Monumenten van Romeins Nederland
beschermingsagenda archeologie 2008
Mieke Bus
Uitgegeven:
Zwolle, 2008
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
29 oktober 2008
(Overige) personen
Redactie:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Romeinse tijd (934.2)
NUR:
Bouwkunst, architectuur (648)
Codes
ISBN:
978-90-400-8569-7
EAN:
9789040085697
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
87 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Uitg. in samenw. met Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten. - Met lit. opg.
Annotatie
Van de 23 archeologische vindplaatsen die op de nominatie staan om te worden aangewezen als monumenten die bescherming verdienen, stammen er veertien uit de tijd van de Romeinse overheersing. Die liggen vooral rond de Limes, de grens van het Romeinse rijk die loopt langs de Rijn tot aan het huidige Katwijk, en worden in dit boek beschreven.
Flaptekst
Deze publicatie vertelt aan de hand van actuele foto’s en bondige beschrijvingen het verhaal van Romeins Nederland. Het geeft een overzicht van bijzondere archeologische vindplaatsen uit met name de Romeinse tijd, die de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft voorgedragen voor wettelijke bescherming. Deze archeologische vindplaatsen zijn (inter)nationaal erkende sites die een wezenlijke lacune opvullen in het huidige bestand van beschermde archeologische monumenten.

De elementen van de militaire infrastructuur langs de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk, zijn bijvoorbeeld erg belangrijk deel bij het vergroten van onze kennis over de Romeinen. Door de verscheidenheid aan typen en geografische ligging vormen zij een veelzijdig beeld van Nederland tijdens de Romeinse bezetting. Het betreft zowel de resten van het aquaduct van Groesbeek, de forten (castella) van Utrecht (Domplein) en Woerden, het kampdorp van Leiden-Roomburg, als een deel van de grensweg en een scheepswrak bij De Meern.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen