De wondere wereld van Otto van Eck
een cultuurgeschiedenis van de Bataafse Revolutie
Arianne Baggerman
Uitgegeven:
Amsterdam, 2009
Editie:
2e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Co-auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO's:
18e eeuw (937.4)18e eeuw (934.6)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-90-351-3402-7
EAN:
9789035134027
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
557 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Oorspr. titel: Kind van de toekomst. - Amsterdam : Wereldbibliotheek, 2005. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
Beschrijving van het maatschappelijke en culturele leven in Nederland aan het eind van de achttiende eeuw aan de hand van het kinderdagboek van Otto van Eck (1780-1798), zoon van actieve patriotten die hun kinderen wilden opvoeden in de geest van de Verlichting.
Flaptekst
De wondere wereld van Otto van Eck schetst een breed panorama van de grote culturele en politieke omwentelingen in het laatste decennium van de achttiende eeuw. In deze periode van Verlichting en democratisering werd de basis gelegd voor het moderne Nederland.

Deze revolutionaire ontwikkelingen worden hier bezien door de ogen van het jongetje Otto van Eck, dat vanaf zijn tiende jaar een dagboek bijhield. Otto's vader was geïnspireerd door de idealen van de Verlichting. Van zijn zoontje wilde hij een modelburger voor een nieuwe tijd maken en als revolutionair politicus wilde hij Nederland omvormen tot een paradijs op aarde. De Bataafse revolutie bracht persvrijheid en mensenrechten, maar ook werden voor het eerst de grenzen van de maakbaarheid van mens en maatschappij ontdekt.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen