De ondergang van de Batavia
het ware verhaal
Mike Dash
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam [etc.], 2003
Editie:
6e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Batavia's graveyard
Jaar van uitgave:
2002
Plaats van uitgave:
New York
Uitgever:
Crown
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
SISO:
Geschiedenis van de scheepvaart (658.2)
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
90-295-1408-6
EAN:
9789029514088
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
460 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: Batavia's graveyard. - New York : Crown, 2002. - 1e dr. Nederlandse uitg.: 2002. - Met lit. opg.
Annotatie
Historische studie van de muiterij op en de gruwelijke gebeurtenissen na de schipbreuk van de Oostindiëvaarder 'Batavia' op de rotsen van West-Australië in 1629.
Flaptekst
In de vroege morgen van 4 juni 1629 loopt de Batavia, een pronkschip van de VOC, op haar eerste reis naar 'de Oost', rijk beladen met goud, zilver en edelstenen, op een rif voor de kust van 'Zuidtland', oftewel Australie.

Terwijl opperkoopman Francisco Pelsaert met de enige sloep koers zet naar Java om hulp te halen, richt de gemankeerde onderkoopman Jeronimus Cormelisz, gedreven door een explosief mengsel van ambitie en halfbegrepen esoterische ideeen, een ware slachting aan onder de opvarenden op een eiland voor de kust van Australie dat sindsdien als 'Batavia's dodenakker' bekendstaat.

In De ondergang van de Batavia evoceert Dash op overtuigende wijze de condities en hierarchische verhoudingen aan boord van een VOC-schip, de rivaliteit tussen opperkoopman en schipper, en de ongewenste intimiteiten als gevolg van het maandenlange samenzijn in bedompte, nauwe scheepsruimten. Dash gunt de lezer een macaber kijkje achter de weelderige facade van de VOC, het boegbeeld van de zeventiende-eeuwse handelsnatie.

Tegelijkertijd is het boek een intrigerende zoektocht naar de motieven van een moorddadige psychopaat die, in de greep van de dwaalleren van de geheime religieuze genootschappen van Holland, een zeereis kon maken tot een afdaling in de hel.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen