Leven naast de catastrofe
Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog
Hans Binneveld
Uitgegeven:
Hilversum, 2001
Serietitel:
Publicaties van de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen, ISSN 0929-9823
Serienummer:
36. Maatschappijgeschiedenis
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Redactie:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Tot c. 1918 (935.1)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
90-6550-437-0
EAN:
9789065504371
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
180 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vanaf 1998 o.d.t.: Publicaties van de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen. - Incidenteel? vanaf 1998 met paralleltitel: Publications of the Faculty of History and Art Studies. - Uitg. in samenw. met de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen, Erasmus Universiteit Rotterdam. - Met lit. opg.
Annotatie
Weerslag van een studiedag aan de Erasmus Universiteit Rotterdam over de invloed van de Eerste Wereldoorlog op Nederland, gegroepeerd rond vier thema’s: militaire aspecten, sociaal-bestuurlijke vraagstukken (waaronder de opvang van Belgische vluchtelingen), sociaal-economische aspecten en culturele aspecten.
Flaptekst
De Eerste Wereldoorlog luidde in Europa definitief het einde in van de negentiende eeuw. De Groote Oorlog en de naweeën daarvan hadden belangrijke gevolgen voor het politieke landschap in Europa. Het conflict eiste ook een ongekend hoge tol aan mensenlevens. Bij de gevechten kwamen niet minder dan tien miljoen soldaten om het leven.

Toch kreeg deze cruciale periode uit de geschiedenis in ons land nooit veel aandacht. De historicus Brands heeft zelfs gesproken van een 'blinde vlek in het historisch bewustzijn van Nederland'. In deze situatie lijkt echter verandering te komen: de laatste jaren zien we duidelijk een grotere belangstelling voor de Eerste Wereldoorlog, zowel bij het grote publiek - denk aan de verkoopsuccessen van de Nederlandse vertaling van de boeken van Pat Barker - als binnen de historische wereld.

Deze bundel bevat de bewerkte teksten van lezingen die gehouden zijn op een studiedag over de Eerste Wereldoorlog, georganiseerd door de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit. De artikelen zijn gegroepeerd rond vier thema's: militaire aspecten, sociaal-bestuurlijke en sociaal-economische problemen en de culturele component van 'leven naast de catastrofe'.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen