De opstand van de Bataven
Tacitus
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2005
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 januari 2011
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Historiae
Jaar van uitgave:
2005
Uitgever:
Met reg
Vertaald uit:
Latijn
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Het Romeinse Rijk (923.4)
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
90-253-5334-7
EAN:
9789025353346
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
18 cm
Omvang:
110 pagina's
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Vert. van een keuze uit: Historiae. - Met reg.
Annotatie
Bundeling van de teksten die de Romeinse geschiedschrijver Tacitus in zijn Historiae wijdde aan de opstand van de Bataven tegen het Romeinse rijk in 69-70 n.Chr.
Flaptekst
Aan het begin van onze jaartelling waren de Romeinen de baas in de zuidelijke Nederlanden. Zij oefenden hun macht onder meer uit door lokale stammen in te schakelen in bestuur en leger. Een voorbeeld van zo'n stam waren de Bataven, uit het huidige gebied tussen Rijn en Waal. Bataafse contingenten vochten voor Rome tot in Engeland en Italië.

Totdat de maat vol was. Afpersingen en misbruik door Romeinse machthebbers, ambities en eerzucht van Bataafse leiders, chaos in Rome: dat alles leidde tot de opstand van de Bataven tegen het Romeins gezag in 69, onder leiding van Julius Civilis. Het is een beroemde opstand, waarop Nederlanders graag terugblikken: heldhaftig verzet van onze fiere voorvaderen tegen wrede tirannie!

Maar wat gebeurde er eigenlijk precies en hoe liep het met de oproerige Bataven af? Daarover schreef de grote Romeinse historicus Cornelius Tacitus (ca. 55-117) in zijn geschiedwerk De Historiën. Zijn hier vertaalde relaas vormt de enige geschreven bron over deze episode. Het is een spannend en meeslepend verhaal, waarin ook Tacitus' cynisme, kritische houding en weergaloze stijl ten volle zichtbaar worden.

De vertaling omvat de volgende passages: Historiën 4,12-37; 54-79; 5,14-26; Germania 29.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen