Leven, werk en rebellie aan boord van Oost-Indiëvaarders (1595-±1650)
Herman Ketting
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2005
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
19 augustus 2005
(Overige) personen
Illustraties:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Nederlandse handelscompagnieën (939.2)
NUR:
Vaderlandse geschiedenis (688)
Codes
ISBN:
90-5589-258-0
EAN:
9789055892587
ASW:
Schoolboek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
384 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Oorspr. geb. uitg.: Amsterdam : Aksant, 2002. - Ook verschenen als proefschrift Universiteit Leiden, 2002. - Met lit. opg., reg. - Met samenvatting in het Engels. - Bijlage wordt ingeplakt.
Annotatie
Aan de hand van reisjournalen, archiefstukken en studies wordt vanuit een antropologische invalshoek de dagelijkse gang van zaken aan boord van Oost-Indiëvaarders in de zeventiende en achttiende eeuw beschreven.
Flaptekst
Over de VOC en het leven op de schepen zijn al veel studies verschenen. Wat deze studie echter zo uniek maakt, is de antropologische kijk op de historische bronnen. Herman Ketting gebruikt zijn antropologisch geschoold oog om het leven aan boord tijdens de maandenlange reis naar 'de oost' te reconstrueren. Hij doet dat met de uit de VOC-archieven, oude scheepsjournalen, reisbeschrijvingen, artikelbrieven en processtukken opgediepte gegevens.

Herman Ketting geeft eerst een uitgebreide beschrijving van de schepen, zodat de lezer zich enigszins kan voorstellen binnen welke beperkte fysieke ruimte de verhalen zich afspelen en met welke technische installatie de mensen aan boord moesten werken. Daarna gaat hij in op de samenleving aan boord, de wijze waarop de opvarenden met elkaar omgingen en tot welke sociale spanningen dit kon leiden.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen