De Eerste Wereldoorlog door Nederlandse ogen
getuigenissen, verhalen, betogen
Jacques Sicking
Uitgegeven:
Amsterdam, 2007
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Tot c. 1918 (935.1)
NUR:
Moderne geschiedenis (1870-heden) (686)
Codes
ISBN:
978-90-388-9027-2
EAN:
9789038890272
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
416 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met index, lit. opg.
Annotatie
Dat de Eerste Wereldoorlog grotendeels aan Nederland voorbij zou zijn gegaan, wordt door de vele hier verzamelde getuigenisverklaringen, dagboeknotities en andere teksten weersproken.
Flaptekst
Wie bij een breed publiek, onder wie ook scholieren en studenten, het misverstand wil wegnemen dat de oorlog van 1914-1918 indertijd grotendeels aan Nederland is voorbijgegaan, kan dat het beste doen door de tijdgenoten zelf aan het woord te laten.

Deze overtuiging ligt ten grondslag aan een nieuwe bloemlezing, die het vervolg is op Het monster van de oorlog, Nederlandse liedjes en gedichten over de Eerste Wereldoorlog van dezelfde samenstellers.

De gevarieerde prozafragmenten, die steeds kort worden toegelicht, brengen het verleden heel dichtbij en dragen daardoor ongetwijfeld bij aan het toenemen van historisch besef. Ooggetuigen vertellen over het lot van de honderdduizenden vluchtelingen, over hun gruwelijke frontervaringen, de verveling in de kazernes, het tekort aan voedsel en brandstof, de slachtoffers van de oorlog op zee, het smokkelen aan de grenzen, de bommenaanval op Zierikzee.

Ook uit veel vlammende betogen van bekende literatoren en journalisten blijkt hoe groot de woede en verontwaardiging zijn geweest over de 'Grote Oorlog', die pas later de Eerste Wereldoorlog is gaan heten.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen