Nederland van prehistorie tot Beeldenstorm
Herman Pleij
Uitgegeven:
Amsterdam, 2007
Serietitel:
Plaatsen van herinnering
Serienummer:
[dl. 1]
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Samenstelling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Inleidingen - Hand- en leerboeken (931)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-90-351-2989-4
EAN:
9789035129894
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
563 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Met lit. opg., reg.
Annotatie
In dit eerste van de vier delen van Plaatsen van herinnering worden 41 plaatsen in het huidige Nederland en Vlaanderen beschreven waar vanaf de prehistorie tot en met de zestiende eeuw belangrijke gebeurtenissen plaatsvonden, zoals de Beeldenstorm op 10 augustus 1566 in Steenvoorde.
Flaptekst
Waarom zijn er alleen hunebedden in Drenthe? Of was deze provincie gewoon te arm om ze op te ruimen? Gelukking blijken ze nog bruikbaar voor een Drentse identiteit. De plek bij de Karnemelksesloot waar graaf Floris v in 1296 werd vermoord, is nauwelijks gemarkeerd. Toch groeide Floris in later eeuwen uit tot volksheld. Waarom ligt er dan alleen een herinneringstegeltje in een fietspad bij Muiderberg? En waarom leidde de Slag der Gulden Sporen bij Kortrijk tot een krachtig Vlaams zelfbewustzijn, terwijl de Friese overwinning bij Warns op de Hollandse graaf het niet verder heeft gebracht dan wat oubollige folklore? Sommige plekken van gewicht zijn zelfs geheel onbekend. De Westfriese Omringdijk is als inpolderkunst onovertroffen. Maar men kan er gewoon overheen fietsen, zonder te weten waarover men rijdt.

Op deze verkennende wijze komen veertig gedenkplaatsen uit de Lage Landen aan bod in evenzoveel beeldend geschreven en geillustreerde bijdragen.

Nederland van prehistorie tot Beeldenstorm verschijnt als laatste deel van de vierdelige reeks Plaatsen van herinnering. Het is samengesteld door Wim Blockmans, hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Leiden, en Herman Pleij, hoogleraar historische Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. De grote foto’s zijn van Theo Uytenhaak.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen