In dienst van de Compagnie
leven bij de VOC in honderd getuigenissen (1602-1799)
Roelof van Gelder
Uitgegeven:
Amsterdam, 2002
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Nederlandse handelscompagnieën (939.2)
NUR:
Nieuwe geschiedenis (1500-1870) (685)
Codes
ISBN:
90-253-4681-2
EAN:
9789025346812
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
303 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Honderd fragmenten uit nagelaten brieven, memoires en reisverslagen, zowel in druk verschenen als overgeleverd in handschrift, geven een kleurrijk beeld van allerlei aspecten die waren verbonden aan het dagelijks leven in dienst van de VOC.
Flaptekst
De VOC beheerste bijna twee eeuwen lang de handel tussen West-Europa en Azië. Gedurende die periode heeft ongeveer een miljoen mensen op een of andere manier de Compagnie gediend: als schipper, koopman, gouverneur-generaal, bootsman, ziekentrooster, bottelier, soldaat, matroos of als scheepsjongen. En dan waren er ook nog de thuisblijvers: bewindshebbers, klerken, kruidlezers en de vele scheepstimmerlieden.

Wie aanmonsterde op een schip van de VOC wist dat hij een zwaar maar avontuurlijk leven tegemoet ging. Scheurbuik, vechtpartijen en harde tuchtmaatregelen hoorden bij het leven van alledag, maar daar stonden exotische landschappen, wonderlijke ontmoetingen en bijzondere carrièremogelijkheden tegenover.

In dienst van de Compagnie laat de compagniesdienaren aan het woord: van scheepsjongen tot gouverneur-generaal. Uit hun nagelaten reisverslagen, brieven en memoires kozen Vibeke Roeper en Roelof van Gelder honderd getuigenissen. Niet alleen de ongemakken van de lange reis, of de vreemdheid van Indië komen aan bod, maar ook het leven van alledag. Hoe werkte de Compagnie, hoe was de dagelijkse gang van zaken op een Oost- Indiëvaarder en hoe beleefden vrouwen en kinderen het bestaan in de tropen?

In dienst van de Compagnie bevat naast de beroemde verhalen van Bontekoe, Coen en Van Riebeeck vooral veel nauwelijks bekend en ongepubliceerd archiefmateriaal.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen