Tegen de heeren van de VOC
Isaac Le Maire en de ontdekking van Kaap Hoorn
Dirk Jan Barreveld
Uitgegeven:
Den Haag, 2002
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Geschiedenis der ontdekkingsreizen (903.3)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
90-12-09476-3
EAN:
9789012094764
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
256 pagina's
Extra pagina's:
IX
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg., reg.
Annotatie
Journaal van de reis die Jacques Le Maire in 1615 met twee schepen maakte en waarbij hij Kaap Hoorn ontdekte. Hij ondernam de tocht om een andere route naar Indië te vinden waardoor zijn vader, de Amsterdamse koopman Isaäc Le Maire, het octrooi van de VOC zou kunnen ondergraven.
Flaptekst
De Nederlander Isaäc Le Maire hoort thuis in het rijtje Fernando de Magelhaes en Sir Francis Drake. Toch is hij zelfs in onze vaderlandse geschiedenisboeken een grote onbekende. Onterecht, zoals blijkt uit Tegen de Heeren van de VOC.

Le Maire, vader van 22 kinderen, was een van de oprichters en zelfs grootaandeelhouder van de VOC. Zijn grenzeloze eigenzinnigheid leidde al snel tot grote spanningen binnen het VOC-bestuur en na een beschuldiging van fraude moest hij het veld ruimen. De rest van zijn leven zou hij vullen met het dwarszitten van de VOC. Zijn grootste ambitie was het vinden van een alternatieve route naar de Oost om zodoende het VOC-octrooi te omzeilen.

Op 14 juni 1615 gaat een vloot van twee schepen, onder leiding van Isaäcs oudste zoon Jacques en kapitein Willem Schouten, op pad om naar de vermeende doorvaart te zoeken. Jacques ontdekt het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika en noemt het Kaap Hoorn. Vervolgens gaat Jacques op zoek naar het geheimzinnige Terra Australis, het onbekende magische Zuidland. Hij slaagt er niet in het te ontdekken, maar ontdekt wel tal van nieuwe eilanden.

In Indië loopt alles mis en worden Jacques en zijn mannen gearresteerd door Jan Pietersz Coen en op transport naar Nederland gesteld. Jacques overlijdt onderweg. Na jarenlang procederen haalt de oude Isaäc toch zijn gelijk en de VOC moet schadevergoeding betalen.

Tegen de Heeren van de VOC is een spannend en meeslepend boek over een onbekend aspect van de geschiedenis van de VOC.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen