De Peutinger-kaart en de Lage Landen
Uitgegeven:
Breda, 2007
Serietitel:
SEM-reeks "Vergeten verleden"
Serienummer:
dl. 2
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Romeinse tijd (934.2)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-90-6728-209-3
EAN:
9789067282093
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
70 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Kritische analyse van de gegevens over de Nederlanden zoals die zijn opgenomen op de Peutinger-kaart, een middeleeuwse kopie van een landkaart met een lengte van 6,75 meter en een hoogte van amper 34 centimeter uit de laat-Romeinse tijd.
Flaptekst
Waar liepen de twee belangrijke Romeinse wegen in de Lage Landen die op de Peutinger-kaart (van circa 1200 n.Chr.) getekend zijn? Een eenduidig antwoord hierop is niet te geven.

De Peutinger-kaart is een kopie van een plattegrond van de rijkswegen in het Romeinse rijk tijdens de vierde eeuw n.Chr. Er zijn ongetwijfeld voorlopers van deze wegenkaart geweest, maar daarvan is er geen bewaard gebleven. Deze kaart is een volstrekt uniek document. U maakt er in dit boek indringend kennis mee.

De Peutinger-kaart toont onder meer de twee routes die door Patavia (Batavia) liepen. Met het oog op deze twee wegen uit de Romeinse tijd wordt door de auteurs kaart gelezen, niet alleen ruimtelijk (geografisch), maar ook in het verleden (historisch en archeologisch). Een van die routes zien velen als de Limes die door Germania Inferior, ofwel Midden-Nederland liep.

Diverse standpunten worden helder verwoord en bepleit, en waar nodig voorzien van toelichtende illustraties.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen