Naar buiten, lucht en lachen!
een literaire wandeling door het Amsterdam van Anne Frank
Bob Polak
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2006
Serietitel:
Literaire wandelingen
Serienummer:
15
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Medewerking:
Redactie:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO's:
1940 - 1945; Duitse bezettingstijd - Verzet in Nederland (935.4)Plaatsen; afzonderlijk (986.6)
NUR:
Wandelgidsen (502)
Codes
ISBN:
90-5937-124-0
EAN:
9789059371248
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
174 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Drie wandelingen (uiteenlopend van 45 minuten tot 2,5 uur) rond belangrijke plaatsen uit het leven van Anne Frank: haar woonhuis (van 1934 tot 1942) in de Rivierenbuurt, het onderduikadres op de Prinsengracht en de omgeving van het Achterhuis.
Flaptekst
Drie wandelingen voeren langs de belangrijkste Amsterdamse locaties uit het leven en werk van Anne Frank. Van het Merwedeplein tot aan de Montessorischool, van het Victorieplein tot aan de Prinsengracht. Het is de omgeving die Anne Frank inspireerde tot haar literaire werk. Niet eerder is haar leven op deze manier beschreven, waardoor grotere en kleinere feiten aan het licht kwamen. De wandelingen zijn rijk geïllustreerd met foto’s van Anne Frank en van locaties uit Amsterdam.

Na haar vertrek uit haar geboortestad Frankfurt am Main, op de vlucht voor het nazisme, woont Anne Frank (1929-1945) met haar familie vanaf februari 1934 op het Merwedeplein in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Het zijn aanvankelijk zorgeloze jaren. Zij groeit op in een veilig, welvarend milieu totdat ook in Nederland de oorlog uitbreekt. Stap voor stap wordt haar het leven — letterlijk — onmogelijk gemaakt. In 1942 duikt zij met haar ouders en oudere zus onder in een bedrijfspand achter Prinsengracht 263.

In die korte en extreme periode komt haar kleine en postuum verschenen œuvre tot stand: het in een dagboekvorm gegoten hoofdwerk Het Achterhuis (1947), de bundel Verhaaltjes, en andere gebeurtenissen uit het Achterhuis / Cady’s leven (2001) en het Mooie-zinnenboek (2004). In 1944 worden Anne Frank en haar familie alsnog gearresteerd.

Bob Polak publiceerde onder meer De stad is in verval en In Groningen was ik van ellende doodgegaan, literaire wandelingen door respectievelijk het Amsterdam en het Groningen van Willem Frederik Hermans.

'Alleen al het lezen van het boekje biedt een leerzame en interessante aanvulling op dat (weinige) wat wij van Anne Frank weten, laat staan het lopend aan den lijve ondervinden.' - Provinciale Zeeuwse Courant
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Literaire excursies
Delen