Hollandse wijsgeren in Brabant en Vlaanderen
geschriften van Noord-Nederlandse patriotten in de Oostenrijkse Nederlanden, 1787-1792
Jacques J.M. Baartmans
Uitgegeven:
Nijmegen, 2001
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
18e eeuw (934.6)
NUR:
Literatuurgeschiedenis van de lage landen (621)
Codes
ISBN:
90-75697-61-9
EAN:
9789075697612
ASW:
Overig
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
538 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Ook verschenen als proefschrift Katholieke Universiteit Nijmegen, 2001. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
Op basis van nagelaten geschriften worden de ervaringen gerecontrueerd van de patriotten die na de inval van de Pruisische troepen in 1787 een heenkomen hadden gezocht in de Oostenrijkse Nederlanden en Noord-Frankrijk.
Flaptekst
In 1787 en 1788 moesten duizenden burgers de Republiek der Verenigde Nederlanden ontvluchten. Zij hadden zich verzet tegen het stadhouderlijk bewind en tegen Oranjegezinde aristocraten. Hun pogingen om te komen tot wat zij 'grondwettige herstelling' noemden, werden verstoord. Een Pruisisch leger kwam stadhouder Willem V en diens gemalin Wilhelmina te hulp en dwong de revolutionairen uit te wijken.

Veel asielzoekers verbleven enkele jaren in de Oostenrijkse Nederlanden. Zij waardeerden de Habsburgse keizers Jozef II en Leopold II, die als graaf van Vlaanderen en hertog van Brabant deze gebieden bestuurden. De ballingen hadden het niet gemakkelijk. Het gastland en de inwoners werden door hen als anders, vreemd ervaren. Bovendien zorgde het gemeenschappelijke lot niet voor eensgezindheid: allerlei groepen en individuen bleven elkaar wantrouwen.

De Noord-Nederlanders maakten de Brabantse Revolutie mee. Uitgerekend tegen hun 'verlichte idool', keizer Jozef II, kwamen Brabantse en Vlaamse patriotten in opstand. En die zochten hulp in de Republiek en bij prinses Wilhelmina, wat bij veel Noord-Nederlanders tot onbegrip en minachting voor dit patriottisme leidde. Deze ontwikkelingen compliceerden het verblijf van de ballingen in de Oostenrijkse Nederlanden.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen