Hoe ik talent voor het leven kreeg
Rodaan Al Galidi
Uitgegeven:
[Amsterdam], 2016
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Genre(s):
Trefwoord(en):
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-94-919212-0-9
EAN:
9789491921209
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
472 pagina's
Bibliografische annotatie
Oorspronkelijke uitgave: ©2016.
Flaptekst
Semmier Kariem vlucht uit Irak. Zeven jaar van honger, verdwalen en angst later landt hij op elf februari om negen uur - of was het om elf uur op negen februari - op Schiphol. In de chaos van die eerste dagen in Nederland kan hij zich het precieze tijdstip niet meer herinneren. Hij vraagt asiel aan. Wat hij niet weet is dat hiermee het langste wachten van zijn leven begint, in het asielzoekerscentrum, een wachtkamer die hij deelt met vijfhonderd anderen. Intussen bestudeert Semmier het land waar hij misschien ooit deel van uit mag maken, maar ook al verblijft hij er nu, hij blijft een buitenstaander.

'Nederland had mij drie dingen geleerd: niet meer respect hebben voor Europa dan voorzichtigheid. Een nette leugen is beter dan de rommelige waarheid. En ik kende nu het verschil tussen een omafiets en een vrouwenfiets.'

Hoe ik talent voor het leven kreeg is een roman over mensen die onderworpen zijn aan wetten en regels. br>
Rodaan Al Galidi (Irak) putte voor deze roman uit zijn eigen ervaringen als asielzoeker. Hij woont sinds 1998 in Nederland en ontving in 2011 de Literatuurprijs van de Europese Unie voor zijn roman De autist en de postduif. Kort daarna zakte hij voor zijn inburgeringstoets.
VideoVideo

Video: Erik Jan Harmens

‘Als je geen paspoort hebt en geen verblijfsvergunning, dan sta je naakt tegenover het systeem. En het systeem staat naakt tegenover jou, net als bij een bokswedstrijd. Het is genadeloos als je geen nummertje hebt. Dan ben jij helemaal geen mens.’

Erik Jan Harmens sprak met Rodaan Al Galidi over zijn roman Hoe ik talent voor het leven kreeg en over zijn recent verschenen dichtbundel Koelkastlicht.

Opnamedatum: 01-06-2016

Literaire adressenbank
Uitgever
Eigen recensies Literatuurplein
Delen