De tijd van monniken en ridders
500-1000
Ben Speet
Auteur:
Uitgegeven:
Zwolle, 2007
Serietitel:
Kleine geschiedenis van Nederland
Serienummer:
3
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
12 maart 2007
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Middeleeuwen - c. 1568 (934.3)
NUR:
Vaderlandse geschiedenis (688)
Codes
ISBN:
978-90-400-8213-9
EAN:
9789040082139
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
160 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Titelvariant: KGN. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
Derde deel van de voor het onderwijs bestemde serie Kleine geschiedenis van Nederland, waarin de bestuurlijke, religieuze, sociaal-culturele en grensoverschrijdende ontwikkelingen ten tijde van Willibrord en Karel de Grote worden geschetst.
Flaptekst
De Kleine Geschiedenis van Nederland brengt in tien toegankelijk geschreven delen een uniek overzicht van de vaderlandse geschiedenis, opgebouwd de canon van het Nederlandse geschiedenisonderwijs. De voor het onderwijs voorgeschreven ‘kenmerkende aspecten’ van elk van de tien tijdvakken uit die canon worden besproken, waardoor ook een verbinding wordt gelegd tussen de Nederlandse en de algemene geschiedenis.

Elk deel in de serie behandelt een van de tien tijdvakken met een aantal bijbehorende kenmerken, zoals ‘feodalisme’ voor de vroege middeleeuwen, ‘ontdekkingsreizen’ voor de zestiende eeuw, ‘industri revolutie’ voor de negentiende, en ‘wereldoorlogen’ en ‘crisis’ voor de twintigste eeuw. De Nederlandse situatie wordt telkens afgezet tegen de achtergrond van zo’n algemeen Europees of mondiaal verschijnsel.

De Kleine Geschiedenis van Nederland gaat niet alleen over de ‘groten’, maar ook over de gewone mensen. Door de thematische aanpak hebben de delen vaak een verrassende inhoud, die de bekende en aloude vaderlandse geschiedenis aanvult en verrijkt.

De tijd van monniken en ridders.
Tussen 500 en 1000 werd de ontwikkeling van Nederland bepaald door Angelsaksische monniken en Frankische heersers. Terwijl elders de islam aan een opmars begon, kreeg het Christendom in West-Europa een stevige basis. Tegelijk bouwden de Franken aan een feodale maatschappij van leenheren en horigen. De heerschappij van Karel de Grote (768814), de ‘vader van Europa’, vormde in deze tijd een hoogtepunt. Aan zijn gezag ontkwamen ook de Friezen en Saksen in de Lage Landen niet.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen