Kinderarbeid
J.J. Cremer en de Leidse fabriekskinderen
J.J. Cremer
Auteur:
Uitgegeven:
Leiden, 2008
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Bewerking:
Inleiding:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Afzonderlijke leeftijdsgroepen in het arbeidsproces (318.5)
Codes
ISBN:
978-90-5997-059-5
EAN:
9789059970595
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
88 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Uitg. in samenw. met STIEL. - Bevat tevens de tekst van: Fabriekskinderen : een bede, doch niet om geld / van J.J. Cremer. - Arnhem : Thieme, 1863. - Met lit. opg.
Annotatie
In 1863 vestigde J.J. Cremer (1827-1880) de aandacht op de mensonterende omstandigheden waaronder kinderen moesten werken. In Fabriekskinderen : een bede, doch niet om geld, een lezing die vervolgens als brochure werd verspreid, beschreef hij (half documentair, half fictioneel) enkele tien- tot dertienjarige kinderen die in Leiden in de textielindustrie werkzaam waren, zo'n tien tot vijftien uur per dag. Zijn tekst is hier in hertaling opgenomen, voorafgegaan door een inleiding over het proces dat heeft geleid tot de eerste wettelijke maatregelen.
Flaptekst
Kinderarbeid in de Derde Wereld krijgt tegenwoordig veel aandacht. Maar ook in Nederland was (of is?) kinderarbeid geen onbekend verschijnsel. In 1863 klaagde de toen zeer bekende schrijver J.J. Cremer de misstanden aan met zijn voordracht Fabriekskinderen. Een bede, doch niet om geld. Daarin beschreef hij de toestanden in een Leidse wilfabriek en de lotgevallen van drie Leidse kinderen die er werkten. Het verhaal van Cremer gaf een enorme impuls aan de beweging tegen kinderarbeid, wat uiteindelijk leidde tot het bekende Kinderwetje van Van Houten in 1874.

In dit boek kunt u zelf kennisnemen van dit belangrijke document, niet alleen via de originele tekst maar ook via een 'hertaling' in hedendaags Nederlands door Korrie Korevaart. Bovendien vertelt Cor Smit in een uitgebreide inleiding over de achtergronden van Fabriekskinderen: de kinderarbeid in Nederland (en de Leidse situatie in het bijzonder), de beweging voor wetgeving, de persoon J.J. Cremer en diens betekenis voor de strijd tegen kinderarbeid.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen