Niet voor God en niet voor het Vaderland
linkse soldaten, matrozen en hun organisaties tijdens de mobilisatie van '14-'18
Ron Blom
Auteur:
Uitgegeven:
Soesterberg, 2004
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 januari 2004
(Overige) personen
Co-auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO's:
Nederland; algemeen (399.32)Geschiedenis van het socialisme; Nederland; algemeen (357.7)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
90-5911-467-1
EAN:
9789059114678
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
1117 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Ook verschenen als proefschrift Universiteit van Amsterdam, 2004. - Met lit. opg., reg. - Met samenvatting in het Engels.
Annotatie
Onderzoek naar de situatie van de gemobiliseerde militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarbij ook wordt gekeken naar het moreel van de soldaten en matrozen tijdens de mobilisatie.
Flaptekst
Ron Blom en Theunis Stelling analyseren het moreel van soldaten en matrozen (ook in Nederlands-Indiƫ) gedurende de mobilisatie. Tevens onderzoeken zij de invloed van linkse politieke stromingen. Daarvan waren er indertijd veel. Sociaal-democraten, communisten, anarchisten, syndicalisten, christen-socialisten, allen hielden zich bezig met het vraagstuk 'militairisme'. Sommigen waren voor dienstweigering, maar anderen probeerden de militairen aan te zetten tot het oprichten van soldatenorganisaties en in de laatste jaren naar Russisch voorbeeld tot het stichten van soldatenraden.

De schrijvers bezochten tal van instellingen in het hele land en onderzochten vele archieven om zodoende op bovenstaande vragen een antwoord te geven. Aan dit onderwerp is tot nu toe in de geschiedschrijving geen aandacht besteed.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen