De Romeinse rijksgrens tussen Moezel en Noordzeekust
Tilmann Bechert
Auteur:
Uitgegeven:
Utrecht, 1997
Editie:
2e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1995
Vertaald uit:
Duits
(Overige) personen
Redactie:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
SISO's:
Vroegste geschiedenis tot Middeleeuwen (944.2)Romeinse tijd (934.2)
Codes
ISBN:
90-5345-073-4
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
120 pagina's
Met illustraties en foto's
Bibliografische annotatie
Gelijktijdig in het Duits verschenen o.d.t.: Die r├Âmische Reichsgrenze zwischen Mosel und Nordseek├╝ste. - Stuttgart : Theiss, 1995. - Met lit. opg., reg. - 1e dr. Nederlandse uitg.: 1995.
Annotatie
Beschrijving van de verdedigingswerken langs de Rijn die in de eerste vijf eeuwen van onze jaartelling de Romeinse rijksgrens vormde vanaf Katwijk tot even ten zuiden van Remagen.
Flaptekst
Eeuwenlang vormde de Rijn de grens tussen het Romeinse Rijk in het zuiden en de woongebieden van Germaanse volkeren in het noorden. Overal langs deze limes waren Romeinse soldaten gelegerd. Verder leefden hier veel boeren en handelaren, die het machtige legerapparaat bevoorraadden en zaken deden met de mensen 'aan de overkant'.

Op basis van recent onderzoek geeft dit boek een beeld van het Duitse Koblenz aan de Moezel tot en met het befaamde, maar nog altijd niet gelokaliseerde fort Brittenburg bij Katwijk aan Zee. Van alle bekende legerplaatsen langs dit gedeelte van de grens is een bespreking opgenomen. Bovendien behandelen de auteurs voor het eerst de laat-Romeinse diepteverdediging langs de Maas en in Belgie. De Romeinse Rijksgrens is daardoor niet alleen een goede introductie in de archeologie van de limes, maar tevens een onontbeerlijk naslagwerk voor iedereen met belangstelling voor Romeinse geschiedenis.
Literaire adressenbank
Uitgever
Relevante links
Delen