De oorlog van anderen
Nederlanders en oorlogsgeweld, 1914-1918
Connie Kristel
Uitgegeven:
Amsterdam, 2016
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
5 april 2016
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Tot c. 1918 (935.1)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-90-234-9739-4
EAN:
9789023497394
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
8 pagina's
Extra pagina's:
368 pagina
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Met biografieën, bibliografie, literatuuropgave, register.
Annotatie
Via kranten en tijdschriften en ook via theater en film beleefden de Nederlanders de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog mee. En de nieuwe wapens, op land, ter zee en in de lucht, boezemden ontzag en angst in en noopten tot nadenken over de rol van het neutrale Nederland.
Flaptekst
De Eerste Wereldoorlog is in Nederland lange tijd beschouwd als irrelevant voor onze moderne geschiedenis; het was een oorlog van anderen. Nederland had immers militair niet deelgenomen aan de oorlog. Historica Conny Kristel laat zien dat Nederlanders destijds langs allerlei wegen de verschrikkingen van de oorlog wel degelijk hebben kunnen meebeleven – via kranten en tijdschriften, maar ook door theater en film.

De nieuwe wapens, op land, ter zee en in de lucht, boezemden ontzag en angst in en noopten tot nadenken over de rol van het neutrale Nederland. Was het land een wereldvreemd eiland in Europa? Waren de reacties in Nederland anders dan die van de bevolking van Duitsland en Groot-Brittannië? Of raakten Nederlanders ook in de ban van de oorlogscultuur die Europa in haar greep hield?

De oorlog van anderen laat zien hoe Nederlanders – terwijl Britten en Duitsers in de loopgraven vochten voor hun land en hun leven – de oorlog begrepen en hoe zij houvast zochten in een snel veranderende wereld.

Conny Kristel (1955) is historica en als senior-onderzoeker verbonden aan het NIOD. Eerder verscheen haar proefschrift Geschiedschrijving als opdracht. Abel Herzberg, Jacques Presser en Loe de Jong over de jodenvervolging en publiceerde ze veel artikelen over de geschiedenis en de nasleep van de jodenvervolging. Daarnaast redigeerde zij twee bundels over de terugkeer en opvang van oorlogsslachtoffers na de Tweede Wereldoorlog.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen