieten?!’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Giph
De auteur: Ronald Giphart

Omschrijving op het E-bookplatform
Giph, de hoofdpersoon, vertelt met vaart en bijtende vrolijkheid over het studentenmilieu anno nu, door hem 'een groot geil gezellig feest' genoemd.

Soms hevig ontroerd, soms met een meedogenloos gevoel voor pathetiek, maar altijd in de contramine beschrijft Giph zijn studentenhuis, een wintersportvakantie in Veyssonaz, het Boekenbal, de Nederlandse Toiletteren, het Volksmuseum Limburg, een zelfmoordpoging en zijn vele amoureuze escapades.

Donderdag 11 december 2014

Mijn eerste boek van Kees de Bakker
Keuze van Johan Stapel, Informatiemanager bij de Stichting Bibliotheek.nl.:
Interviews met dertig Nederlandse en Vlaamse prozaschrijvers, onder wie Jeroen Brouwers, Hugo Claus, Hella S. Haasse, Maarten 't Hart, W.F. Hermans, Gerrit Komrij, Harry Mulisch, Gerard Reve en Jan Wolkers, over hun literaire debuut in de jaren ’40, ’50 en ’60.

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Mijn eerste boek
De auteur: Kees de Bakker

Omschrijving op het E-bookplatform
Het is curieus dat Willem Frederik Hermans en Harry Mulisch beiden jarenlang op zoek waren naar een geschikte uitgever voor hun proza. Bij Hermans duurde het vier jaar voordat zijn romandebuut Conserve verscheen, bij Mulisch ruim vijf jaar voordat de novelle Tussen Hamer en Aambeeld op de markt kwam. Omdat van beide auteurs hun prozadebuut als tweede druk bij Conserve verschijnt, herdrukt Conserve-uitgever Kees de Bakker zijn eigen boek over de debuten van dertig schrijvers.

Het boek verscheen oorspronkelijk in 1983 en is nu, enigszins herzien, herdrukt. Het bevat het debuutverhaal van auteurs en hun uitgevers. De dertig schrijvers zijn: A. Alberts, J. Bernlef, Willem Brakman, Hugo Brandt Corstius, Jeroen Brouwers, Andreas Burnier, S. Carmiggelt, Hugo Claus, Jan Donkers, Hella S. Haasse, Maarten 't Hart, Wim Hazeu, Albert Helman, W.F. Hermans, Frans Kellendonk, Gerrit Komrij, Kees van Kooten, Neeltje Maria Min, Harry Mulisch, Cees Nooteboom, Gerard (K. van het) Reve, Renate Rubinstein, K. Schippers, Jan Siebelink, Hans Vervoort, Theun de Vries, Bob den Uyl, Elly de Waard en Jan Wolkers.

Behalve de reconstructie van de debuten bevat Mijn Eerste Boek tevens beknopte bibliografieën en jeugdfoto's van alle dertig schrijvers.

Woensdag 10 december 2014
Mendelssohn op het dak van Jiří Weil
Keuze van Guus Bauer, schrijver, uitgever en vast medewerker van Literatuurplein:
Mendelssohn op het dak wordt algemeen gezien als het meesterwerk van Weil. Onder meer Philip Roth heeft een lans gebroken voor deze in 1960 postuum verschenen roman. Die is is een must voor de liefhebbers van De lotgevallen van de brave soldaat Švejk van Jaroslav Hašek en Laurent Binet is met zijn HhhH meer dan schatplichtig aan Weil.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Mendelssohn op het dak
De auteur: Jiří Weil

Omschrijving op het E-bookplatform
Praag 1942. Julius Schlesinger heeft van de woedende Reichsprotektor Heydrich persoonlijk het bevel gekregen om het standbeeld van Mendelssohn uit de galerij van componisten op het dak van het concertgebouw te verwijderen. Maar de SS-officier heeft hoogtevrees en geen idee welk standbeeld dat van Mendelssohn is. Dus geeft hij twee Tsjechische werklieden opdracht om het beeld met de grootste neus omver te trekken.

Maar de mannen leggen het touw om de nek van Richard Wagner, de favoriete componist van Hitler! Schlesinger probeert zijn fout goed te maken met de hulp van een geleerde Jood. Maar eenmaal op het dak meldt Dr. Rabinovich dat hij geen verstand heeft van standbeelden, die volgens de Joodse traditie niet mogen worden gemaakt. En dat Felix Mendelssohn bij zijn geboorte gedoopt is en door hem dus niet als Jood wordt beschouwd. Maar Heydrich wil onmiddellijk resultaat zien...

Jiri Weil toont in zijn komische en droevige meesterwerk terloops de levenswandel van een aantal inwoners van de stad aan de Moldau. Het zijn indrukwekkende portretten van mensen die door onbegrijpelijk bestuur en extreem geweld uit hun dagelijkse routines worden opgeschrikt.

Mendelssohn op het dak, schreef The New York Times onlangs, 'behoort tot het beste wat over deze periode ooit is geschreven.' Vijftig jaar voor HhhH van Laurent Binet beschrijft Mendelssohn op het dak op een volstrekt originele en indrukwekkende wijze de Duitse bezetting van Praag waarvan Jiri Weil persoonlijk getuige was.

Dinsdag 9 december 2014
Anna : het leven van Annie M.G. Schmidt van Annejet van der Zijl
Keuze van Aafke Vlaanderen Oldenzeel, medewerker informatie&advies Bibliotheek IJmond Noord:
‘Het leven en werk van een schrijfster die haar tijd ver vooruit was, het niet zo nauw nam met de geldende regels en haar levendige fantasie met veel humor wist om te zetten in vele boeken. Een vrouw naar mijn hart! Een biografie die leest als een roman.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Anna : het leven van Annie M.G. Schmidt
De auteur: Annejet van der Zijl

Omschrijving op het E-bookplatform
Anna is het meeslepende en inspirerende verhaal van een vrouw die in haar jeugd eigenlijk niets mee had, maar er toch in slaagde om alles uit haar leven te halen: Annie M.G. Schmidt. Op basis van een schat aan nieuw materiaal reconstrueerde Annejet van der Zijl de lotgevallen van de nog steeds immens populaire schrijfster: de hardnekkige zoektocht naar liefde, de onstuimige opgang tot ‘s lands ‘schaduwkoningin’ en het roerige en soms inktzwarte persoonlijk leven achter de roem. Maar vooral wordt duidelijk hoe Annies humor en levensmoed door dit alles heen overeind bleef - tot letterlijk haar einde aan toe.

Anna geldt als een van Nederlands meest succesvolle biografieën ooit:
‘Een ontroerend en zeer menselijk portret’ - De Morgen
‘Geschreven met veel gevoel, inlevingsvermogen en beeldende bijzonderheden [...] prachtige biografie’ - NRC Handelsblad

Het boek werd onder andere genomineerd voor de Gouden Uil en de AKO Literatuurprijs, het werd verfilmd en er werden tot dusverre bijna 100.000 exemplaren van verkocht.

Maandag 8 december 2014
De mythische oom van Mariët Meester
Keuze van Jan Hoogenberg, directeur-bestuurder Bibliotheek Noordwest Veluwe:
'Dit boek beschrijft het verhaal van de oom van de schrijfster, die begin jaren 50 emigreerde naar de Verenigde Staten. Zij trekt twee maanden rond in Amerika om achter het leven van haar oom te komen. In het boek schetst zij een beeld van de man, die zij altijd als mythisch beschouwde, en van een gemeenschap die, geleid door het orthodox-christelijke geloof, Nederlandser leeft dan Nederland en waar afwijkend gedrag niet wordt getolereerd. Mariët Meester heeft met dit boek weer haar waarde bewezen als schrijfster van boeiende familieromans.'

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: De mythische oom
De auteur: Mariët Meester

Omschrijving op het E-bookplatform
De Amerikaanse oom van Mariët Meester had leukemie en was ten dode opgeschreven. Hij overleeft dankzij een stamceltransplantatie, waarbij de vader van de auteur de donor was. Meester zoekt haar oom op en verdiept zich in zijn leven, zijn pioniersbestaan in de VS, zijn allesoverheersende geloof en zijn levenshouding.

Tijdens haar verblijf in Lynden neemt ze deel aan alle activiteiten van haar familie, inclusief de lange, zondagse kerkdiensten. Ze ontdekt familiegeheimen, een verborgen relatie komt aan het licht, er spelen drugsproblemen. Scènes uit het levensverhaal van haar oom worden afgewisseld met Meesters eigen ervaringen in het Amerika van nu.

Ze ontdekt hoezeer het orthodoxe geloof het leven van de grote groep Nederlandse Lyndenieten beheerst, met pijnlijke gevolgen voor degenen die zich afwijkend gedragen. Tijdens haar verblijf komt het tot dramatische ontwikkelingen, die in de laatste week letterlijk tot een uitbarsting leiden.

Vrijdag 5 december 2014
De slag van de Somme 1916 van Koen Koch
Keuze van Arend Middelveld, bestuurder Biblionet Groningen:
‘De colleges van Koen Koch in Groningen over de Eerste Wereldoorlog waren buitengewoon inspirerend. Spijtig dat hij niet meer onder ons is. In De Slag van de Somme 1916 ontmythologiseert hij de veronderstelde heroïek van deze grote veldslag. Staand aan de Somme met dit boek in de hand worden de dimensies van het grote lijden bijna tastbaar.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: De slag van de Somme 1916
De auteur: Koen Koch

Omschrijving op het E-bookplatform
Op 1 juli 1916 begon The Big Push - de gezamenlijke poging van de Britse en Franse legers om aan het Noord-Franse front bij de rivier de Somme een beslissende doorbraak te forceren in de vastgelopen stellingenoorlog. Het plan liep uit op een fiasco, waarbij op die eerste dag alleen al aan Britse zijde 60.000 slachtoffers vielen. De Somme werd, samen met Verdun, het symbool voor de zinloze slachting die de Eerste Wereldoorlog heet.

Koen Koch schetst het verloop van de slag, beschrijft de hoofdrolspelers en maakt duidelijk hoe tot op de dag van vandaag de discussie woedt over de militaire en politieke betekenis van de slag. In een slothoofdstuk neemt hij de lezer mee op reis naar Noord-Frankrijk, en laat hij zien wat er in het huidige landschap is terug te vinden van de verschrikkingen van weleer. Het boek is geïllustreerd met foto's en verhelderende kaartjes.

Koen Koch is coauteur (met Wim van de Hulst) van Ooggetuigen van de Eerste Wereldoorlog. Hij is universitair hoofddocent politicologie aan de universiteit van Leiden en bijzonder hoogleraar internationale betrekkingen aan de universiteit van Groningen. Daarnaast organiseert hij reizen naar de voormalige slagvelden van de Eerste Wereldoorlog.

Donderdag 4 december 2014
Charles Jessold, moordcomponist van Wesley Stace
Keuze van Els Willems, redacteur/coördinator WelkBoek:
‘Misdaad, moord en muziek. Een fijne combinatie voor lezers die net als ik gek zijn op Victoriaanse thrillers in de geest van Wilkie Collins, tijdgenoot van Dickens.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Charles Jessold, moordcomponist
De auteur: Wesley Stace
Het boek in WelkBoek: Charles Jessold, moordcomponist

Omschrijving op het E-bookplatform
Engeland 1923. Na de generale repetitie van zijn opera wordt Charles Jessold dood aangetroffen met een revolver in zijn hand. Zijn echtgenote en een andere man liggen naast hem, vergiftigd. De politie concludeert snel: zelfmoord na moord op vrouw en minnaar. Een scenario dat griezelig veel lijkt op de plot van Jessolds vernieuwende opera.

Muziekcriticus Leslie Shepherd was nauw bevriend met de briljante jonge componist, hielp zelfs met het schrijven van het libretto. Ogenschijnlijk helpt hij de politie. Naarmate de tijd verstrijkt blijkt dat hij en zijn vrouw een heel andere rol hebben gespeeld dan de wereld kan vermoeden.

Wesley Stace vertelt uiterst geraffineerd driemaal het moordverhaal van Charles Jessold. Elke hervertelling werpt een nieuw licht op de zaak.

Wesley Stace schreef de internationale bestsellers Misfortune, in het Nederlands verschenen als Versleuteld verleden, en By George. Als singersongwriter heeft hij meer dan vijftien albums gemaakt onder de naam John Wesley Harding. Op zijn website is muziek te beluisteren die speciaal voor Charles Jessold is gecomponeerd.

Woensdag 3 december 2014
De Wertheims van Silvia Tennenbaum
Keuze van Hanneke de Waal en Frederique van Grunsven van Bibliotheek Voorschoten Wassenaar:
‘Een aangrijpende geschiedenis over een Joodse familie in Duitsland in de eerste helft van de twintigste eeuw.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: De Wertheims
De auteur: Silvia Tennenbaum

Omschrijving op het E-bookplatform
De welgestelde Joodse familie Wertheim neemt volop deel aan het bruisende culturele leven van Frankfurt begin vorige eeuw. Ze leven volgens hun eigen principes. Zo wordt Kerstmis elk jaar uitgebreid gevierd, ondanks de bedenkingen van sommige aangetrouwde familieleden.

Edu, jongste van de vijf broers, bankier en kunstverzamelaar, neemt na de dood van zijn vader de rol van pater familias op zich. 'De Joden zijn als ieder ander,' vindt hij, 'en zo niet, dan zouden ze het moeten worden.' Hij is de spil van de familie en ontfermt zich over zijn nichtjes, Lene en Emma.

Tegen de achtergrond van het snel veranderende Duitsland zoekt de nieuwe generatie naar liefde en geluk. Maar als Hitler aan de macht komt valt de familie uiteen. Edu vertrekt naar Zwitserland, andere familieleden wijken uit naar Italië, Parijs, Amsterdam en Amerika. Niet alle Wertheims weten echter aan de nazi's te ontsnappen.

Pers
‘Deze sublieme roman lijkt wel gisteren geschreven, zo levendig zijn de gebeurtenissen en plaatsen van ruim een eeuw geleden op papier gezet. Des te schrijnender is het om te lezen hoe de Joden op alle gebieden van hun rechten werden beroofd. En als Frankfurt overspoeld wordt door onrecht, geweld en moord, leven we met de Wertheims mee alsof het onszelf overkomt.’ - Frankfurter Allgemeine Zeitung
‘Aangrijpend verhaal over de door het noodlot verdwenen wereld van een welgestelde Joodse familie.’ - Frankfurter Neue Presse
‘Een meeslepend verhaal dat je niet meer loslaat en dat je in één adem wilt uitlezen. De sleutelroman van Silvia Tennenbaum over haar eigen familie vervult je met een groot verlangen naar de onschuld van een wereld die niet meer bestaat.' - Jüdische Zeitung
‘Prachtig, overtuigend door de sterke persoonlijke betrokkenheid van de schrijfster.’ - Kirkus Reviews

Dinsdag 2 december 2014
Stille wateren van Viveca Sten
Keuze van Isa van der Heijden, jeugdbibliothecaris bibliotheek Naarden-Bussum.
‘Scandinavische thrillers zijn populair, daarom is het des te verbazingwekkender dat deze auteur tot nu toe onder de radar van het grote publiek is gebleven. Het verhaal speelt zich af op een eiland voor de kust van Stockholm, lezers die vanouds vertrouwd zijn met Astrid Lindgrens Samen op het eiland Zeekraai zullen zeker de setting herkennen. Fijne schrijfstijl, een vleugje romantiek en een spannende puzzel. Wat wil je als lezer nog meer?'

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Stille wateren
De auteur: Viveca Sten

Omschrijving op het E-bookplatform
Buiten het seizoen is het rustig op Sandhamn, het idyllisch vakantie-eilandje vlak voor de kust van Stockholm. Eigenlijk wonen er maar zo’n 120 mensen, maar als de midzomernacht dichterbij komt, loopt het vol met duizenden vakantiegangers en zeilers, die maar één ding willen: in alle rust genieten van de zon en de zee.

Maar op een hete ochtend in juli spoelt het lijk van een man aan, verwikkeld in een vissersnet. Een week later wordt er op het eiland een vermoorde vrouw gevonden. Aanwijzingen zijn er bijna niet. De spanning bij de bevolking wordt opgevoerd. Is er een verband tussen de twee slachtoffers? Zal er nog een moord gepleegd worden? Welke geheimen liggen er verborgen op dit kleine eiland?

Vrijdag 28 november 2014Aangezien het vanwege onderhoud vandaag een gedeelte van de dag niet mogelijk is e-books te lenen, blijft Het psalmenoproer van Maarten ’t Hart een dag langer het E-book van de Dag.

Het psalmenoproer van Maarten ‘t Hart
Zaterdag is in Schouwburg Kunstmin in Dordrecht het slotfeest van deze editie van Nederland Leest. Daarom dit keer, net als bij de start van de campagne, niet de keuze van een lezer, maar een handreiking aan al die lezers die na Een vlucht regenwulpen toe zijn aan nog zo'n mooi boek van Maarten ’t Hart: Het psalmenoproer, zijn enige historische roman.

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Het psalmenoproer
De auteur: Maarten ‘t Hart

Omschrijving op het E-bookplatform
Maarten 't Hart brengt in Het psalmenoproer, zijn eerste historische roman, een fascinerende en merendeels vergeten periode uit de vaderlandse geschiedenis tot leven. De roman vertelt het levensverhaal van een kleine reder die in zijn leven één faux pas begaat, waardoor hij betrokken raakt bij het psalmenoproer, een opstand van 'verpauperde luyden' tegen `voorname meesters'. En passant wordt ook een scherp beeld geschetst van de neergang der beug- en haringvisserij, uitmondend in de historische audiëntie van Maassluise vissers bij Napoleon in oktober 1811.

In 1773 werd er in de gereformeerde kerken in Nederland ter vervanging van de eeuwenlang gezongen psalmberijming van Petrus Datheen een nieuwe berijming ingevoerd. Er was verzet, maar niet grootschalig. Anders werd dat toen men ook de wijze waarop de psalmen gezongen werden, wilde reformeren. Het was gebruikelijk de psalmen uiterst langzaam te vertolken; kerkgangers mochten zelf versieringen aanbrengen en vrijelijk uithalen toevoegen of eindnoten lang aanhouden. Deze zogenaamde lange zingtrant wilde men vervangen door een korte.

Overal in Nederland sloeg de vlam in de pan. Dominees werden met stoven bekogeld, kerkvoogden bedreigd. In Zeeland kwam het tot ernstige ongeregeldheden, maar de grootste psalmenoproeren deden zich voor in Vlaardingen en vooral in Maassluis. Uiteindelijk moest de baljuw van Delft er met een troepenmacht aan te pas komen om daar de orde te herstellen/

Donderdag 27 november 2014
Kaas van Willem Elsschot
Keuze van Chris Wiersma, directeur de nieuwe bibliotheek, Almere:
‘Wat een man, wat een boek, wat een stijl!
Iedere startende ondernemer zou dit boek bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel uitgereikt moeten krijgen. Het zou de Nederlandse economie vele mislukkingen besparen. In zijn fenomenale stijl beschrijft Elsschot de aandoenlijke stappen van een brave klerk en familieman op het pad van de handel. De mislukking tekent zich lang voor het slothoofdstuk af. Maar gelukkig kan hij terugkeren in de schoot van zijn gezin en werkgever. Een lot dat voor niet veel starters is weggelegd.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Kaas
De auteur: Willem Elsschot

Omschrijving op het E-bookplatform
Elsschots meesterlijke novelle Kaas is te lezen als een klassieke tragedie, al brengt de held (de kaasheld) het er levend vanaf.,br>
Als bij een toneelstuk bevat het dan ook een lijst van 'elementen': Kaas. Kaasdroom. Kaasfilm. Kaasonderneming. Kaasdag. Kaascampagne. Kaasmijn. Kaaswereld. Kaasschip. Kaashandel. Kaasvak. Kaasroman. Kaaseters. Kaasmens. Kaasbol. Kaastrader. Kaastrust. Kaasdraak. Kaasellende. Kaastestament. Kaasfantasie. Kaasmuur. Kaaskwestie. Kaaswagen. Kaasbeproeving. Kaastoren. Kaaswond. G.A.F.P.A. General Antwerp Feeding Products Association. Kelder van't Blauwhoedenveem. Laarmans' kantoor met telefoon, bureau-ministre en schrijfmachine. Een tric-trac doos. Een mandvalies. Een grote kaaswinkel. Een kerkhof.

Willem Elsschot (1882-1960), prozaschrijver en dichter, is een auteur die door iedere generatie lezers opnieuw wordt ontdekt en wiens werk steeds weer even levend en origineel blijkt, ook vele jaren na verschijning van de oorspronkelijke edities. Zijn Verzameld werk is al sinds 1957 in vele herdrukken verkrijgbaar. Hij werd onder meer onderscheiden met de Staatsprijs voor het proza en de Constantijn Huygensprijs.

Woensdag 26 november 2014

Ftank van Wezels roemruchte jaren van A.M. de Jong
Keuze van Erna Winters, directeur Bibliotheek Kennemerwaard:
‘Ik wil aan de vergetelheid onttrekken: Frank van Wezels roemruchte jaren van A.M. de Jong. Ik las het ooit voor mijn middelbare schoollijst, terwijl mijn beide broers in dienst gingen. De beelden uit de beschrijvingen van A.M. de Jong uit 14-18 en wat mijn broers vertelden over het leger begin jaren 80 verschilden in een aantal opzichten niet zo veel van elkaar. En waar WO I een bijna vergeten periode lijkt te zijn in de Nederlandse literatuur, blijkt er daadwerkelijk wel over geschreven te zijn, met satirische inslag. Toen met heel veel plezier gelezen, en het staat nog steeds in mijn boekenkast, in hardcover.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Frank van Wezels roemruchte jaren
De auteur: A.M. de Jong

Omschrijving op het E-bookplatform
Dit is de oorspronkelijke tekst van deze militaire roman, die eens het gehele Nederlandse leger op stelten heeft gezet. En nog steeds heeft Frank van Wezel een leger van vrienden, dat zich te pletter lacht om deze schrijvende landstormman.

Want wat maakt hij niet mee! Met hoeveel humor beschrijft hij zijn wederwaardigheden in kazerne en veldleger. Hoe levend en levensecht is elke figuur in deze roman getekend. Onvergetelijke typen leert u kennen, die u amechtig van het lachen achterlaten... 'Het is bij de wilde beesten af,' zegt Frank van Wezel, die het kazernejargon van '14- 18 ook voor de klas nog niet verleren kan.

Deze uitgave is aangevuld met Notities van een landstormman, die in het zondagsblad van Het volk verschenen tijdens de mobilisatie 14-18. Door A. M. de Jong geschreven onder het pseudoniem Frank van Waes. U kunt nu zelf constateren wát waar en wát verzonnen is in deze roman.

Dinsdag 25 november 2014
Boven is het stil van Gerbrand Bakker
Keuze van Stephanie Verhagen, marketeer Stichting Bibliotheek.nl:
‘Prachtig subtiel gedetailleerd geschreven, zonder een moment van verveling.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Boven is het stil
De auteur: Gerbrand Bakker

Omschrijving op het E-bookplatform
Boven is het stil is een loflied op de schoonheid van de natuur, een boek over weilanden, water, vogels, ijs in sloten en meertjes, koeien, schapen, twee aardige ezels, en één bonte kraai. Maar in de uitgestrektheid van deze natuur kan men snel in zijn eenzaamheid verdrinken. Daarom is het verhaal van Helmer, boer tegen wil en dank, ook het verhaal van een knagende hunkering naar het onbekende.

Helmer doet zijn vader naar boven; het is tijd om schoon schip te maken. Hij haalt de woonkamer en de voormalige ouderlijke slaapkamer leeg, schildert de boel en koopt nieuwe spullen. Ooit had hij een tweelingbroer, Henk, de lieveling van zijn vader, degene die de boerderij zou overnemen. Maar van de ene op de andere dag werd Helmer tot opvolger gebombardeerd, door vader uit de stad gehaald en onder de koeien gezet. In het drassige laagland, met alleen het snuiven van de koeien en het gemekker van de schapen die de stilte nu en dan doorbreken, verzorgt hij de dieren en zijn oude vader.

Als de buurman naar Denemarken emigreert, komt Helmer vooralsnog niet verder dan fantaseren over een andere toekomst, misschien in een ander land. Een onverwachte brief en een even onverwacht bezoek maken dat hij zich niet langer kan verstoppen voor de wereld en voor zichzelf.

Gerbrand Bakker is erin geslaagd, bij de lezer prachtige en dubbelzinnige beelden op te roepen, die doen denken aan de film De Poolse bruid. Een magistraal debuut en een beeldend en ontroerend portret van een man temidden van de oer-Hollandse elementen.

Maandag 24 november 2014
Veertig van Kees van Kooten
Keuze van Peter van Eijk, interim manager en organisatieadviseur, zelfstandig werkzaam als zakelijke dienstverlener sinds 2001.
‘In zijn prachtige, eigen stijl schrijft Kees van Kooten over talrijke ervaringen van een gelukkig getrouwde man van veertig. Ondanks het feit dat die leeftijd alweer geruime tijd achter me ligt, zijn de drie verhalen uit 1982 nog altijd zeer aansprekend en herkenbaar.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Veertig
De auteur: Kees van Kooten

Omschrijving op het E-bookplatform
Kees van Kooten verbleef twee weken in Grand Hôtel du Bragard in Gérardmer om eindelijk eens ongestoord te kunnen schrijven. De gevolgen waren nauwelijks te overzien.

De evergreen Veertig is een geestig en ontroerend boek over een struikelend mens, vol dromen en illusies.

Vrijdag 21 november 2014
Godin, held van Gustaaf Peek
Keuze van Rob Jacobs, manager inkoop Stichting Bibliotheek.nl.
‘Een aangrijpende roman over het mysterieuze en vooral het menselijke van de liefde. Mooi dat we deze titel kunnen toevoegen aan het E-bookplatform.'

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Godin, held
De auteur: Gustaaf Peek

Omschrijving op het E-bookplatform
Wat is liefde? Is het een werkelijkheid geworden droom of zelfbedrog? Het hart is onvoorspelbaar, de mens een tegenstrijdig wezen. Wat is intimiteit?

Tessa en Marius zijn hun hele leven verliefd. Ze ontmoeten elkaar op school en kunnen elkaar daarna niet meer vergeten. Soms zijn ze samen, soms niet. Jarenlang leven ze van geheime ontmoetingen in hotelkamers. Een romance met vele namen: bevlieging, affaire, obsessie.

Dit is hun onverhulde verhaal, verteld van einde tot begin. Van de laatste aanraking tot de eerste ontmoeting, van het laatste woord tot de eerste blik. Godin, held is een openhartige, aangrijpende roman over het mysterieuze en al te menselijke van de liefde.

Donderdag 20 november 2014
In mijn vreemde land van Hans Fallada
Keuze van Kelly Heeren, student Master redacteur/editor aan de Universiteit van Amsterdam.
‘Vanwege de spectaculaire achtergrond kon ik niet wachten dit boek te gaan lezen.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: In mijn vreemde land
De auteur: Hans Fallada

Omschrijving op het E-bookplatform
Hans Fallada's openhartige herinneringen aan een turbulent leven en de terreur van de nazi's - stiekem en in minuscuul schrift opgetekend in de gevangenis in 1944 - zijn kortgeleden ontcijferd en worden nu voor het eerst in Nederland gepubliceerd.

In 1944 belandt Hans Fallada, nadat hij zijn echtgenote met een pistool heeft bedreigd, in de gevangenis. Het lijkt met hem gedaan: een alcoholist, een geestelijk en lichamelijk wrak, een auteur die niet meer tot schrijven in staat is. Maar juist hier, in dit 'dodenhuis', omgeven door moordenaars en zedendelinquenten en onder voortdurend toezicht van zijn bewakers, is schrijven zijn redding. Regel na regel schrijft hij zijn haat tegen de nazi's en de vernederingen van de afgelopen jaren van zich af. En zet daarmee zijn leven op het spel.

Terwijl het in Berlijn bommen regent en huizen in vlammen opgaan, schrijft Hans Fallada in een gevangeniscel in Strelitz een relaas dat hem het leven kan kosten. Openhartig en verstrikt in zijn eigen tegenspraken legt hij getuigenis af van zijn ervaringen in het Derde Rijk, maar ook van de opkomst en neergang van een schrijver.

In mijn vreemde land is een unieke combinatie van autobiografie, een sprekend tijdsbeeld en het verslag van iemand die moet schrijven om te overleven. Onder de ogen van zijn bewakers beschrijft Fallada pakkend en aangrijpend zijn meest turbulente jaren, vanaf zijn wereldsucces Wat nu, kleine man? in 1932 tot zijn verblijf in de gevangenis in 1944.

En wat heeft die man veel te vertellen over de roaring twenties and brown thirties! Over zijn plotselinge schrijversroem, een leven zonder materiële zorgen, drankorgieën met Hemingway waarbij zelfs de sektglazen werden opgegeten. Over goede en foute vrienden, intriganten en informanten, nazibewonderaars van zijn boeken, over Goebbels' pogingen hem om te kopen met privileges, en altijd weer over de hunkeringen naar een gewoon leven, naar rust en het overwinnen van zijn verslavingen en angsten.

Als schrijver kon Fallada zich niet voorstellen ergens anders te leven dan in Duitsland. Maar voor het feit dat hij blijft, betaalt hij een hoge prijs. Hij beschrijft meedogenloos het falen en de groeiende wanhoop van een apolitiek man. Juist dit maakt In mijn vreemde land tot Fallada's meest persoonlijke boek.

Woensdag 19 november 2014

Panorama West van Wanda Bommer
Keuze van Nicole Mulder, productmanager jeugd Stichting Bibliotheek.nl/

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Panorama West
De auteur: Wanda Bommer

Omschrijving op het E-bookplatform
Het moest een familiefeest op Terschelling worden. Maar het liep anders…

Martijn valt al zijn hele leven op vrouwen van achtentwintig. Pas als hij zelf veertig is, ontmoet hij de vrouw van zijn leven: Francis (28). Francis heeft beloofd de feestdagen met haar familie op Terschelling door te brengen. Met moeite weet zij Martijn over te halen om met haar mee te gaan. Het prille liefdespaar moet op het eiland een vakantiehuisje delen met Francis’ zus en haar gezin. Het te kleine appartement werkt als een snelkookpan waarin de gemoederen binnen de kortste keren hoog oplopen.

Martijn probeert het hoofd koel te houden terwijl om hem heen oude vetes worden uitgevochten, nieuwe conflicten ontstaan, en een pijnlijke, verzwegen gebeurtenis uit het verleden de kop opsteekt.

Dinsdag 18 november 2014
De tranen der acacia’s van Willem Frederik Hermans
Keuze van Hubert Slings, onder meer directeur Stichting Entoen.nu en productieleider digitale canon & onderwijs, Nederlands Openluchtmuseum.
‘Een prachtige roman over, en van vlak na, de Tweede Wereldoorlog, waarin het besef dat er naast wit en zwart vooral veel “grijs verleden” is, al volop doorklinkt.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek (andere editie van een andere uitgeverij dan het e-book): De tranen der acacia’s
De auteur: Willem Frederik Hermans

Omschrijving op het E-bookplatform
‘In puinhopen voel ik mij prettig, ergens ander hoor ik niet thuis,’ zegt Arthur Muttah, de hoofdpersoon in De tranen der acacia’s. Toen het boek in 1949 verscheen, herkende een hele generatie zich in dit pessimistische levensgevoel.

De eerste grote roman van Willem Frederik Hermans, die opschudding veroorzaakte vanwege het zogenaamde onzedelijke karakter, ging over de naoorlogse actualiteit. Ruim een halve eeuw later is de actualiteit vanzelfsprekend veranderd. Maar de zeggingskracht van de roman is dat geenszins. Want behalve een perfecte demonstratie van Hermans’ kijk op de wereld is De tranen der acacia’s een schitterend en tijdloos portret van een ontwortelde jonge man die niet weet waar hij met zijn jeugd, ambities en onzekerheden heen moet.

Op indringende wijze laat Hermans zien hoe Muttah zich door het leven ploegt, in conflict met zijn familie, modderend met zijn minnaressen, eenzaam, lusteloos en wellustig.

Maandag 17 november 2014
Een winterreis van Willem Brakman
Keuze van Kenneth van Zijl, programmamaker bij de NTR, samensteller en presentator van onder meer Knetterende Letteren.
‘Ik kies voor Willem Brakman. Geen good read, maar voor lezers met aandacht. Een goede inleiding is Een winterreis, het verhaal van een vader, een zoon, sociale evolutie en een onnoembare liefde. Na dit boek werd Brakman complexer en geestiger.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Een winterreis
De auteur: Willem Brakman

Omschrijving op het E-bookplatform
Aan Willem Brakman ('s-Gravenhage, 1922) werd de P.C. Hooftprijs 1980 toegekend. Waar bij andere winnaars deze ultieme bekroning vaak kwam aan het eind van hun werkbare leven, was de prijs voor Brakman eerder aanleiding om het eens flink op een schrijven te zetten. Inmiddels heeft hij meer dan vijftig boeken gepubliceerd, waarvan 35 na de toekenning van de P.C. Hooftprijs.

Brakmans debuut Een winterreis verscheen in 1961. Het is een roman met autobiografische trekjes. Vooral is het een ode aan Brakmans vader.

De schrijver: `Ik vind dat je een mens geen groter eerbetoon kunt geven dan dat je hem beschrijft zoals-ie is. Hij vond het hoogste niveau dat je kon bereiken onderwijzer. Toen ik arts werd, begreep-ie het niet meer. Ik kan met de hand op het hart beweren: ik heb verschrikkelijk veel van die man gehouden. Zo veel, dat ik het het leven nooit vergeven heb dat hij aftakelde, zoals ik dat in Een winterreis beschreven heb.'

Vrijdag 14 november 2014De uitvreter, Titaantjes, Dichtertje, Mene tekel van Nescio
Keuze van Edwin Mijnsbergen, freelance informatiespecialist.
‘Het enige boek op de literatuurlijst van ooit dat ik echt prachtig vond, vooral De Uitvreter.’ Op zijn website licht hij zijn voorkeur toe met een citaat.

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: De uitvreter, Titaantjes, Dichtertje, Mene tekel
De auteur: Nescio

Omschrijving op het E-bookplatform
De drie verhalen De uitvreter, Titaantjes en Dichtertje werden tijdens het leven van Nescio (pseudoniem van J.H.F. Grönloh) slechts enkele malen herdrukt, de laatste keer samen met het in 1946 verschenen Mene Tekel.

Intussen behoren deze vertellingen met de zo eigen relativerende en melancholieke kijk op idealen, hoge verwachtingen en wereldbestormers tot het mooiste uit de schatkamer van de Nederlandse literatuur.

Jongens waren we, maar aardige jongens. Al zeg ik t zelf. We zijn nu veel wijzer, stakkerig wijs zijn we, behalve Bavink, die mal geworden is.

Donderdag 13 november 2014
Liebmans ring van Pieter Waterdrinker
Keuze van Iris Koppe, auteur, journalist en filmmaker (onder meer voor Literatuurplein).

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Liebmans ring
De auteur: Pieter Waterdrinker

Omschrijving op het E-bookplatform
Najaar 1998. Crisis in Rusland. Zelfs de roebel is op de bon. Weduwnaar op non-actief Johannes Liebman is zich van dit ellendige decor nog niet bewust wanneer hij op een dag bij toeval op de computer een foto ziet van zijn pas overleden echtgenote Eva. Het evenbeeld is zeker dertig jaar jonger en woont in Rusland.

Het internet voert Liebman van het Badhotel, een instelling voor geesteszieken aan de Hollandse kust waar hij verblijft, naar Sint-Petersburg. Tijdens de zoektocht naar de dubbelgangster raakt hij verzeild in een wereld van paranoia en kwade geesten. Nadat Eva's trouwring hem door een hoer en haar pooier is ontstolen, wordt Liebman niet alleen door de donkere straten van de tsarenstad gevoerd, maar tevens meegezogen in de krochten van zijn intrigerende verleden.

Woensdag 12 november 2014Het glimpen van de welkwiek van Ilja Leonard Pfeijffer
Keuze van Johan Stapel, Informatiemanager bij de Stichting Bibliotheek.nl.

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Het glimpen van de welkwiek
De auteur: Ilja Leonard Pfeijffer

Omschrijving op het E-bookplatform
Het was in die dagen dat in het zwavelasgrauwe uitspansel boven de landen der mensen een weerlicht brak dat de oren klonken. En de hemel opende zich gelijk een gespleten hoef en tot ver in de gewesten zag men tuimelend een gestalte die door de wolksplit neerviel vanuit de hemelen op het land van mensen. En de gestalte was vleugelflensling, want zijn wieken welkten en hij verruilde habitat maar zijn uitzicht niet.

En hij was ziener die zag wat kruipt in mensen en hoe zij minnen en sterven. En hij was de intendant die verduistert en spel schouwt en hij had het oprecht als een slang op gespleten poten met dubbel kruipende tong goed voor met mensen. Hun bloed werd hem tot bloed en hij minde gelijk zij en werd gelijk zij baarlijk en ontbeerlijk. Dus ontmantelde hij zich en gaf zich bloot en begon balkend in de taal der engelen te spreken.

Ilja Leonard Pfeijffer (1968) is dichter en graecus. Hij debuteerde in 1998 bij De Arbeiderspers met Van de vierkante man, waarvoor hem de C. Buddingh'-prijs 1999 werd toegekend, evenals een nominatie voor de VSB Poëzieprijs.

Dinsdag 11 november 2014
De zwerftocht van Belcampo van Belcampo
Keuze van Leon Degeling, conceptueel architect bij de Stichting Bibliotheek.nl.
‘Ik hou van reisverslagen, vooral uit de tijd dat reizen nog niet voor iedereen bereikbaar was. Ik had kunnen kiezen voor de oudere titels van Cees Nooteboom, voor twee geweldige verslagen van Heinz Pölzer, maar het boek dat ik al dertig jaar herlees, is De zwerftocht van Belcampo.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: De zwerftocht van Belcampo
De auteur: Belcampo

Omschrijving op het E-bookplatform
Belcampo maakte in een tijd dat dit beslist nog niet gewoon was al liftend een trektocht door half Europa. De ervaringen opgedaan tijdens deze acht maanden durende tocht, waarbij hij met portrettekenen de kost bij elkaar haalde, vormen de basis van De zwerftocht van Belcampo.

Een boek vol met de gedachten, fantasieën en invallen, zoals alleen Belcampo die neer kan schrijven. De lezer krijgt bovendien een helder beeld van de roerige tijd rond 1933.

Maandag 10 november 2014
De zwarte stenen van Guus Kuijer
Keuze van Jos Debeij, kwartiermaker voor de afdeling Bibliotheekstelsel in oprichting bij de Koninklijke Bibliotheek.
‘Ik heb gekozen voor een parel voor kinderen, die de helft van het lezerspubliek van bibliotheken vormen. Dit prachtige kinderboek heb ik als volwassene met veel plezier gelezen.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: De zwarte stenen
De auteur: Guus Kuijer

Omschrijving op het E-bookplatform
Omar en Dolan zullen binnenkort bij de échte steenhouwers horen, want ze zijn bijna vijftien. Dan kunnen ook zij eindelijk gaan werken aan de toren die het leven van heel hun volk bepaalt. Voor de toren wordt letterlijk alles en iedereen opgeofferd.

Dolon is een echte actieveling: hij kijkt vol ongeduld uit naar 'de grote dag'. Maar zijn broer Omar vraagt zich af of het wel zo zinnig is je hele leven te besteden aan het opeenstapelen van stenen.

Ook Dolons zekerheid krijgt een knauw als hij zijn eerste liefje achterna gaat. Zij komt uit de naburige stad van de handelaren. Daar blijken de mensen een heel andere levensopvatting te hebben dan het torenvolk: zij leven voor zichzelf en hun eigen plezier.

De ontmoetingen tussen Dolon en Brigan blijken levensgevaarlijk te zijn en tot vreemde ontdekkingen te leiden. Waarom is er zo'n enorm verschil tussen het zwoegende leven van de steenhouwers in het dorp en het vrolijke leven van de handelaren in de stad? En waarom zegt Brigan dat het Dolon zijn leven kan kosten als hij in de handelarenstad wordt gesnapt?

'De lezer krijgt Kuijers ervaringen niet op een presenteerblaadje aangereikt. Toch is het voor veertienjarigen een heel aantrekkelijk boek. Vol spannende avonturen. Maar het is meer dan dat. Het heeft ook diepgang. Het is maar wat de lezer wil.' - de Volkskrant

Vrijdag 7 november 2014
Hotel Vertigo van Kees ‘t Hart
Keuze van Dick Welsink, Conservator Letterkundig Museum en medewerker Literatuurplein.
‘Een geweldig boek, ook zonder dat je de film van Hitchcock hebt gezien.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Hotel Vertigo
De auteur: Kees ‘t Hart

Omschrijving op het E-bookplatform
In augustus 1957 maakt een filmploeg opnames in San Francisco voor Vertigo van Alfred Hitchcock. De Nederlandse uitwisselingsscholier Vincent van Zandt raakt als manusje-van-alles betrokken bij de crew en raakt diep onder de indruk van de filmwereld. Hij is bereid daar zijn schoolcarrière voor op het spel te zetten. Maar uiteindelijk loopt alles anders dan hij hoopt en wordt hij op beschuldiging van vandalisme en spionage de Verenigde Staten uitgezet.

Pas na zijn pensionering en de dood van zijn vrouw durft Van Zandt terug te keren naar de stad die zijn leven heeft getekend. Zijn er nog sporen te vinden van zijn verblijf? En niet onbelangrijk: slaagt hij erin zijn vriendin van destijds terug te vinden?

Donderdag 6 november 2014
Het derde geheim van Steve Berry
Keuze van Bertil Voogd, Implementatiemanager Stichting Bibliotheek.nl.
‘Een goed geschreven, spannend boek, vol verrassende wendingen, dat me op het spoor heeft gezet van meerdere titels van Steve Berry.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Het derde geheim
De auteur: Steve Berry

Omschrijving op het E-bookplatform
De feiten: 1917. In Fatima, Portugal, verschijnt Maria aan een paar boerenkinderen en doet drie cryptische voorspellingen. De eerste twee worden openbaar gemaakt, maar de tekst van de derde voorspelling wordt angstvallig geheim gehouden in het Vaticaan.

Het verhaal: heden. De eerste Duitse paus, Clemens XV, heeft een obsessieve belangstelling voor de laatste openbaring en wordt dood aangetroffen. Zijn lerse secretaris gaat op zoek naar de vertaler van de openbaringen en stuit daarbij op een aantal zaken die de toekomst van de katholieke Kerk in gevaar kunnen brengen.

Een reactionaire en zeer ambitieuze kardinaal, Alberto Valendrea, de gedoodverfde opvolger van Clemens, stelt alles in het werk om de waarheid te achterhalen. Daarvoor is hij zelfs bereid de Tien Geboden te overtreden. Terwijl de spanningen binnen het Vaticaan hoog oplopen, moet in dezelfde periode een nieuwe paus gekozen worden...

'Sterke plot... Grondige research, goed geschreven. Origineel en spannend. Dit is zonder enige twijfel Steve Berry's beste boek tot nu toe.' - Crimezone.nl
'Berry combineert licht ontvlambare ingrediënten in deze goed gedocumenteerde thriller. Da Vinci-fans die hunkeren naar meer, kunnen hier hun hart aan ophalen.' - Publisbers Weekly
'Prikkelend en verhelderend. Een boek naar mijn hart.' - Dan Brown

Woensdag 5 november 2014
Met stille trom van F. Springer
Keuze van Jenny Mateboer, Senior Adviseur Communicatie Koninklijke Bibliotheek.
‘In 2012 verscheen van schrijver en oud-diplomaat F. Springer (C.J. Schneider) postuum dit verslag over de laatste stuiptrekkingen van het Nederlands bestuur in Nederlands Nieuw Guinea. Toen de ambtenaren verbeten doorwerkten voor de Papoea's, maar de Nederlandse regering het land al had opgegeven.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Met stille trom
De auteur: F. Springer

Omschrijving op het E-bookplatform
'In 1962 was het afgelopen met de Nederlandse overheersing op Nieuw-Guinea, tropisch eiland in de Pacific. Deze roman beschrijft de laatste stuiptrekkingen van ons kolonialisme...'

Zo werd in 1963 Met stille trom aangekondigd, het boek dat F. Springer schreef na zijn terugkomst uit Nieuw-Guinea, waar hij vier jaar als bestuursambtenaar had gediend.

Vlak voor publicatie trok hij het manuscript terug, omdat hij er bij nader inzien het drama van de oorspronkelijke Papoeabevolking in miste.

In het jaar van zijn overlijden heeft Springer het manuscript bewerkt en er een voorwoord bij geschreven. In die vorm verschijnt Met stille trom alsnog, zij het postuum.

Maandag 3 november 2014
Een vlucht regenwulpen van Maarten ‘t Hart
Ditmaal bij uitzondering een keuze die is ingegeven door de actualiteit. Met een helikoptervlucht naar vier bibliotheken heeft Maarten ’t Hart zaterdag het startsein gegeven voor Nederland Leest, waarin dit jaar zijn klassieker Een vlucht regenwulpen centraal staat. Het e-book daarvan is opgenomen in het E-bookplatform.

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Een vlucht regenwulpen
De gratis editie voor leden van de bibliotheek: Een vlucht regenwulpen
Tweeëntwintig discussietips van Boek-delen bij Een vlucht regenwulpen: Leesclubboek van de Maand
De auteur: Maarten ‘t Hart

Omschrijving op het E-bookplatform
Een vlucht regenwulpen is een fenomeen. Er werden al meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is, net als de verfilming, een klassieker. Een beklemmende geschiedenis over een door afkomst en opvoeding tot isolement gedoemd kind, wiens angsten en dwangneurotische trekken verzacht worden door een grote opmerkingsgave, een hartstochtelijke aard en een diepe liefde voor de natuur. Een onvergetelijk verhaal uit een tijd toen Nederland een universum was, en een dorpje de hele wereld.

Vrijdag 31 oktober 2014
Tracks van Robyn Davidson
Favoriet van Ted van der Togt, product manager e-books Stichting Bibliotheek.nl
Een in vele opzichten uitzonderlijk reisverhaal, dat vorig jaar is verfilmd.

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Nederlandse vertaling: Sporen in de woestijn
De auteur: Robyn Davidson

Omschrijving op het E-bookplatform
With a new postscript by the author and a stunning colour picture section.

‘I experienced that sinking feeling you get when you know you have conned yourself into doing something difficult and there's no going back.’ So begins Robyn Davidson's perilous journey across 1,700 miles of hostile Australian desert to the sea with only four camels and a dog for company. Enduring sweltering heat, fending off poisonous snakes and lecherous men, chasing her camels when they get skittish and nursing them when they are injured, Davidson emerges as an extraordinarily courageous heroine driven by a love of Australia's landscape, an empathy for its indigenous people, and a willingness to cast away the trappings of her former identity.

Tracks is the compelling, candid story of her odyssey of discovery and transformation.

Donderdag 30 oktober 2014
Mijn droom is van mij van Fernando Pessoa
Favoriet van Marcel Theeuwes, Hoofd Mediaverwerking Bibliotheek Den Haag.

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Mijn droom is van mij
De auteur: Fernando Pessoa

Omschrijving op het E-bookplatform
In 1990 verscheen in Privé-domein Het boek der rusteloosheid van Fernando Pessoa, een dagboek gevoerd door hulpboekhouder Bernardo Soares, een van de vele afsplitsingen waarvan de meester der heteroniemen zich in zijn schrijversloopbaan heeft bediend.

Nu, vijf jaar later, volgt dan een tweede deel Pessoa in Privé-domein, waarin de schrijver zelf aan het woord komt. Aan de hand van brieven, dagboekfragmenten en beschouwingen ontstaat een beeld van Pessoa's opvattingen over kunst, literatuur, politiek en vriendschap.

Schrijnend zijn de passages over de zelfmoord van Mário de Sá-Carneiro, Pessoa's enige echte vriend, van wie bij De Arbeiderspers de novelle De bekentenis van Lúcio verscheen. Uit toon en teneur van de vele teksten blijkt hoe nauw verwant Bernardo Soares en Pessoa zelf zijn, zodat beide boeken als caleidoscopische vervolgdelen kunnen worden gelezen.

Aangrijpend in Mijn droom is van mij is het relaas van de enige - schuchtere - poging tot het aangaan van een liefdesrelatie die Pessoa in zijn leven heeft ondernomen. Die liefde gaat uit naar Ophélia Queiroz, die in I920 als negentienjarige komt werken op een van de kantoren waaraan Pessoa als handelscorrespondent verbonden is. Er ontspint zich een levendige briefwisseling, die enkele maanden aanhoudt en negen jaar later kortstondig wordt hervat, ook al heeft het geen zin, omdat liefde en literatuur - beseft Pessoa - elkaar uitsluiten. 'Wat heb je eraan iemand te laten lijden die je niets misdaan heeft [...]. Ik geef toe dat dit allemaal komisch is, en het meest komische in dat alles ben ik.'

'De naam Pessoa dient te worden opgenomen in de lijst van grote universele kunstenaars, geboren in de jaren tachtig van de vorige eeuw: Picasso, Braque, Strawinsky, Chlebnikoy, Le Corbusier.- Roman Jakobson

Woensdag 29 oktober 2014
Het verdriet van de engelen van Jón Kalman Stefánsson
Favoriet van Guus Bauer, schrijver, publicist en uitgever.

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Het verdriet van de engelen
De auteur: Jón Kalman Stefánsson

Omschrijving op het E-bookplatform
Een jongen - hij blijft naamloos - komt na een ijzige boottocht terug aan land. Hij rouwt om zijn beste vriend, die tijdens de boottocht om het leven is gekomen. Vertwijfeld en alleen zoekt hij een manier om zijn leven weer op te pakken en om het verlies te verwerken.

Als de weken verstrijken ebt de impact van de gebeurtenissen wat weg. Hij wordt door Jens, de postbode, overgehaald om samen met hem post te bezorgen in een onbekend gebied. Een gevaarlijke tocht, die hen over de bergen en door sneeuwstormen naar het Winterstrand moet brengen.

Jens en de jongen zijn tegenpolen - Jens is zwijgzaam, de jongen hecht meer waarde aan de kracht van woorden dan aan stilte - en de reis wordt zowel een fysieke als een mentale uitdaging. De barre winterse omstandigheden en de constante dreiging van de storm dwingt hen een manier te vinden om te overleven, met elkaar.

Jón Kalman Stefánsson vertelt in prachtige bewoordingen een aangrijpend verhaal over liefde, de kracht van taal, volwassen worden en het verlangen naar wezenlijk contact met een ander.

Dinsdag 28 oktober 2014
Uit de dood verrezen van Mark Billingham
Favoriet van Tony van den Bogaard (projectmanager e-books bij Stichting Bibliotheek.nl).

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Uit de dood verrezen
De auteur: Mark Billingham

Omschrijving op het E-bookplatform
Een man verbrandt levend in een auto. Hij is het slachtoffer van professionele huurmoordenaars. De aanwijzingen die worden gevonden maken de vrouw van de vermoorde man, Donna Langford, verdacht. Ze lijkt de moordenaars te hebben ingehuurd en wordt schuldig bevonden aan samenzwering tot moord.

Een decennium gaat voorbij. Vlak voor haar vrijlating krijgt Donna een recente foto toegestuurd van haar vermoorde man. Is hij wel dood? En als dat niet zo is, van wie was dan het verkoolde lichaam dat werd gevonden in de uitgebrande Jaguar?

Mark Billingham is een Engelse auteur en tv-maker. Hij debuteerde met de thriller Slaapdood, die in Engeland de bestsellerlijst van The Sunday Times haalde. Hierna volgden In het duister, Erfelijk belast, Uit de dood verrezen, Ten dode opgeschreven en Stervensuur. In Groot-Brittannië werden meer dan 3 miljoen exemplaren van alle titels verkocht en zijn boeken worden in 23 landen vertaald. Billinghams werk werd bekroond met diverse prijzen, waaronder de Sherlock Award. Twee thrillers werden in Engeland voor TV verfilmd. Mark Billingham woont en werkt in Londen.

Maandag 27 oktober 2014
de kleine eva uit de kromme bijlstraat van Louis Paul Boon
‘Een schrijnende leestip’ van Jan Bos (Hoofd Collecties Koninklijke Bibliotheek).

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: de kleine eva uit de kromme bijlstraat
De auteur: Louis Paul Boon

Omschrijving op het E-bookplatform
Het signalement van de kleine Otte Cecilia luidt als volgt: 'zij is van gewone gestalte, heeft donkerblond haar, een rond en blozend gezichtje. Zij spreekt gemakkelijk, kan lezen en schrijven en is een vlug bijdehandje. Zij draagt geen hoofddeksel en geen mantel; is gekleed met grijs wollen kleedje, roode golf, zwarte lage schoenen en bruine kousen.' - Aldus Gazet van Antwerpen op woensdag 28 april 1937.

In de lente van 1937 knipte Boon de berichten over de gruwelijke moord te Antwerpen op de achtjarige Cecilia Otte uit de krant. Eind 1953 monteerde hij soms nauwelijks herschreven passages uit deze berichten, aangevuld met ontregelende commentaartjes en bittere aforismen, tot het lange gedicht de kleine eva uit de kromme bijlstraat.

Misschien deed hij dat wel om de o zo modernistische dichters van het avant-gardeblad Tijd en mens, Hugo Claus op kop, een lesje in eigentijdse poëzie te geven. Voor Boon was de naoorlogse wereld zo behept met een verlangen naar imaginaire zuiverheid, dat al het onzuivere ritueel verbannen werd. Daardoor werd de realiteit stelselmatig geweld aangedaan. De vroegrijpe Cecilia Otte alias Eva Blancken bijvoorbeeld, die in dit gedicht meer dan één keer wordt vermoord: letterlijk door haar perverse belager, en vervolgens symbolisch door het gerecht, de politie, de wetenschap, de pers en, uiteindelijk, door iedereen. Zondebok voor deze collectieve gewelddaad is de wat achterlijke schippersknecht Vogel, een al even gemakkelijk slachtoffer als Eva zelf.

In 1956 kreeg Boon voor de kleine eva uit de kromme bijlstraat de Henriëtte Roland Holstprijs.

Vrijdag 24 oktober 2014
Aangezien donderdag de website door een storing bij de hostingleverancier onbereikbaar was, blijft het E-Boek van de Dag van donderdag ook dat van de vrijdag.

Publieke werken van Thomas Rosenboom
Favoriet van Gerard van Dijk (Sectorinstituut Openbare Bibliotheken):
‘Deze roman die momenteel door Joram Lursen wordt verfilmd (première najaar 2015) geeft prima weer hoe iemand, ondanks alle handreikingen, niet kan ontkomen aan de denkbeelden die hem in de greep houden.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Publieke werken
De auteur: Thomas Rosenboom

Omschrijving op het E-bookplatform
Het is 1888. De Amsterdamse vioolbouwer Walter Vedder leest in de krant dat er op de plaats van zijn huis een groot hotel gebouwd gaat worden, en onmiddellijk begrijpt hij de kracht van zijn onderhandelingspositie tegenover de NV Victoria Hotel, die hem immers zal moeten uitkopen.

In dezelfde tijd, maar dan in Hoogeveen, krijgt zijn neef, de oude apotheker Anijs, een nieuwe concurrent. Wanneer hij ontdekt dat die jongeman, anders dan hijzelf, een universitaire graad in de farmacie bezit, besluit hij zijn ambitie te verschuiven van het medische, waarin hij toch al overvleugeld is, naar het medemenselijke: het gebrek in een naburig turfstekersgehucht is groot; de mensen zouden eigenlijk moeten worden verplaatst, maar dat kost een vermogen, precies het vermogen dat Walter Vedder wel voor zijn huis meent te kunnen bedingen.

Vanaf dat moment slaan beide verhaallijnen ineen tot één grote intrige, en houden de twee hoofdpersonen elkaar onbedoeld vast in een wederzijdse wurggreep, die ook de lezer zal benauwen, tot de bevrijdende finale aan toe: Amerika.

Publieke werken werd meteen als een meesterwerk herkend. Het schitterende verhaal werd geïnspireerd door de twee huisjes die nu nog te zien zijn in de gevel van het Amsterdamse Victoria Hotel en door de biografie van de Hoogeveense apotheker Radijs. Met Publieke werken won Thomas Rosenboom in 2000 de Libris Literatuur Prijs. Het werd vertaald in het Duits en het Deens.

Woensdag 22 oktober 2014
City of God van Paulo Lins
Favoriet van Martyn Simpson (directeur BSL Computer Consultancy BV):
Het E-bookplatform bevat ook Engelstalige titels. Als native English speaker koos Martyn Simpson uit die sectie een roman die ook prachtig is verfilmd.

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek (Nederlandse vertaling): Stad van God
De auteur: Paulo Lins

Omschrijving op het E-bookplatform
Cidade de Deus, the City of God... welcome to one of Rio's most notorious slums. A place where the streets are awash with drugs, where violence can erupt at any moment, over drugs, money... and love... but also where the samba beat rocks till dawn, where the women are the most beautiful on earth, and where one young man wants to escape his background and become a photographer.

Paulo Lins was born in Rio de Janeiro and at age seven moved to the 'City of God' housing project. He escaped the cycle of violence there to become an internationally celebrated writer, and still lives in Rio. This novel is the result of extended research in the housing project where Lins was raised. He spent eight years interviewing people and researching the drug trafficking and gang warfare that marked the history of the neighbourhood in the 1970s and 80s.

Based on a true story, this is a sprawling, magnificently told epic about the history of gang life in Rio's favelas. The original novel of the hugely acclaimed film.

Dinsdag 21 oktober 2014
Het meten van de wereld van Daniel Kehlmann
Favoriet van Bas Eenhoorn (Nationaal Commissaris Digitale Overheid, voorzitter Stichting Bibliotheek.nl, geograaf):
‘In dit boek is prachtig beschreven wat de tochten van de ontdekkingsreiziger Alexander Von Humboldt hebben opgeleverd.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Het meten van de wereld
De auteur: Daniel Kehlmann

Omschrijving op het E-bookplatform
Het meten van de wereld, een filosofische avonturenroman over het leven van twee genieën, is een geraffineerd spel met feit en fictie, en veel humor.

In Het meten van de wereld pakken twee mannen, tegen het einde van de achttiende eeuw, onafhankelijk van elkaar, het absurde plan op om de wereld op te meten. De ene, Alexander von Humboldt, baant zich een weg door jungle en woestijn, vaart over de Orinoco, test gif uit op zichzelf, kruipt in de diepste spelonken, beklimt vulkanen en ontmoet kannibalen.

De andere, de wiskundige en astronoom Carl Friedrich Gauß, die niet zonder vrouwen kan leven maar zelfs in zijn huwelijksnacht uit bed springt om een formule te noteren, verkrijgt dezelfde meetresultaten, al verlaat hij zelden zijn geboorteplaats.

Oud, beroemd en ook een beetje zonderling geworden, ontmoeten ze elkaar in 1828 op een conferentie in Berlijn. Gauß is nog amper uit zijn koets gestegen, of het bekvechten neemt een aanvang.

Maandag 20 oktober 2014
Verwoest Arcadië van Gerrit Komrij
Favoriet van Paul van Capelleveen (Koninklijke Bibliotheek).

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Verwoest Arcadië
De auteur: Gerrit Komrij

Omschrijving op het E-bookplatform
Verwoest Arcadië, destijds de eerste Nederlandstalige titel in de prestigieuze reeks Privé-domein, beschrijft hoe de jonge Jacob in de greep raakt van de literatuur enerzijds en de liefde voor jongens aan de andere kant: aan geen van beide kan hij weerstand bieden.

'Boeken plukte hij uit de lange rijen in de stedelijke boekhandels vandaan, om ze vervolgens snel in zijn binnenzak of onder zijn jas te stoppen. Jongens plukte hij uit de vrije natuur: dat wil zeggen van de straat. Allebei waren ze gratis en bij allebei ging het alleen om de buitenkant.'

Langzaam reconstrueert Jacob zijn verleden, vanaf zijn kindertijd in Winterswijk tot en met de aankomst in Amsterdam, de stad die uit de verte lonkt vanwege zijn zonde. Of het daarbij altijd zijn eigen verleden betreft is niet belangrijk, zo heeft hij herinneringen van anderen gewoon bij zijn eigen herinneringen gestopt. Verwoest Arcadië werd door de auteur geheel herzien.

`Een rijkdom aan beelden en ideeën zoals men die maar zelden tegenkomt.' - NRC Handelsblad
`Een indrukwekkend beeld van een jongensleven.' - Vrij Nederland
`Zijn beste boek.' - Kees Fens

Vrijdag 17 oktober 2014
Letterkunst van Battus
Favoriet van Coen van Hoogdalem (Vereniging van Openbare Bibliotheken.

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Letterkunst
De auteur: Battus / Hugo Brandt Corstius

Omschrijving op het E-bookplatform
Toen de auteur van Opperlandse taal- en letterkunde een vaste wekelijkse bijdrage beloofde aan het katern Kunst & Cultuur van de Volkskrant, beloofde hij niet over Opperlandse maar over Nederlandse literatuur te zullen schrijven.

Dat is hem ook meestal gelukt. Soms behandelt hij een roman (zeven van zulke artikelen staan in hoofdstuk 1, waarin onder meer de vraag wordt beantwoord: Waarom is Mulisch' Ontdekking van de hemel geen goed boek?). Soms behandelt hij een auteur (zeven van zulke essays staan in hoofdstuk 2, waar onder meer de vraag wordt beantwoord: Wat is de verdikkingsfactor van de geschiedschrijving?).

Soms gaat het over vertalen (zeven van zulke betogen staan in hoofdstuk 3, waar onder meer de vraag beantwoord wordt of Niemand de Cycloop kwaad deed ). Soms gaat het over Multatuli (zeven van zulke biografische voorstudies staan in hoofdstuk 4, met onder meer het antwoord op de vraag: Schreef Multatuli dit of dat?). Soms gaat het over citaten in de Dikke van Dale , soms gaat het over vergissingen, soms gaat het toch over Opperlands. Altijd gaat het over letters, zinnen, literatuur.

Donderdag 16 oktober 2014
Broere van Bart Moeyaert
Favoriet van Myrna Vossen (Leesplein - BNL).
‘Op het randje nog net een jeugdboek, maar eigenlijk prachtig voor iedereen.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Broere
De auteur: Bart Moeyaert

Omschrijving op het E-bookplatform
Bart Moeyaert vertelt verhalen over een kleine jongen die het geluk heeft op te groeien met zes grote broers. Die kleine jongen was hij zelf.

‘Moeyaert bewijst overtuigend dat ook een gelukkige jeugd een goudmijn kan zijn voor een schrijver. Met opmerkingsgave, verbeelding en stijl is het mooi liedjes fluiten – zo laat Moeyaert met Broere zien.’ - de Volkskrant
Broere is een boek dat je met mondjesmaat leest, om na elk verhaal even in de verte te turen en jezelf te wentelen in je eigen kinderlijke schatkamer.’ - Humo

Vanwege een storing in het E-bookplatform is op woensdag 15 oktober geen E-book van de Dag gekozen.

Dinsdag 14 oktober 2014
De hemel boven Parijs van Bregje Hofstede
Favoriet van Cas de Nood en Nel Kolijn (Bibliotheek Vlissingen).

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: De hemel boven Parijs
De auteur: Bregje Hofstede

Omschrijving op het E-bookplatform
De comfortabele routine van Olivier, professor in de kunstgeschiedenis aan de Sorbonne, raakt ontwricht wanneer zijn baas hem vraagt om als mentor van een uitwisselingsstudente op te treden. De stugge Nederlandse rakelt een geschiedenis op die Olivier had willen vergeten, maar die tegelijk het kostbaarste is dat hij bezit. Tegen beter weten in zoekt hij toenadering tot de studente, en geeft haar een advies dat hij zelf nooit heeft opgevolgd. Maar Fie heeft haar eigen leven. Zij worstelt met een onmogelijke keuze: streven naar het allerhoogste, en eraan kapot gaan - of nooit beginnen om niet te falen. Ze voert koppig verzet tegen haar eigen levensangst en daagt Olivier uit hetzelfde te doen.

De hemel boven Parijs gaat over de leugens die wij voor onszelf bedenken om niet te hoeven doen wat we het meest verlangen. Bovendien is het een van de meest opvallende liefdesverhalen van de Nederlandse literatuur van nu, en een betoverende entree van een jonge auteur.

Maandag 13 oktober 2014Wit is altijd schoon van Leo Pleysier
Favoriet van Francien van Bohemen (Vereniging van Openbare Bibliotheken)
‘Een meesterlijk boek, waar ik erg van heb genoten.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Wit is altijd schoon
De auteur: Leo Pleysier

Omschrijving op het E-bookplatform
In Wit is altijd schoon heeft Leo Pleysier voor een prachtige, originele vorm gekozen om de gecompliceerde gevoelens te verbeelden van een zoon bij het overlijden van zijn moeder; een moeder die hem zijn leven lang bedolven heeft onder haar gepraat.

Het resultaat is een ontroerend en liefdevol portret van die moeder en een buitengewoon opgewekte roman over rouw, afkomst en taal.

Vrijdag 10 oktober 2014
Het grote landschapsboek van Willem van Toorn
Favoriet van Klaas Koppe, fotograaf

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Het grote landschapsboek
De auteur: Willem van Toorn

Omschrijving op het E-bookplatform
Als er één schrijver is die bevlogen schrijft over het landschap en over onze omgang daarmee, is het Willem van Toorn. Hij 'leest' het landschap, ziet het als een prentenboek van ons geheugen. Kwaad maakt hij zich wanneer dat cultuurlandschap schade wordt gedaan uit het belang van economische groei, het nieuwe terug-naar-de-natuur-denken of het ideaal van massarecreatie. Wie regisseert die veranderingen eigenlijk?

De heldere visie van Willem van Toorn op het veranderende landschap en de bestuurders wordt opgesierd met stads- en landschapsfoto's van Theo Baart. Eind 2010 ontving Willem van Toorn voor zijn unieke en kritische bijdrage aan het debat over de groene ruimte de Groeneveldprijs van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Woensdag 8 oktober 2014De virtuele spiegel van Koen Damhuis
Favoriet van Jan de Waal (Bibliotheek Maasland / Digibieb)

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: De virtuele spiegel
De auteur: Koen Damhuis

Omschrijving op het E-bookplatform
In hoeverre houdt Facebook ons een spiegel voor? Wat is de relatie tussen statusangst en statusupdates? En hoe kunnen we ons verhouden tot al die geweldige Facebookvrienden?

In De virtuele spiegel schetst Koen Damhuis (1987) het portret van zijn eigen generatie, de Facebookgeneratie, die digitaal meer en meer met elkaar deelt, maar achter de perfecte zelfbeelden vooral vecht tegen zichzelf. Stap voor stap ontleedt hij de oprukkende kijk-en-vergelijkcultuur. Zijn analyse roept de vraag op of we niet vaker de ogen moeten sluiten om te zien wat er werkelijk toe doet.

Dinsdag 7 oktober 2014Roeshoofd hemelt van Joost Zwagerman
Favoriet van dichter en romancier Erik Jan Harmens

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Roeshoofd hemelt
De auteur: Joost Zwagerman

Omschrijving op het E-bookplatform
Welkom in T-Mart, het warenhuis dat kan wedijveren met de kosmos omdat alles er te koop is wat in de wereld was, is of zal zijn. T-Mart is een Mekka, een walhalla, de vindplaats van de graal. En T-Mart is ook een melkweggrote uitdragerij waar iedere klant als vanzelf verandert in een Schepper, een kunstenaar, een God van alle dingen.

Welkom aan het ziekbed van Roeshoofd. Groter dan de oppervlakte van dat bed is zijn wereld niet. Toch vindt er in dat bed van alles plaats, onder meer een strijd op leven en dood tussen de patiënt en zijn demonen. In Roeshoofd hemelt blijken patiënten en megastore, eenling en consumptiehemel van alles met elkaar te hebben. Wat heeft vastklant R. er ooit gekocht? Waarom is hij aangehouden wegens winkeldiefstal? Waar eindigt T-Mart en begint de nachtmerrie?

Maandag 6 oktober 2014
De wilde getallen van Philibert Schogt
Favoriet van Adriaan Langendonk (Kunst van Lezen)

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: De wilde getallen
De auteur: Philibert Schogt

Omschrijving op het E-bookplatform
Isaac Swift, een vijfendertigjarige wiskundige, is in jubelstemming. Na jarenlang vruchteloos ploeteren in de marge heeft hij de heilige graal in zijn handen: de oplossing van een beroemd en berucht wiskundig probleem, waar zijn collega's al eeuwen hun tanden op stuk hebben gebeten.

In een delirische roes die enkele weken heeft aangehouden is het hem gelukt de top van het wiskundig hooggebergte te bereiken: in een stralen moment van inzicht heeft zich een schitterend panorama voor hem ontvouwd. Er is slechts één wolkje aan de hemel: een oudere man, die college bij hem volgt, beschuldigt Isaac van plagiaat.

In een ragfijn geconstrueerd verhaal roept Schogt de ijle luchten op van het wiskundig hooggebergte: de eenzame beklimming, het balanceren op de grens van waanzin en welhaast goddelijk inzicht. De aarde trekt. In dit inspirerende boek over inspiratie wordt het gevecht tussen hemel en aarde op onnavolgbare wijze verbeeld.

Vrijdag 3 oktober 2014De Welwillenden van Jonathan Littell
Favoriet van Ap de Vries (directeur Vereniging van Openbare Bibliotheken)
‘Voor wie van krachtig geschreven dikke pillen houdt, over de recente historie (in dit geval WOII), een tikkeltje (of stevig, zoals je wilt) controversieel zijn, over goed en kwaad gaan en de keuzes die mensen daarin maken - afhankelijk van de omstandigheden (al zou dat zo maar eens de vraag kunnen zijn) - en je daardoor verleiden tot een onderzoek naar hoe je zelf en de mensen om je heen in het leven en ethische vraagstukken staan.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: De Welwillenden
De auteur: Jonatan Littell

Omschrijving op het E-bookplatform
De Welwillenden is het verslag van Max Aue, een SSer die tot in de hoogste rangen opklimt en minutieus vertelt over de cruciale rol die hij heeft gespeeld bij de Endlösung der Judenfrage.

De Welwillenden heeft internationaal veel losgemaakt, is bejubeld en vergeleken met Oorlog en vrede van Tolstoj en Claude Lanzmanns film Shoah. Een internationale bestseller waarvan alleen al in Frankrijk meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht.

Donderdag 2 oktober 2014Rumeiland van S. Vestdijk
Favoriet van Mark Deckers (directeur Openbare Bibliotheek Deventer)
‘Een boek dat je letterlijk verneveld achterlaat: het web van verlangens en intriges, van het bijgeloof in het Caribisch gebied en de hallicunerende werking van rum. Een dodelijk literaire mix, het ideale boek om onder een parasol te herlezen, uiteraard met een glas rum.’

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Rumeiland
De auteur: S. Vestdijk

Omschrijving op het E-bookplatform
Richard Beckford wordt, na jaren in Engeland te hebben gewoond, teruggestuurd naar het Jamaica van zijn jeugd om poolshoogte te gaan nemen op de familieplantage. De suiker- en rumopbrengst is de laatste jaren sterk teruggelopen. Richard wil ook uitzoeken hoe zijn broer Peter, indertijd onder verdachte omstandigheden gestorven, de dood vond. Maar in zijn hart hoopt hij de pirate Anne Bonney terug te vinden, voor wie hij vroeger een grote verering koesterde. Hij raakt verwikkeld in een net van intriges.

Hugo Brandt Corstius in NRC Handelsblad over Rumeiland (1940), dat beschouwd wordt als één van Vestdijks belangrijkste historische romans: 'Intellectueel, erudiet, zwaar, psychologisch, moeilijk, dat hoor je vaak over Vestdijk. Wie dat zegt heeft Rumeiland niet gelezen! Rumeiland is een avonturenroman, zoals 'Schateiland van Stevenson of Een hoge wind in Jamaica van Hughes. Arthur van Schendel vond het Vestdijks mooiste boek.'

Woensdag 1 oktober 2014Roem van Daniel Kehlmann
Favoriet van Bas Savenije (directeur Koninklijke Bibliotheek)

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Roem
De auteur: Daniel Kehlmann

Omschrijving op het E-bookplatform
Een man wordt op zijn nieuwe mobiele telefoon steeds gebeld voor iemand die hij niet kent en omdat zijn eigen leven saai is, besluit hij diens identiteit aan te nemen. Een beroemd acteur wordt opeens door niemand meer herkend; een imitator heeft zijn plaats ingenomen. Er zijn mensen die naar roem snakken en beroemde mensen die geruisloos verdwijnen. En dan is er nog die man die een dubbelleven leidt met zijn vrouw en maîtresse...

In deze speelse roman schuiven de spiegelende verhaallijnen langzaam in elkaar. Geraffineerd goochelt Kehlmann met werkelijkheid en fictie, met waarheid en illusie.

Dinsdag 30 september 2014Wachten op de barbaren van J.M. Coetzee
Favoriet van Frank Huysmans (Universiteit van Amsterdam/SIOB):
'Een minder bekend werk van de meester, maar zeker niet minder dan zijn bekendere. En met een thematiek die ook weer behoorlijk actueel is, helaas...'

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: Wachten op de barbaren
De auteur: J.M. Coetzee

Omschrijving op het E-bookplatform
'Even indrukwekkend als In ongenade.' - NRC Handelsblad
Tientallen jaren al bestuurt de oude, beschaafde magistraat naar ieders tevredenheid het dorpje aan de grens van het Rijk. Wanneer de regering het decreet uitvaardigt dat de barbaren in het grensgebied moeten worden vervolgd, kan de oude man daar niet veel begrip voor opbrengen. Hij voelt eerder sympathie voor die zogenaamde barbaren, een nomadenvolk dat niemand kwaad doet.

Op subtiele wijze beschrijft Coetzee in Wachten op de barbaren niet simpelweg een bestuurder met een gewetensconflict, maar iemand die heen en weer geslingerd wordt tussen medeplichtigheid, onverschilligheid en verzet.

Maandag 29 september 2014The Long Tail van Chris Anderson
Favoriet van Sander van Kempen (Stichting Bibliotheek.nl)

Meer informatie over het gedrukte boek op Literatuurplein
Het boek: The Long Tail
De auteur: Chris Anderson

Omschrijving op het E-bookplatform
Waarom we in de toekomst minder verkopen van meer. Wat gebeurt er wanneer de mogelijkheden eindeloos lijken te zijn, wanneer alles beschikbaar wordt voor iedereen en het verschil tussen vraag en aanbod er niet langer toe doet? Door de komst van internet is onze wereld veranderd en werden nieuwe waarheden over consumentengedrag onthuld.
Chris Anderson, hoofdredacteur van Wired Magazine, beschrijft in de klassieker The Long Tail de businessmodellen van winkels als Amazon.com, Bol.com en iTunes en laat zien waarom we in de toekomst minder zullen verkopen van meer. Doorbreek de tirannie van de grootste gemene deler, ontdek het geheim van de lange staart!

'Dit is een echte managementklassieker. Bij Bol.com zeggen we altijd dat we The Long Tail hebben uitgevonden. We waren alleen te druk bezig om er een boek over te schrijven. Goed dat internetgoeroe Chris Anderson dat wél heeft gedaan!' - Daniel Ropers, directeur Bol.com
'The Long Tail is zowel provocerend als informatief. Dit boek hoort in je boekenkast tussen Tipping Point en Freakonomics te staan.' - Reed Hastings, oprichter en CEO van Netflix
'Een voortreffelijk boek.' - The Times
'Een absolute aanrader en een klassieker in de marketingliteratuur.' - Marketingfacts.nl
'Chris Andersons timing is absoluut perfect. Weinigen hielden het voor mogelijk dat de toenemende invloed van internet zo veel kansen en mogelijkheden zou bieden.' Eric Schmidt, voormalig CEO van Google

Gearchiveerde Specials

Agenda

Radio en televisie

Film

 • Er zijn voor vandaag geen films aangemeld

Video's & Podcasts

 • Ronald Snijders

  Podcast van Erik Jan Harmens met Ronald Snijders over diens gedichtenverzameling Kopdichtbundel.

  Opname: 13-03-2017
  Erik Jan Harmens
 • Teun van de Keuken

  Podcast van Erik Jan Harmens met Teun van de Keuken over diens romandebuut Goed volk.

  Opname: 08-02-2017
  Erik Jan Harmens
 • K. Michel

  Podcast van Erik Jan Harmens met K. Michel over zijn dichtbundels Speling zoeken en Te voet is het heelal drie dagen ver

  Opname: 17-01-2017
  Erik Jan Harmens

Meer video's & podcasts

Canon van de Nederlandse geschiedenis

 • 1. Hunebedden
 • 2. De Romeinse Limes
 • 3. Willibrord
 • 4. Karel de Grote
 • 5. Hebban olla vogala
 • 6. Floris V
 • 7. De Hanze
 • 8. Erasmus
 • 9. Karel V
 • 10. De Beeldenstorm
 • 11. Willem van Oranje
 • 12. De Republiek
 • 13. De Verenigde Oostindische Compagnie
 • 14. De Beemster
 • 15. De grachtengordel
 • 16. Hugo de Groot
 • 17. De Statenbijbel
 • 18. Rembrandt
 • 19. De Atlas Major van Blaeu
 • 20. Michiel de Ruyter
 • 21. Christiaan Huygens
 • 22. Spinoza
 • 23. Slavernij
 • 24. Buitenhuizen
 • 25. Eise Eisinga
 • 26. De patriotten
 • 27. Napoleon Bonaparte
 • 28. Koning Willem I
 • 29. De eerste spoorlijn
 • 30. De Grondwet
 • 31. Max Havelaar
 • 32. Verzet tegen kinderarbeid
 • 33. Vincent van Gogh
 • 34. Aletta Jacobs
 • 35. De Eerste Wereldoorlog
 • 36. De Stijl
 • 37. De crisisjaren
 • 38. De Tweede Wereldoorlog
 • 39. Anne Frank / Jodenvervolging
 • 40. Indonesië 1945-1949
 • 41. Willem Drees
 • 42. De watersnood
 • 43. De televisie
 • 44. Haven van Rotterdam
 • 45. Annie M.G. Schmidt
 • 46. Suriname en de Nederlandse Antillen vanaf 1945
 • 47. Srebrenica
 • 48. Veelkleurig Nederland
 • 49. De gasbel
 • 50. Europa
 • 1. Hunebedden

  1. Hunebedden

  Circa 4.000 tot 3.000 v.Chr.
  Hunebedden zijn door mensenhanden geordende steenformaties die dienden als begraafplaats. In Drenthe zijn er ruim vijftig bewaard gebleven.

  Bekijk details
 • 2. De Romeinse Limes

  2. De Romeinse Limes

  47-ca. 400.
  Bij het begin van onze jaartelling vormde de Rijn, die van Xanten via Utrecht en Alphen aan den Rijn naar Katwijk stroomde, de Limes, de grens van het Romeinse rijk.

  Bekijk details
 • 3. Willibrord

  3. Willibrord

  658-739.
  De Engels monnik Willibrord kwam in 690 aan land bij de monding van de Rijn om zich in te zetten voor de verspreiding van het christendom in het land van de Friezen.

  Bekijk details
 • 4. Karel de Grote

  4. Karel de Grote

  724-814.
  Karel de Grote, op kerstdag van het jaar 800 door de paus tot keizer over het Westen gekroond, had het Frankische rijk zo weten uit te breiden dat het grote delen van het huidige Europa omvatte, waaronder de latere Nederlanden.

  Bekijk details
 • 5. Hebban olla vogala

  5. Hebban olla vogala

  Omstreeks 1100.
  Om zijn ganzenveer te scherpen krabbelde een Vlaamse monnik omstreeks het jaar 1100 een paar zinnen neer uit een liefdesliedje. Het is de oudst bewaarde tekst in het Nederlands.

  Bekijk details
 • 6. Floris V

  6. Floris V

  1254-1296.
  Floris V was de graaf die in de dertiende eeuw het machtsgebied van Holland aanzienlijk wist uit te breiden, tot drie van zijn vazallen zich tegen hem keerden.

  Bekijk details
 • 7. De Hanze

  7. De Hanze

  1356-ca. 1450
  Door het Hanzeverbond tussen steden in Nederland, België, de Baltische Staten, Noorwegen en Polen waren Zutphen, Deventer, Tiel, Kampen, Zwolle en meer steden in het oosten van het land van de twaalfde tot de zestiende eeuw welvarende handelscentra.

  Bekijk details
 • 8. Erasmus

  8. Erasmus

  1469?-1536
  Naast etiquetteboeken, vorstenspiegels, samenspraken en traktaten die heersers en burgers moesten opvoeden tot wijze christenen, publiceerde Erasmus onder meer Adagia, een verzameling klassieke spreekwoorden, en de satire Lof der zotheid.

  Bekijk details
 • 9. Karel V

  9. Karel V

  1500-1558.
  Zo groot was het rijk waarover Karel V heerste dat de zon er letterlijk nooit onderging. Tot dat rijk behoorden de Nederlanden, die hij tot een bestuurlijke eenheid probeerde te smeden.

  Bekijk details
 • 10. De Beeldenstorm

  10. De Beeldenstorm

  1566.
  Dit was het wonderjaar waarin edellieden die zich geuzen noemden, zich steeds openlijker tegen het landsbestuur keerden en waarin in de hele Nederlanden kerken en kloosters werden geplunderd en ontdaan van hun katholieke symbolen.

  Bekijk details
 • 11. Willem van Oranje

  11. Willem van Oranje

  1533-1584.
  Willem van Oranje was een ambitieuze edelman die min of meer zijns ondanks uitgroeide tot een rebel en later werd vereerd als de ‘vader des vaderlands’, als de grondlegger van een nieuwe Nederlandse staat.

  Bekijk details
 • 12. De Republiek

  12. De Republiek

  1588-1795
  Na de oorlog waren de Nederlanden uiteengevallen in de zuidelijke Spaanse Nederlanden en de noordelijke Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In het vroegmoderne Europa was een republiek een uitzondering.

  Bekijk details
 • 13. De Verenigde Oostindische Compagnie

  13. De Verenigde Oostindische Compagnie

  1602-1799
  De Verenigde Oostindische Compagnie had het Nederlandse monopolie op de handel in de Aziatische wateren en mocht oorlogen voeren, verdragen sluiten en gebieden besturen. Zo ontwikkelde de VOC zich tot een geduchte macht.

  Bekijk details
 • 14. De Beemster

  14. De Beemster

  1612
  Nadat met 43 windmolens de Beemster was drooggelegd, werd in 1612 met de inrichting van de polder begonnen. Aan het strak geometrische patroon waarvan werd uitgegaan, heeft de Beemster zijn roem te danken.

  Bekijk details
 • 15. De grachtengordel

  15. De grachtengordel

  1613-1662
  Bij de uitbreiding van Amsterdam vanaf 1613 werd nut gecombineerd met schoonheid. Een van de projecten was de grachtengordel, met zijn karakteristieke halfronde vorm en zijn residentiële functie, met tal van ‘stadspaleisjes’ voor kapitaalkrachtige inwoners.

  Bekijk details
 • 16. Hugo de Groot

  16. Hugo de Groot

  1583-1645
  Hugo de Groot is vooral bekend gebleven door zijn ontsnapping in een boekenkist uit slot Loevestein in 1621. Hij staat echter ook te boek als een groot rechtsgeleerde die de beginselen van het volkerenrecht formuleerde.

  Bekijk details
 • 17. De Statenbijbel

  17. De Statenbijbel

  1637
  In 1618 gaf de gereformeerde synode opdracht een Nederlandse vertaling van de bijbel te maken. Die verscheen in 1637 en zou in de loop der eeuwen een groot stempel drukken op de Nederlandse taal en cultuur.

  Bekijk details
 • 18. Rembrandt

  18. Rembrandt

  1606-1669
  Van de circa 175 kunstschilders die Amsterdam omstreeks 1650 rijk was en die de culturele bloei in de Gouden Eeuw symboliseren, was Rembrandt een van de succesrijkste. Met zijn dure portretten en schilderijen bediende hij een elite van welgestelde burgers en kunstkenners.

  Bekijk details
 • 19. De Atlas Major van Blaeu

  19. De Atlas Major van Blaeu

  1662-1665
  Met kennis van zaken zette Willem Jansz Blaeu in 1605 in Amsterdam een drukkerij en uitgeverij van hoogwaardige kaarten en atlassen op, die door zijn zoon Joan werd voortgezet, onder meer met de uigave van de Atlas Major.

  Bekijk details
 • 20. Michiel de Ruyter

  20. Michiel de Ruyter

  1607-1676
  Conflicterende handelsbelangen leidden ertoe dat de Republiek in de zeventiende eeuw voortdurend oorlog op zee moest voeren. De beroemdste van alle zeehelden was Michiel Adriaenszoon de Ruyter, die het bracht tot luitenant-admiraal van de marine.

  Bekijk details
 • 21. Christiaan Huygens

  21. Christiaan Huygens

  1629-1695
  Christiaan Huygens was een van de grootste geleerden van zijn tijd, wiens verdiensten op vele terreinen liggen. Zo vond hij onder meer het slingeruurwerk uit en ontdekte hij de maan Titan bij de planeet Saturnus.

  Bekijk details
 • 22. Spinoza

  22. Spinoza

  1632-1677
  Al behoort hij tot de filosofen die het westerse denken hebben gevormd, tijdens zijn leven moest Spinoza zo voorzichtig zijn dat zelfs zijn hoofdwerk, de Ethica, pas na zijn dood werd uitgebracht.

  Bekijk details
 • 23. Slavernij

  23. Slavernij

  1621-1863
  De Nederlandse slavenhandel begon in 1621 met de oprichting van de West-Indische Compagnie en eindigde bijna 250 jaar later met de afschaffing van de slavernij in Suriname.

  Bekijk details
 • 24. Buitenhuizen

  24. Buitenhuizen

  17e en 18e eeuw
  In de Gouden Eeuw lieten vooral rijke Amsterdamse kooplieden langs de Vecht en andere rivieren riante buitenhuizen bouwen, met vaak prachtige tuinen.

  Bekijk details
 • 25. Eise Eisinga

  25. Eise Eisinga

  1744-1828.
  Geïnspireerd door de Verlichting bouwde Eise Eisinga in zijn werkkamer een bewegend model van het zonnestelsel, nu nog altijd het oudste werkende planetarium ter wereld.

  Bekijk details
 • 26. De patriotten

  26. De patriotten

  1780-1795
  Na de bloeitijd van de Republiek werden burgers een politieke macht die zich tegen stadhouder Willem V keerde en ernaar streefde het land tot een politieke eenheid te smeden.

  Bekijk details
 • 27. Napoleon Bonaparte

  27. Napoleon Bonaparte

  1769-1821
  Als keizer bracht Napoleon zowat heel Europa onder zijn gezag. In Nederland introduceerde hij aanvankelijk de monarchie en moderniseerde hij het bestuur en de rechtspraak.

  Bekijk details
 • 28. Koning Willem I

  28. Koning Willem I

  1772-1843
  Na het congres van Wenen in 1815 werden noord en zuid samen het Verenigd Koninkrijk, onder koning Willem I. Ondanks diens inspanningen de economie te verbeteren, kwam het zuiden in 1830 in opstand.

  Bekijk details
 • 29. De eerste spoorlijn

  29. De eerste spoorlijn

  1839
  Ondanks de aanvankelijke scepsis heeft de komst in 1839 van de trein in Nederland veel bijgedragen tot de ontsluiting van het land en een versnelde industrialisatie ervan.

  Bekijk details
 • 30. De Grondwet

  30. De Grondwet

  1848
  Omdat de Grondwet bepaalt wie de macht uitoefent en hoe dat gebeurt, is het voornaamste wet van een staat. De Nederlandse Grondwet werd ingevoerd in 1798 en herzien in 1815 en 1848.

  Bekijk details
 • 31. Max Havelaar

  31. Max Havelaar

  1860
  De ervaringen van Eduard Douwes Dekker als assistent-resident in Nederlands-Indië vormden de basis voor de felle aanklacht tegen het koloniale regime die hij als Multatuli in de vorm van de roman Max Havelaar zou schrijven.

  Bekijk details
 • 32. Verzet tegen kinderarbeid

  32. Verzet tegen kinderarbeid

  19e eeuw
  Toen kinderen door de Industriële Revolutie ook massaal in fabrieken aan het werk werden gezet, nam het verzet daartegen toe. Het zou tot 1874 duren voordat een wet de inzet van kinderen in fabrieken verbood.

  Bekijk details
 • 33. Vincent van Gogh

  33. Vincent van Gogh

  1853-1890
  Met zijn kleurrijke, eigenzinnige schilderijen en zijn door amoureuze, persoonlijke en zakelijke tegenspoed getekende leven is Vincent van Gogh een van de meest tot de verbeelding sprekende kunstenaars.

  Bekijk details
 • 34. Aletta Jacobs

  34. Aletta Jacobs

  1854-1929
  Haar hele leven heeft Aletta Jacobs gestreden voor de rechten van vrouwen, onder meer voor het in 1919 ingevoerde algemeen vrouwenkiesrecht. Ook als arts kwam ze op voor de belangen van vrouwen.

  Bekijk details
 • 35. De Eerste Wereldoorlog

  35. De Eerste Wereldoorlog

  1914-1918
  Al wist Nederland in 1914 neutraal te blijven, toch zou de Grote Oorlog niet helemaal aan het land voorbijgaan. Ook de Nederlanders voelden steeds meer de consequenties ervan.

  Bekijk details
 • 36. De Stijl

  36. De Stijl

  1917-1981
  Opgericht in de chaos van de Eerste Wereldoorlog, streefden de beweging en het tijdschrift De Stijl naar harmonie door het gebruik van geometrische vormen en van de primaire kleuren en de niet-kleuren.

  Bekijk details
 • 37. De crisisjaren

  37. De crisisjaren

  1929-1940
  Elke dag urenlang aanschuiven in stempellokalen. Dat was het vernederende lot van de steuntrekkende werklozen in de jaren van 1929 tot 1940, die de geschiedenis zijn ingegaan als de crisisjaren.

  Bekijk details
 • 38. De Tweede Wereldoorlog

  38. De Tweede Wereldoorlog

  1940-1945
  Na het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 capituleerde de Nederlandse legerleiding. Het was het begin van de Duitse bezetting van Nederland, die zo’n vijf jaar zou duren.

  Bekijk details
 • 39. Anne Frank / Jodenvervolging

  39. Anne Frank / Jodenvervolging

  1942-1945
  Door de publicatie van het dagboek zij tijdens de onderduik bijhield, groeide Anne Frank uit van een naamloze dode, omgekomen in Bergen-Belsen, tot het internationale symbool van de Holocaust.

  Bekijk details
 • 40. Indonesië 1945-1949

  40. Indonesië 1945-1949

  1945-1949
  Op 17 augustus 1945 riep Soekarno de onafhankelijkheid van Indonesië uit, maar pas na twee ‘politionele acties’ en onder grote internationale druk legde Nederland zich daar eind 1949 bij neer.

  Bekijk details
 • 41. Willem Drees

  41. Willem Drees

  1886-1988
  Van 1948 tot 1958 was Willem Drees als minister-president leider van de rood-roomse coalitie. Het waren de jaren waarin de verzorgingsstaat werd opgebouwd, met regelingen als de AOW.

  Bekijk details
 • 42. De watersnood

  42. De watersnood

  1 februari 1953
  De watersnood van 1953 kostte ongeveer 1800 mensen het leven, nog eens 72.000 werden dakloos. De Deltawerken moesten verhinderen dat zich nog eens een ramp van die omvang zou voltrekken.

  Bekijk details
 • 43. De televisie

  43. De televisie

  Vanaf 1948
  In 1948 gestart met experimentele uitzendingen, heeft de televisie vanaf eind jaren ’50 een enorme vlucht genomen. Zowel in tijdsbesteding als in meningsvorming bracht het nieuwe medium ingrijpende veranderingen.

  Bekijk details
 • 44. Haven van Rotterdam

  44. Haven van Rotterdam

  Vanaf circa 1889
  Net als Schiphol is de haven van Rotterdam een mainport, een knooppunt voor de Nederlandse handel met het buitenland. Er wordt dan ook voortdurend gewerkt aan de verdere uitbouw ervan.

  Bekijk details
 • 45. Annie M.G. Schmidt

  45. Annie M.G. Schmidt

  1911-1995.
  De versjes en liedjes, toneelstukken en musicals, verhalen en hoorspelen van Annie M.G. Schmidt waren zo geliefd en tegelijk zo invloedrijk dat zij wel de echte koningin van Nederland werd genoemd.

  Bekijk details
 • 46. Suriname en de Nederlandse Antillen vanaf 1945

  46. Suriname en de Nederlandse Antillen vanaf 1945

  Nadat Suriname in 1975 onafhankelijk was geworden, is gaandeweg ook de verhouding tussen Nederland en de eilanden van de Nederlandse Antillen in meer of mindere mate aangepast.

  Bekijk details
 • 47. Srebrenica

  47. Srebrenica

  1995
  Dat Dutchbat de genocide op zevenduizend moslimmannen in de door haar beveiligde enclave Srebrenica niet heeft kunnen voorkomen, heeft ook in Nederland diepe sporen nagelaten.

  Bekijk details
 • 48. Veelkleurig Nederland

  48. Veelkleurig Nederland

  Vanaf 1945.
  In de vorige eeuw is het aantal inwoners in Nederland verdrievoudigd, van vijf naar meer dan vijftien miljoen. Vanaf de jaren ’60 is ook de diversiteit van die inwoners sterk toegenomen.

  Bekijk details
 • 49. De gasbel

  49. De gasbel

  1959-2030.
  De gaswinning uit het veld bij Slochteren is de kurk genoemd waarop onze welvaart drijft. Maar de eindigheid ervan en een toenemend aantal bevingen vergen wellicht ingrijpende politieke keuzes.

  Bekijk details
 • 50. Europa

  50. Europa

  Vanaf 1945.
  Na de Tweede Wereldoorlog heeft de Europese samenwerking gestalte gekregen. Lag het initiatief in 1951 bij 6 landen, inmiddels telt de Europese Unie 27 landen en willen er nog meer toetreden.

  Bekijk details

Poëzie

 • Paul Bogaert
 • Charlotte Van den Broeck
 • Hugo Claus
 • Herman de Coninck
 • Ellen Deckwitz
 • Jules Deelder
 • Charles Ducal
 • Christine D’Haen
 • Andy Fierens
 • Maarten van der Graaff
 • Judith Herzberg
 • Hester Knibbe
 • Geert De Kockere
 • Gerrit Kouwenaar
 • Ted van Lieshout
 • Lieke Marsman
 • Els Moors
 • Ilja Leonard Pfeijffer
 • Alfred Schaffer
 • Peter Verhelst
 • Miriam Van hee
 • Paul Bogaert

  Paul Bogaert

  Paul Bogaert is een dichter met een bijzonder scherp oor voor de kleinste nuances waarmee de hedendaagse taal uit verschillende domeinen bewust of onbewust geladen is. Hij weet die nuances op bijzonder ingenieuze wijze uit te buiten.

  Bekijk details
 • Charlotte Van den Broeck

  Charlotte Van den Broeck

  Nadat ze als performing poet naam had gemaakt, debuteerde Charlotte Van den Broeck met Kameleon, in januari 2016 bekroond met de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut.

  Bekijk details
 • Hugo Claus

  Hugo Claus

  Na in 1947 zijn debuut te hebben gemaakt met de lyrische Kleine reek, evolueert Hugo Claus in zijn poëzie naar het modernisme van de jaren vijftig met als hoogtepunt De Oostakkerse gedichten uit 1955. Zijn later dichtwerk mag dan weer klassiek genoemd worden.

  Bekijk details
 • Herman de Coninck

  Herman de Coninck

  Herman de Coninck maakte de poëzie voor veel lezers toegankelijk. Vanaf zijn debuut in 1969 met De lenige liefde excelleren zijn gedichten in relativering, lichte ironie en hun grote toegankelijkheid.

  Bekijk details
 • Ellen Deckwitz

  Ellen Deckwitz

  De poëzie van Ellen Deckwitz is broeierig en griezelig en vliegt hier en daar uit de bocht, maar wel op zo’n manier dat je wenst dat dit bij meer dichters zou gebeuren.

  Bekijk details
 • Jules Deelder

  Jules Deelder

  Tijdens optredens lardeert Deelder zijn gedichten met anekdotes en moppen – of misschien is het andersom. Vaste thema’s in die gedichten zijn de Tweede Wereldoorlog, voetbalclub Sparta en Rotterdam.

  Bekijk details
 • Charles Ducal

  Charles Ducal

  Naast poëzie publiceerde Charles Ducal (pseudoniem van Frans Dumortier) ook een veelgeprezen verhalenbundel en onder meer een Gedichtendagessay. In 2014 werd hij gekozen tot de eerste Dichter des Vanderlands van België.

  Bekijk details
 • Christine D’Haen

  Christine D’Haen

  Het oeuvre van Christine D’Haenzal steeds nieuwe lezers weten aan te trekken. Deze poëzie vraagt veel van de lezer, maar geeft in ruil brede vergezichten die uitnodigen tot reflectie over leven en cultuur.

  Bekijk details
 • Andy Fierens

  Andy Fierens

  Wie nog dacht dat de poëzie steeds verheven onderwerpen bezingt op een haast sacrale, eerbiedige toon, moet die opvatting na lectuur van de gedichten van Andy Fierens grondig bijstellen.

  Bekijk details
 • Maarten van der Graaff

  Maarten van der Graaff

  ‘Een uiterst beweeglijke en vindingrijke dichter,’ zo typeerde de jury van de C. Buddingh’-prijs voor nieuwe Nederlandstalige poëzie 2014 Maarten van der Graaff op basis van zijn door haar bekroonde bundel Vluchtautogedichten.

  Bekijk details
 • Judith Herzberg

  Judith Herzberg

  Het is vreemd dat Judith Herzberg nog niet verkozen is als Dichter des Vaderlands, want ze is een van de meest toegankelijke en invoelbare dichters die er zijn. Maar hoe toegankelijk en invoelbaar ook, er is altijd een diepere betekenis.

  Bekijk details
 • Hester Knibbe

  Hester Knibbe

  Vanaf haar debuut in 1982 is Hester Knibbe een klassieke dichteres in een moderne wereld. Ze schrijft poëzie die het niet zoekt in onbegrijpelijke formuleringen, maar in de wereld aan betekenis die schuilgaat achter een heldere zin. Haar gedichten zijn helder en precies en getuigen immer van een groot vakmanschap.

  Bekijk details
 • Geert De Kockere

  Geert De Kockere

  Geert De Kockerede debuteerde in 1989 met Vingers in de jam, een poëziebundel voor kleuters. Daarna volgden snel ook prentenboeken, filosofische verhalenbundels, fotoboeken en, meer recent, boeken voor volwassen lezers.

  Bekijk details
 • Gerrit Kouwenaar

  Gerrit Kouwenaar

  Het barst van de emotie, maar je moet het er wel uithalen.’ Dat zei Gerrit Kouwenaar in een interview met Kenneth van Zijl op Cultura over het vooroordeel dat hij een kille, emotieloze dichter van kille en emotieloze verzen zou zijn.

  Bekijk details
 • Ted van Lieshout

  Ted van Lieshout

  Iedere keer weer bewijst Ted van Lieshout dat hij in geen enkel hokje past en niet vastzit aan één vorm en één doelgroep. Deze geanimeerde verteller en tegendraadse vernieuwer publiceerde al meer dan zestig kinderboeken.

  Bekijk details
 • Lieke Marsman

  Lieke Marsman

  Lieke Marsman debuteerde als dichter in het tijdschrift Tirade. Voor de bundel Wat ik mijzelf graag voorhoud werd ze driemaal bekroond. De eerste letter is haar tweede bundel.

  Bekijk details
 • Els Moors

  Els Moors

  Els Moors werd door de kritiek met lof overladen voor haar debuut Er hangt een hoge lucht boven ons (2006). In 2008 debuteerde zij als prozaschrijver met Het verlangen naar een eiland, een roman over liefde, seks en de hunkering naar de ander. Daarna verscheen nog de verhalenbundel Vliegtijd.

  Bekijk details
 • Ilja Leonard Pfeijffer

  Ilja Leonard Pfeijffer

  ‘Ik heb het nog nooit zo koud gehad/ als toen ik alles snapte,’ dichtte Ilja Leonard Pfeijffer in de niet separaat verschenen bundel Doka, die is opgenomen in De man van vele manieren, zijn verzameld dichtwerk.

  Bekijk details
 • Alfred Schaffer

  Alfred Schaffer

  Alfred Schaffer (1973) publiceerde vijf dichtbundels en won de Jo Peters Poëzieprijs, de Hugues C. Pernathprijs, de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de Jan Campertprijs. Hij doceert aan de universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika.

  Bekijk details
 • Peter Verhelst

  Peter Verhelst

  Naast dichter is Peter Verhelst ook romancier en regisseur. Voor zijn werk ontving hij prestigieuze prijzen als De Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs, de F. Bordewijkprijs, de Herman de Coninckprijs en de Jan Campertprijs.

  Bekijk details
 • Miriam Van hee

  Miriam Van hee

  Veel bundels van de in 1952 geboren dichter en slaviste Miriam Van hee werden bekroond, onder meer met de Herman de Coninck-prijs 2008, en genomineerd, onder meer voor de VSB Poëzieprijs 2014.

  Bekijk details

Boekenweek 2017Van zaterdag 25 maart tot en met zondag 2 april wordt voor de 82ste keer de Boekenweek gehouden, met tal van evenementen in bibliotheken, boekhandels en scholen. Het thema is dit jaar 'Verboden vruchten'.

Log in

Inloggen

Inloggen hoeft alleen als u een reactie wilt plaatsen of aan een discussie wilt deelnemen.

 

Personaliseer

Personaliseer het Literatuurplein

Bepaal zelf welke rubrieken op de homepage worden getoond.

Kies een paginakleur

 • Verras mij
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •