Christenslaven
de slavernij-ervaringen van Cornelis Stout in Algiers (1678-1680) en Maria ter Meetelen in Marokko (1731-1743)
Cornelis Stout
Auteur:
Uitgegeven:
Zutphen, 2006
Serietitel:
Werken uitgegeven door de Linschoten-Vereeniging, ISSN 0168-7107
Serienummer:
104
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 juni 2012
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2006
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Co-auteur:
Medewerking:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Bijzondere onderwerpen (942.9)
NUR:
Vaderlandse geschiedenis (688)
Codes
ISBN:
978-90-5730-440-8
EAN:
9789057304408
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
26 cm
Omvang:
351 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Later o.d.t.: Werken van de Linschoten-Vereeniging. - Vanaf 1985 uitg.: Zutphen : De Walburg Pers. - Vanaf 1991 uitgeversnaam: Walburg Pers. - Met index,lit. opg. - Met samenvatting in het Engels. - Met: Beredeneerd register op dl. 1-25 / bew. door D. Sepp. - 1939 ; op dl. 26-50 / bew. door C.G.M. van Romburgh ... [et al.]. - 1957 (Reg. zijn get.: Tresoor der zee- en landreizen).
Annotatie
De ervaringen als christenslaaf van Maria ter Meetelen in Marokko en van Cornelis Stout in Algiers. Ondanks de mishandelingen en erbarmelijke omstandigheden slaagden beiden erin terug te keren naar de Nederlandse Republiek.
Flaptekst
Kapers stroopten in vroeger eeuwen de Middellandse Zee af op zoek naar buit én naar levende koopwaar voor de slavenmarkten in Noord-Afrika. Ook schepen op de Atlantische Oceaan waren niet veilig. Dat ervoer de Schiedamse kuiper Cornelis Stout, die in 1678 met zijn gezin op weg was naar Suriname. Het schip werd geënterd en de opvarenden werden in Algiers als slaven verkocht.

Cornelis Stout en zijn gezin beleefden een moeilijke tijd, maar dankzij het vredesverdrag van 1680 tussen Algiers en de Republiek der Verenigde Nederlanden kwam er na anderhalf jaar al een einde aan hun slavernij. Terug in de Republiek schreef Cornelis zijn belevenissen op. Zijn handgeschreven Reijsbeschrijvinge berust in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en verscheen nog niet eerder in druk.

Veel langer in slavernij zat Maria ter Meetelen, die samen met haar echtgenoot in 1731 per schip uit Spanje naar Nederland vertrok. Ten noordwesten van Lissabon werd hun schip door Marokkanen gekaapt en opgebracht naar Salé. Daar begon Maria’s twaalfjarige slavenbestaan, dat zich grotendeels afspeelde in Meknès. Na het overlijden van haar man was hertrouwen met een Nederlandse christenslaaf van enige positie de enige mogelijkheid om buiten de harem van de koning te blijven. Deze laatste gaf de kordate Maria zowaar toestemming te trouwen met Pieter Jansz Iede. Twaalf bange jaren bleek Maria een meesterlijke overlevingsstrateeg. In 1743 werd zij eindelijk vrijgekocht, samen met haar man en hun twee kinderen.

Vijf jaar na hun terugkeer verschenen Maria's avonturen in druk. Sindsdien is dit de eerste volledige herdruk van haar Wonderbaarlyke en merkwaardige gevallen van een twaalfjarige slavernij.

Niet eerder gaven slavernijverhalen van Nederlandse bodem zo’n indringende kijk op het dagelijks leven van christenslaven in Noord-Afrika.

Laura van den Broek en Maaike Jacobs behaalden hun doctoraat Historische Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze studeerden af op respectievelijk Maria ter Meetelen en Cornelis Stout.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen