Een onderneming van landsbelang
de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in 1602
Menno Witteveen
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2002
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Nederlandse handelscompagnieën (939.2)
NUR:
Vaderlandse geschiedenis (688)
Codes
ISBN:
90-5356-587-6
EAN:
9789053565872
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
128 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg., reg.
Annotatie
Beschrijving van de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in 1602 vanuit een economisch perspectief.
Flaptekst
Dit is het verhaal van kooplieden die koste wat het kost de handel in specerijen uit het verre Azië wilden monopoliseren. Nederland was in oorlog en de kooplieden handelden daarnaar. Staatssteun was bij hun nietsontziende ondernemingsdrang onontbeerlijk, maar van staatsbemoeienis moesten zij niet veel hebben. Zij kregen hun zin. Na 400 jaar doet de combinatie van hun subtiele denk- en ruwe daadkracht de lezer nog steeds versteld staan.

De VOC was twee eeuwen lang de grootste onderneming ter wereld, de eerste moderne vennootschap, de grondlegger van de Nederlandse koloniale macht en het economisch boegbeeld van onze Gouden Eeuw. Toch is de totstandkoming van deze geweldenaar nooit tot de bodem uitgezocht. In het midden van de negentiende eeuw werd voor het eerst en voor het laatst onderzoek verricht naar de oprichting van de VOC. Een veelheid van ‘nieuw’ materiaal uit sindsdien ontsloten archieven heeft nu een genuanceerd beeld mogelijk.

Menno Witteveen (1954) koos na zijn studie Geschiedenis voor een carrière in het bankwezen. In 1989 werd hij medeoprichter van Koopman&Witteveen NV, een industriële houdstermaatschappij.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen