Gehalveerde mensen
het Belgenkamp in Harderwijk 1914-1918
Anton Reijngoudt
Uitgegeven:
[Barneveld], 2004
Serietitel:
Schaffelaarreeks
Serienummer:
nr. 35
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 januari 2004
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO's:
Plaatsen; afzonderlijk (938.1)Tot c. 1918 (945.1)
NUR:
Non-fictie informatief/professioneel algemeen (600)
Codes
ISBN:
90-70150-65-4
EAN:
9789070150655
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
96 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Verschijnt onregelmatig. - Vanaf dl. 27 uitg.: Koninklijke BDU Uitgeverij. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
De Belgische soldaten die naar Nederland waren gevlucht om uit krijgsgevangenschap te blijven, werden opgevangen in diverse kampen. In deze uitgave wordt het dagelijks leven geschetst in één ervan, dat in Harderwijk.
Flaptekst
De Groote Oorlog, die later de Eerste Wereldoorlog bleek te zijn, begon in België op 4 augustus 1914 toen Duitse troepen dit land binnentrokken. Naar schatting één miljoen Belgen sloegen op de vlucht voor het oorlogsgeweld en zochten een veilig heenkomen in het buurland Nederland. Onder hen waren ook 40.000 Belgische militairen die gevlucht waren na de val van de onneembaar geachte vesting Antwerpen. Deze militaire vluchtelingen werden ondergebracht in interneringskampen. Dit geschiedde in overeenstemming met de internationale afspraken, zoals die waren vastgelegd tijdens de 2e Haagse Conventie van 1907. Ook Harderwijk kreeg een reusachtig kamp ten zuidoosten van de stad.

Gehalveerde mensen beschrijft de treurige levensomstandigheden van de Belgische militairen achter het prikkeldraad. Maar ook wat de kampcommandant en vele anderen, onder wie ook burgers van Harderwijk, deden om verbeteringen in hun lot te brengen. Op het gebied van recreatie, huisvesting, onderwijs en werkgelegenheid werden indrukwekkende initiatieven ontplooid. Dat lukte in Harderwijk beter dan in het andere grote interneringskamp in Zeist. In het boek komen de opmerkelijke verschillen tussen de beide kampen duidelijk naar voren.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen