In de marge van de beschaving
de geschiedenis van Nederland, 0-1100
Marco Mostert
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2009
Serietitel:
De geschiedenis van Nederland
Serienummer:
[dl. 2]
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO's:
Middeleeuwen - c. 1568 (934.3)Romeinse tijd (934.2)
NUR:
Vaderlandse geschiedenis (688)
Codes
ISBN:
978-90-351-2774-6
EAN:
9789035127746
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
263 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Met lit. opg., reg.
Annotatie
Tweede van de tien geplande delen van De geschiedenis van Nederland, waarin de volgende tijdvakken aan de orde komen: Romeinse tijd, Friezen, Franken en Saksen, Karolingers en Vikingen en het Duitse Rijk.
Flaptekst
In het lange eerste millennium van onze jaartelling was 'Nederland' steeds een grensgebied tussen de belangrijkste machtssferen in het westen van Europa en hun buren. De inwoners van de delta van Rijn, Maas en Schelde ondervonden overigens weinig last van deze positie in de marge van de beschaving. Ze deelden graag in de cultuur van bijvoorbeeld de mediterrane beschaving.

In de marge van de beschaving vertelt het verhaal van dit eerste millennium van onze jaartelling in die gebieden die later 'Nederland' zouden vormen. Er was nog geen politieke eenheid. Er was ook geen 'volk' dat zich als Nederlands beschouwde. Men identificeerde zich met de eigen verwanten, met de streek, met de eigen religie.

Hoe leefden de mensen in deze marge van de beschaving? Hoe voorzagen ze in hun levensonderhoud? Hoe werd de macht uitgeoefend? Wat geloofden ze? Wat dachten ze? Wat wist men van de wereld elders? En wat waren de verschillen tussen de bewoners van de delta in de Romeinse tijd, de Frankische en Karolingische tijd, en in de tijden na het jaar 1000, toen de samenleving hier voor het eerst schuchtere, maar duidelijke stedelijke trekken begon te vertonen naast de nog eeuwenlang overwegend agrarische trekken? In de marge van de beschaving maakt de nieuwste inzichten op dit gebied toegankelijk voor een publiek van niet-specialisten.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen