Johanna ter Steege leest Lof der Zotheid
gesproken door Johanna ter Steege 3 CD's
Desiderius Erasmus
Uitgegeven:
Amsterdam, 2007
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Compact disc
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Werken van wijsgeren (155.3)
NUR:
Gesproken tekst voor volwassenen (cd-tape) (077)
Codes
ISBN:
978-90-253-1172-8
EAN:
9789025311728
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
3 Compact disc
Bindwijze:
Audio Visuele Media
Bibliografische annotatie
Integrale weergave van het boek verschenen o.d.t.: Lof der zotheid, of De dwaasheid gekroond : een pronkrede. - Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2001.
Annotatie
Satire van de Rotterdamse humanist (1469-1536) over de menselijke dwaasheden.
Flaptekst
'De mensen mogen allemaal over mij zeggen wat ze willen - ik weet namelijk best hoe slecht Dwaasheid bekendstaat, zelfs bij de grootste dwazen -, toch ben ik het en ik alleen die de macht bezit goden en mensen vrolijk te maken [..].' Zo opent Dwaasheid in Erasmus' Lof der Zotheid haar intrigerende en beroemde lofrede op haarzelf.
Het publiek applaudisseert, juicht en lacht bij het horen van haar rede. Bijna vijfhonderd jaar na de eerste publicatie van het bekendste werk van Erasmus krijgt de lezer eindelijk de kans luisteraar te worden en zich onder de joelende mensenmassa te wanen die is toegestroomd om naar de woorden van Dwaasheid te luisteren. Zij krijgt haar passende stem in de prachtige vertolking van de gevierde actrice Johanna ter Steege.
Er is geen Klassieker uit de wereldliteratuur die zoveel generaties aan het denken heeft gezet en geleerd heeft met open blik en gezond verstand de wereld te bezien als Lof der Zotheid. De luisteraar wordt voortdurend op het verkeerde been gezet: moet hij deze lofprijzing door de Dwaasheid v de Dwaasheid serieus nemen of is alles ironie?
Johanna ter Steege is een van Nederlands bekendste actrices. Zij is bekend van rollen in Nederlandse films als Spoorloos en Guernsey. In 2006 was zij eregast op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. De laatste jaren speelde ze vooral in internationale films, zoals Vincent & Theo van Robert Altman en lmmortal beloved, met Gary Oldman en Isabella Rosselini.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen