Hof en handel
Aziatische vorsten en de VOC 1620-1720
Elsbeth Locher-Scholten
Uitgegeven:
Leiden, 2004
Serietitel:
Verhandelingen van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde, ISSN 1572-1892
Serienummer:
223
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Nederlandse handelscompagnieën (939.2)
NUR:
Non-fictie informatief/professioneel algemeen (600)
Codes
ISBN:
90-6718-231-1
EAN:
9789067182317
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
349 pagina's
Extra pagina's:
VI
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
T/m dl. 7 o.d.t.: Verhandelingen van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde van Nederlandsch-Indië. - Tekst in het Nederlands en Engels. - Aangeboden aan dr. Jurien van Goor bij zijn universitaire afscheid als koloniaal historicus. - Rugtitel vanaf dl. 6: Verhandelingen Koninklijk Instituut. - Rugtitel vanaf dl. 35: VKI. - Vanaf 1986 uitg.: Dordrecht [etc.] : Foris ; vanaf 1990 uitg.: Leiden : KITLV Press. - Met bibliogr., lit. opg., reg. - Bibliografie van Jurrien van Goor: p. [321]-334.
Annotatie
Aan Jurrien van Goor aangeboden bundel met twaalf artikelen over de relaties tussen de VOC en de machthebbers op de gehele Aziatische werkvloer, van Perzië tot Japan.
Flaptekst
De Verenigde Oost-Indische Compagnie had haar werkterrein in Azië. De twaalf artikelen in deze bundel analyseren de relaties tussen de Compagnie en de machthebbers op die Aziatische werkvloer. Zij bestrijken het gehele Aziatische octrooigebied van de VOC van Perzië tot Japan.

De auteurs, allen internationale autoriteiten, gaan in op de Compagniesrelaties met Aziatische hoven en andere machtscentra tussen 1620 en 1720. In die periode voegde de VOC zich via diplomatie, handel of geweld in de locale machtsstructuren.

Dit perspectief resulteert in een verrassende bundel. De bijdragen variëren van belangrijke revisies van opvattingen over Aziatische vorsten/elites en over de destructieve invloed van de VOC tot een diplomatiek misverstand tussen 'Batavia' en het eerste Chinese gezantschap, van intelligence over de hofstructuur van Cochin tot close reading van een correspondentie tussen de vorst van Ceylon en de VOC.

De inleiding tekent gemeenschappelijke patronen: vorsten en VOC waren vaak tot elkaar veroordeeld zonder dat de ene of andere partij evident de overhand had; daarbij onderhield een geschenkencultuur van 'exotica' (paarden en olifanten) veelal de vriendschap.

Deze bundel is aangeboden aan dr. Jurrien van Goor bij zijn universitaire afscheid als koloniaal historicus. Zij bevat dan ook een bio- en historiografische schets en de bibliografie van deze VOC-kenner.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen