Reuzenstenen op de es
de hunebedden van Rolde
Wijnand van der Sanden
Uitgegeven:
Zwolle, 2007
Serietitel:
Erfgoed in Drenthe
Serienummer:
1
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
2 mei 2007
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Provincies; afzonderlijk (986)
NUR:
Regionale stadsgeschiedenis (693)
Codes
ISBN:
978-90-400-8367-9
EAN:
9789040083679
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
223 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Uitg. in samenw. met Drents Plateau. - Uitg. in samenw. met Drents Plateau. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
In dit eerste deel van de serie Erfgoed in Drenthe gaat het om de twee hunebedden die zijn gelegen achter de Jacobuskerk in Rolde, om de geschiedenis ervan, ook nadat hun rol als graf was uitgespeeld, om het onderzoek ernaar door de jaren heen en om de pogingen ze voor het nageslacht te behouden.
Flaptekst
Erfgoed in Drenthe is een samenwerking tussen Drents Plateau en Waanders Uitgevers. De reeks beoogt het zichtbare erfgoed van de provincie Drenthe voor een breed publiek toegankelijk te maken. Hunebedden, grafheuvels, kerken, galgenbergen, verdedigingswerken, infrastructuur, markengrenzen, sporen van de Tweede WereIdoorlog, ruilverkavelingen en moderne architectuur, de onderwerpen beslaan de hele (voor)geschiedenis van de provincie. De reeks brengt nieuwe thema's voor het voetlicht en benadert oude, vertrouwde thema's vanuit een nieuwe invalshoek. Beeldmateriaal speelt een belangrijke, ondersteunende rol.

Reuzenstenen op de es : de hunebedden van Rolde' gaat over de beide hunebedden die achter de Jacobuskerk in Rolde liggen. De grafmonumenten zijn tussen 3400 en 3200 v.Chr. opgericht door boeren van de trechterbekercultuur. Het boek gaat uitvoerig in op de geschiedenis van de beide monumenten nadat hun rol als graf is uitgespeeld. Hoe hebben de talloze generaties sindsdien tegen deze monumentale bouwsels aangekeken en hoe zijn zij er mee omgegaan? Zijn het in de 17de eeuw nog door wrede, mensenetende reuzen gebouwde graven, in de loop van de 19de eeuw gaan provincie en Rijk zich actief met de zorg voor deze voorouderlijke monumenten bezighouden. Het boek volgt de verschuiving in betekenisgeving op de voet.

De hunebedden van Rolde zijn bezocht door schilders, tekenaars, fotografen, schrijvers, geleerden, bestuurders en zelfs leden van het koningshuis. Ze waren onder de indruk van wat ze zagen en legden hun gevoelens vast in woord en beeld. Al deze en andere uitingen komen aan bod. Veel van de illustraties zijn nooit eerder in druk verschenen.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen