De VOC in bedrijf
1602-1799
Harm Stevens
Auteur:
Uitgegeven:
[Zutphen], 1998
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
2 oktober 2007
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
VOC
SISO:
Nederlandse handelscompagnieën (939.2)
NUR:
Vaderlandse geschiedenis (688)
Codes
ISBN:
90-5730-007-9
EAN:
9789057300073
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
95 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Uitg. in samenw. met Stichting Rijksmuseum Amsterdam.
Annotatie
Korte artikelen over verschillende aspecten van de geschiedenis van de Verenigde Oostindische Compagnie aan de hand van voorwerpen uit het Rijksmuseum die met de VOC in verband staan.
Flaptekst
De Verenigde Oostindische Compagnie (1602-1799) is vooral bekend geworden door haar commerciële successen. De scheepsladingen specerijen die de haven van Amsterdam werden binnengevaren legden de basis voor de Nederlandse Gouden Eeuw en een enorm overzees handelsnetwerk.

Maar de VOC was meer dan een eenvoudig kantoor voor handel op Azië. De Compagnie is nog het best te beschouwen als een grootschalige onderneming waarvan de activiteiten zich over de hele wereld en over tal van bedrijfstakken uitstrekten.

De VOC in bedrijf geeft inzicht in deze veelzijdigheid van de Compagnie. Aan de hand van voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum (waaronder een scheepsmodel, een drukletter, fragmenten van een brandspuit, een speld en een rol tabak) komen verschillende aspecten uit de geschiedenis van de VOC aan de orde. De Compagnie als handelaar, transporteur van goederen en mensen, als scheepsbouwer en reder, als militaire macht, heerser en zendeling - in De VOC in bedrijf maakt u kennis met de vele gedaanten van de eerste multinational ter wereld.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen