Schipbreuk in Bengalen
avonturen van een V.O.C.-matroos
Frans Jansz van der Heiden
Uitgegeven:
Emmen, 2006
Editie:
1e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Bezorging:
Commentaar:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Nederlandse handelscompagnie├źn (939.2)
NUR:
Nieuwe geschiedenis (1500-1870) (685)
Codes
ISBN:
978-90-861601-3-6
EAN:
9789086160136
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
152 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Ondertitel op omslag: Avonturen van een V.O.C.-matroos. - Gebaseerd op: Vervarelyke schip-breuk van 't Oost-Indisch jacht ter Schelling, onder het landt van Bengale. - t'Amsterdam : by Iacob Meuss, op de Keysers-graft; en Johannes van Someren, in de Kalverstraet, 1675.
Annotatie
Persoonlijk verslag van een zeventiende-eeuwse matroos van de Verenigde Oost-Indische Compagnie over een schipbreuk in oktober 1661 die hij ternauwernood overleefde en de ontberingen en gevaren die hij vervolgens moest doorstaan.
Flaptekst
Frans Jansz. van der Heiden was in 1661 met het jacht Terschelling op weg van Batavia naar Bengalen, toen het schip plots in een storm terecht kwam. Het liep op een zandbank en verging. Op een zelfgebouwd vlot bereikte de halve bemanning een onbewoond eiland. Na weken hongeren werd de bemanning gered en meegenomen naar het vasteland.

Daar wachtte een nieuw avontuur, want Van der Heiden werd geprest als oorlogsmatroos door een megalomaan die het koninkrijk Assam wilde veroveren. Van der Heiden neemt deel aan een gruwelijke veldtocht waarbij krijgsgevangenen levend met zwepen werden gevild. Maar door het regenseizoen liep de veldtocht vast, het invasieleger crepeerde aan ziekten en moest onverrichter zake terugkeren.

Hoe het afliep met Van der Heiden? Lees het zelf in dit meer dan 300 jaar oude, waar gebeurde zeemansverhaal.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen