Daens
Louis Paul Boon
Auteur:
Uitgegeven:
[S.l.], 2000
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1992
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
CD Video
Codes
ISBN:
90-406-4056-4
Bibliografische annotatie
CD-videoversie van de gelijknamige film. - Belgiƫ : Indepent Film, 1992. - Nederlands/Frans gesproken of Frans/Nederlands ondertiteld. - Gebaseerd op de roman Pieter Daens van Louis Paul Boon.
Annotatie
Veelvuldig bekroonde verfilming uit 1992 van de roman Pieter Daens, of Hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht van Louis Paul Boon. In Daens : monumentaal Vlaams sociaal epos (1995) geeft Ronnie Pede een analyse van de film en toetst hij die aan de historische feiten.
Flaptekst
Daens is een epische, ontroerende en aangrijpende film over het leven van een priester in de negentiende eeuw en zijn verbeten strijd tegen de kerk en de burgerij om het ellendige lot van duizenden uitgebuite textielarbeiders te verbeteren. In zijn strijd tegen het onrecht en de onmenselijke arbeid botst hij op de gevestigde orde die Daens liever kwijt dan rijk is... Priester Daens richt teneinde raad een eigen partij op en wordt door het Vaticaan uit zijn priesterambt ontslagen. Dit historische verhaal werd op een indrukwekkende wijze verfilmd door (Stijn Coninx) met glansrollen van (Jan Decleir) en (Antje de Boeck).
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen