Strijd om de VOC-miljoenen
slag in de haven van het Noorse Bergen, 12 augustus 1665
Michael Breet
Auteur:
Uitgegeven:
Zutphen, 2007
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO's:
17e eeuw (934.5)17e eeuw (944.5)
NUR:
Vaderlandse geschiedenis (688)
Codes
ISBN:
978-90-5730-468-2
EAN:
9789057304682
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
176 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg. en reg.
Annotatie
Verslag van de overwinning die een uit de Oost teruggekeerde VOC-vloot die zich na het uitbreken van de Tweede Engelsse Oorlog schuilhield in de haven van het Noorse Bergen, in augustus 1665 behaalde op een Engels eskader.
Flaptekst
De retourvloot onder commando van Pieter de Bitter was een van de rijkste uit de geschiedenis van de VOC. Tijdens de thuisreis brak de Tweede Engelse Oorlog uit waardoor De Bitter moest uitwijken naar het Noorse Bergen, dat destijds in Deens bezit was. In deze verondersteld neutrale haven wachtte hij op een escorte van admiraal Michiel de Ruyter.

De Engelse en Deense koningen sloten intussen echter een geheime overeenkomst. Een Engels eskader zou de vloot binnen die haven veroveren. De Noorse commandant zou geïnstrueerd worden om niet in te grijpen en de buit zou worden gedeeld. De koerier van dit bericht arriveerde echter pas in Bergen toen de Engelsen de aanval al hadden geopend. Tot hun verbazing kreeg de retourvloot volop steun uit de Noorse vestingwerken. Na vier uur hevige strijd sloegen de zwaargehavende Engelse schepen op de vlucht. De uitgeputte retourvloot won de slag van de zich oppermachtig wanende Engelse oorlogsvloot!

Van deze opmerkelijke strijd bestaan diverse ooggetuigenverslagen. Om begrijpelijke redenen is ervan Engelse zijde niet veel ruchtbaarheid aan gegeven, maar in Noorwegen en Nederland is er de nodige aandacht aan besteed. Michael Breet raadpleegde alle beschikbare bronnen over dit fascinerende voorval en presenteert in deze uitgave op levendige wijze de hoofdrolspelers, achtergronden en nasleep van de slag in de haven van Bergen.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen