Myne beslommerde Boedel
brieven in ballingschap 1787-1788
Jacques J.M. Baartmans
Uitgegeven:
[Nijmegen], 2003
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
18e eeuw (934.6)
NUR:
Briefwisselingen literaire auteurs (322)
Codes
ISBN:
90-77503-01-3
EAN:
9789077503010
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
288 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg., reg.
Annotatie
Brieven uit de periode 1787-1788, geschreven door een vrouw die om politieke redenen - zij en haar man waren overtuigde patriotten - met haar gezin moet vluchten uit Holland om in Brussel en Noord-Frankrijk in ballingschap te gaan.
Flaptekst
De brieven uit Myne beslommerde Boedel zijn in 1787 en 1788 geschreven, maar hebben een actuele inhoud: een plotselinge vlucht om politieke redenen en de lotgevallen van een asielzoekend gezin. Dat de brieven zijn geschreven vanuit het perspectief van een achttiende-eeuwse vrouw, bepaalt mede hun bijzondere karakter.

Emilie Fijnje vertelt met humor over haar reiservaringen en het verblijf in Antwerpen, Brussel en Noord-Frankrijk. Daarnaast schrijft ze treffend over veel leed: verlies van geld en goederen, de dood van een kind binnen enkele dagen na de geboorte, ziekte en kwalen die uiteindelijk haar overlijden tot gevolg hebben, kort voor haar veertigste verjaardag. Haar dood en begrafenis worden door haar man Wybo beschreven in twee brieven die eveneens in deze uitgave zijn opgenomen.

Andere onderwerpen zijn kleding, huisraad, meubels, huizenbezit en hypotheken, het onderwijs aan de kinderen, lief en leed van het gezinsleven en de familiebanden, omgang met vrienden, de huishouding en het personeel, het beroep van uitgever en drukker.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen