Schippers van de VOC in de achttiende eeuw aan de wal en op zee
aan de wal en op zee
Jaap R. Bruijn
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2008
Editie:
3e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Geschiedenis van de scheepvaart (658.2)
NUR:
Nieuwe geschiedenis (1500-1870) (685)
Codes
ISBN:
978-90-6707-630-2
EAN:
9789067076302
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
284 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Met lit. opg., reg.
Annotatie
Studie over de schippers van de VOC in de achttiende eeuw, waarbij het zowel gaat om hun sociale achtergrond en leef- en woonomgeving aan de wal als om hun feitelijke carrière in dienst van de VOC.
Flaptekst
Veruit de grootste activiteiten in de scheepvaart ontplooide de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) gedurende de achttiende eeuw. In totaal vonden toen 2957 heenreizen plaats en 2369 thuisreizen. Minstens 1200 verschillende schippers hadden twee of meer keren het commando op een heen- of terugreis. In dit boek gaat de volle aandacht uit naar die schippers. Het waren mannen belast met de eindverantwoordelijkheid voor schepen met een kostbare lading Aziatische producten en met enkele honderden opvarenden aan boord tijdens reizen die gemiddeld acht maanden duurden, zowel heen als terug.

In deel I staat de woon- en leefomgeving van de schipper thuis aan de wal in het middelpunt, dus ook zijn sociale achtergrond. In deel II volgen we de schipper in de uitoefening van zijn beroep aan boord en natuurlijk ook in moeilijke omstandigheden.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen