Misdaad en straf
roman in zes delen met epiloog
F.M. Dostojevski
Uitgegeven:
Amsterdam [etc.], 2007
Editie:
4e dr
Serietitel:
L. J. Veen klassiek
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
3 augustus 2011
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Prestoeplenije i nakazanije
Jaar van uitgave:
1866
Vertaald uit:
Russisch
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-204-0674-0
EAN:
9789020406740
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
598 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: Prestoeplenije i nakazanije. - 1866. - Oorspr. titel: Schuld en boete. - 1e dr. van deze Nederlandse uitg.: 1992.
Annotatie
Een student denkt met de moord op een woekeraarster een goede daad gesteld te hebben, maar wordt allengs bekropen door wroeging.
Flaptekst
Raskolnikov sprak zacbt, met korte tussenpozen maar duidelijk boorbaar: 'Ik ben bet die toen de oude ambtenaarsweduwe en baar zuster Lizaveta met de bijl vermoordde en beroofde.'
Armoede, filosofie en noodlottig toeval drijven Raskolnikov tor de beroemdste moord uit de literatuurgeschiedenis: hij brengt een oude woekeraarster en haar zus op gruwelijke wijze om het leven. Raskol-nikovs odyssee langs duivelse logica, gewetensnood en wanhoop maken dat hij ten slotte aangifte doet en tot het ware geloof komt. Tegen her decor van het negentiende-eeuwse Sint-Petersburg voert Dostojevski in dit meesterwerk een rariteitenkabinet van personages op, onder wie een goede moordenaar, een vrome hoer, en een weerzinwekkende schuinsmarcheerder.
Fjodor Dostojevsjki schreef behalve Misdaad en straf de klassieke werken De gebroeders Karamazov, Boze geesten en De idioot. Dostojevski leidde een turbulent bestaan vol geldzorgen.
Vertaler Lourens Reedijk ontving in 1989 de prestigieuze Aleida G. Schotprijs.
'Niemand overtreft Dostojevski als het gaat om her laten zien van de paradoxale neigingen van de menselijke ziel.' - György Konrád
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen