De kleren van de keizer
rituelen en media in de tijd van Karel de Grote
Mariëlle Hageman
Uitgegeven:
Amsterdam [etc.], 2006
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Frankische Rijk (925.3)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
90-295-6374-5
EAN:
9789029563741
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
325 pagina's
Extra pagina's:
[24] p. pl
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Bew. van proefschrift Universiteit Utrecht, 2001. - Met lit. opg.
Annotatie
Bewerking van een proefschrift met een historisch onderzoek naar het cruciale belang van riten en uiterlijk vertoon voor de beeldvorming van en politieke machtsuitoefening door Karel de Grote en zijn opvolgers. Daarbij ook aandacht voor de rol van de toenmalige ‘media’: hoe werd een en ander (op)getekend in de geschreven bronnen en illustraties.
Flaptekst
Welke rol speelden rituelen bij het creëren van een vorstelijk imago in de Middeleeuwen? Was wat we daarover lezen en op afbeeldingen zien een weergave van de werkelijkheid of een vorm van propaganda? Aan de hand van smakelijke anekdotes en verhalen belicht Mariëlle Hageman de betekenis van rituelen en uiterlijk vertoon voor de machtigen van het West-Europa van de negende en de tiende eeuw.

Ook de media van die tijd – de geschiedschrijving en de beeldende kunst – konden een politieke figuur maken of breken. Door hun (gechargeerde) weergave van rituelen als kroningen, buigingen en ontvangsten konden de media een politieke boodschap overbrengen, kritiek uiten op de machthebber of commentaar leveren op heersende waarden en normen.

Rituelen hebben het politieke toneel nog altijd niet verlaten. Ook nu nog worden ostentatief tranen geplengd en herkenbare poses ingenomen. Door middeleeuwse communicatiemiddelen af te zetten tegen het belang van lichaamstaal vandaag de dag en de rol van de hedendaagse media, houdt De kleren van de keizer onze tijd van massamedia een spiegel voor.

Mariëlle Hageman (1971) is (kunst)historica, auteur en redacteur. Eerder publiceerde zij onder meer Het A'dam boek, De Nederlandse architectuur 1000-2005 en De Amsterdamse geschiedenis in meer dan 100 verhalen. De kleren van de keizer is een bewerking van haar proefschrift, dat door de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici werd bekroond met de Jan van Gelderprijs 2002.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen