Vluchten voor de oorlog
Belgische vluchtelingen 1914-1918
Barbara Costermans
Uitgegeven:
Leuven, 2004
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Tot c. 1918 (945.1)
NUR:
Oorlog en vrede (689)
Codes
ISBN:
90-5826-282-0
EAN:
9789058262820
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
29 cm
Omvang:
143 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Uitg. in samenw. met In Flanders Fields Museum en Tijdsbeeld. - Uitg. naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het In Flanders Fields Museum, Ieper.
Annotatie
Van de anderhalf miljoen Belgen die in 1914 op de vlucht sloegen, naar Nederland, Engeland en Frankrijk, keerden de meesten keerden na enige tijd terug, maar een half miljoen bleef tot het eind van de oorlog in ballingschap.
Flaptekst
Have en goed kwijtspelen. Huis en vaderland halsoverkop achterlaten. Een traumatische gebeurtenis die een mensenleven in een mum van tijd overhoop gooit.

Zo was het ook op 4 augustus 1914, toen de Eerste Wereldoorlog losbarstte. Het Duitse leger rolde over het neutrale België als een pletwals. Zowat anderhalf miljoen Belgen vluchtten naar Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Meer dan een half miljoen van hen bleef het einde van de oorlog afwachten in ballingschap. Velen konden ook niet meteen daarna terug naar huis.

Vluchten voor de oorlog is geschreven op basis van buitengewone, nog nooit geziene documenten uit binnen- en buitenlandse musea, privé-archieven en bibliotheken: persoonlijke getuigenissen van vluchtelingen en hulpverleners, brieven, dagboekfragmenten...

Aangrijpende foto's maken deze bittere volksverhuizing pijnlijk concreet. Een overrompelend tijdsdocument.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen