De Bataven
verhalen van een verdwenen volk
L.J.F. Swinkels
Uitgegeven:
Amsterdam, 2004
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
16 maart 2013
(Overige) personen
Redactie:
Samenstelling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Romeinse tijd (934.2)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
90-6707-580-9
EAN:
9789067075800
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
33 cm
Omvang:
348 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Uitg. ter begeleiding van de gelijknamige tentoonstelling gehouden in het Museum Het Valkhof, Nijmegen van 18 september 2004 t/m 9 januari 2005. - Met lit. opg.
Annotatie
Geschiedenis van en beeldvorming rond de Bataven in verschillende periodes en op verschillende deelterreinen. Door hun relatieve onbekendheid spraken zij tot de verbeelding, zoals onder meer bleek in de gelijknamige tentoonstelling gehouden in het Museum Het Valkhof in Nijmegen (18 september 2004 t/m 9 januari 2005).
Flaptekst
Ooit leefden er Bataven in Nederland. Verhalen over dit volk, eeuwen geleden opgetekend door Romeinse geschiedschrijvers, spreken nog altijd tot de verbeelding, vooral door de vele kleurrijke details. Tijdens de Renaissance werden de Romeinse teksten herontdekt.

In de Nederlanden zijn de oude verhalen over de Bataven vanaf ca. 1500 zelf onderdeel van de geschiedenis geworden en een heel nieuw leven gaan leiden. De manier waarop ze in de afgelopen vijf eeuwen zijn verwerkt in literatuur en beeldende kunst en daarnaast onderdeel zijn geworden van onze historische cultuur, is minstens even fascinerend als de oorspronkelijke verhalen dat zijn. Dit boek verschijnt bij een tentoonstelling met dezelfde titel in Museum Het Valkhof te Nijmegen. Evenals de expositie stelt het boek de vraag centraal welke beelden in de loop der eeuwen van de Bataven zijn geschetst.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen