Hier was eens Capelle
Kees Slager
Auteur:
Uitgegeven:
[Middelburg etc.], 2002
Serietitel:
Ooggetuigen van de 20ste eeuw
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Redactie:
Indeling
Medium:
Boek
Trefwoord(en):
SISO's:
Plaatsen; afzonderlijk (938.1)Geschiedenis van de strijd tegen het water - Stormvloeden, dijkdoorbraken en overstromingen (699.1)
Codes
ISBN:
90-74576-37-0
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
28 cm
Omvang:
128 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Uitg. i.s.m. Boekhandel Basting ... [et al.].
Annotatie
Bewoners van het gehucht Capelle op Schouwen-Duiveland vertellen soms voor het eerst over de dramatische gebeurtenissen tijdens de watersnoodramp waarin hun dorp verdween. De overheid besliste dat het niet herbouwd mocht worden.
Flaptekst
Vijftig jaar na de ramp schetst Kees Slager in dit boek de gebeurtenissen op een vierkante kilometer in de Vierbannenpolder op Schouwen-Duiveland. Daar verdronk op 1 februari 1953 het eeuwenoude Capelle. Slechts twee huizen bleven overeind en van de ruim honderd inwoners kwamen er 42 om het leven, onder wie het nooit eerder geregistreerde naamloze jongetje dat er in de rampnacht werd geboren.

Via de getuigenissen van dertig nog in leven zijnde oud-inwoners worden de dramatische gebeurtenissen, die zich in de laatste 24 uur van het bestaan van Capelle afspeelden, van huis tot huis en van uur tot uur gereconstrueerd.

Dit boek is een laatste eerbewijs aan een gemeenschap, die zevenhonderd jaar heeft bestaan en eeuwen geleden door overstromingen zijn kerk al verloor en van dorp tot gehucht degradeerde. Voorafgaand aan het verslag van de ondergang wordt door de ooggetuigen het simpele leven op een gehucht in de polder geschetst. Daaruit blijkt dat het een hechte gemeenschap was, waarin het plezierig wonen was. Begrijpelijk dat de overlevenden die gemeenschap na de ramp wilden herbouwen.

Helaas besliste de overheid dat 'het tot nieuw leven brengen van de buurtschap Capelle door ons niet wenselijk wordt geacht.' Daarmee werd Capelle uiteindelijk toch het laatste slachtoffer in de lange rij van meer dan honderd Zeeuwse dorpen, die in de loop der geschiedenis zijn verdronken.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Literaire Prijzen
Delen