Koopman en diplomaat
Gouverneurs en Directeuren van Ceylon 1640-1796
L.P. van Putten
Auteur:
Uitgegeven:
Rotterdam, 2006
Serietitel:
Gouverneurs overzee
Serienummer:
dl. 3
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Koloniale geschiedenis; afzonderlijke gebieden (939.3)
NUR:
Europese overzeese expansie (691)
Codes
ISBN:
90-6734-471-0
EAN:
9789067344715
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
223 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Geschiedenis van Ceylon/Sri Lanka als Nederlandse kolonie onder het bewind van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
Flaptekst
Het eiland Ceylon, het tegenwoordige Sri Lanka (tweemaal zo groot als Nederland), dat onder India ligt, was gedurende ruim anderhalve eeuw een Nederlandse kolonie. Het koloniale avontuur werd een staalkaart van de menselijke deugden en ondeugden. Op Ceylon leven nog ongeveer 40.000 afstammelingen van de vroegere Hollandse kolonisten, die destijds op het eiland zijn blijven wonen nadat het door de Engelsen was veroverd. De talrijke toeristen uit Nederland vinden naast deze 'Burghers' nog vele andere herinneringen aan het Hollandse tijdperk.

Koopman en diplomaat vertelt helder en overzichtelijk de belevenissen van de Hollanders op Ceylon. Het boek bestaat uit 17 hoofdstukken met apart op linker pagina's een korte beschrijving van elke gouverneur. In het hoofdstuk over de koningen van Kandy bevindt zich ook een korte beschrijving van elke koning van Kandy gedurende de Hollandse periode. In kaders zijn anekdotes opgenomen die niet direct in het verhaal passen, maar te interessant zijn om weg te laten. Net zoals de voorgaande twee boeken over de gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië is ook dit boek rijk geïllustreerd.

De reeks Gouverneurs Overzee heeft als doel de vroegere Nederlandse koloniale bezittingen in de wereld in beeld te brengen teneinde de kennis ervan te verruimen bij een breed publiek. Hij behandelt de verschillende vestigingen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de Geoctroyeerde West-Indische Compagnie en de Nederlandse Staat in Azië, Afrika en de Amerika’s, in sommige gevallen tot de dag van heden.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen