De historie vanden vier heemskinderen
Irene Spijker
Uitgegeven:
Amsterdam, 2005
Serietitel:
Delta
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Bezorging:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
90-351-2947-4
EAN:
9789035129474
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
397 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Plaats van uitgave en uitgever variƫren. - Met lit. opg.
Annotatie
Tekstkritische en geannoteerde uitgave van het volksboek uit 1508 over de onverzoenlijke strijd van Karel de Grote tegen de vier Heemskinderen, de zonen uit het gedwongen huwelijk van zijn zuster Aya en graaf Aymijn.
Flaptekst
De Middeleeuwen hebben tal van prachtige verhalen voortgebracht. Een van de meest geliefde is dat over de vier Heemskinderen, vier broers die zich de woede van Karel de Grote op de hals halen en in hun jarenlange strijd tegen de koning worden bijgestaan door hun trouwe ros Beyaert en de tovenaar Maeldegrijs.

Eeuw na eeuw heeft dit verhaal lezers en luisteraars geboeid. Telkens weer werd het overgeschreven, gedrukt, bewerkt en naverteld, en talloze malen werd het oersterke paard met de vier broers op zijn rug afgebeeld, bijvoorbeeld op uithangborden en gevelstenen. Ook nu nog spreekt dit middeleeuwse verhaal, dat boordevol avontuur en spanning zit en zowel komische als ontroerende passages telt, tot de verbeelding.

De druk die in 1508 in Leiden bij Jan Seversoen van de pers kwam, bevat de oudste volledig bewaarde Nederlandstalige versie van het Heemskinderen-verhaal. Door middel van moderne leestekens, een royale woordverklaring, cultuurhistorische aantekeningen en een nawoord waarin allerlei aspecten helder belicht worden, werd deze oude prozatekst door Irene Spijker toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Alle houtsneden waarmee Jan Seversoen het verhaal vijf eeuwen geleden illustreerde, zijn in deze nieuwe uitgave opgenomen.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen