Limesweg
Marieke Berkers
Uitgegeven:
Amsterdam, 2008
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Redactie:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Romeinse tijd (934.2)
NUR:
Bouwkunst, architectuur (648)
Codes
ISBN:
978-90-76863-50-4
EAN:
9789076863504
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22,6 cm
Omvang:
245 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
De Limesweg, de noordelijke grensweg van het Romeinse rijk, loopt van de Hadrian Wall in Engeland via Nederland naar het oosten en eindigt bij de Zwarte Zee. In deze monografie wordt het Nederlandse deel ervan voor het eerst anno nu in beeld gebracht, met veel gedetailleerde kaarten, feiten en wetenswaardigheden.
Flaptekst
Voor het project ‘De Limes’ heeft DS Landschapsarchitecten uit Amsterdam met GPS de gehele oud-Romeinse grensweg in Nederland, de Limesweg, gelopen. Doel was de Limesweg te ‘ontwaken’ in de hoofden van bewoners, gebruikers en bestuurders.

Met dit wandelproject is enorme kennis opgedaan van het landschap en haar bewoners en gebruikers, alsmede een visie gecreëerd omtrent de vraag hoe we in de toekomst met dit relict van cultuurhistorie om moeten gaan. De Limesweg is actueel, het is opgenomen als tweede venster in de canon van de vaderlandse geschiedenis. Daarnaast is de Limesweg een belangrijk cultuurhistorisch overblijfsel met Europese dimensies.

De weg loopt van Engeland (Hadrian Wall) via Nederland naar het Oosten en eindigt bij de Zwarte Zee. De Britten en de Duitsers hebben de Limes tot Unecso monument verheven, en wat doen wij? In Nederland is het plaatsen van de Limesweg op de Unesco monumentenlijst een probleem omdat het restant weinig zichtbaar is en vaak zelfs geheel onzichtbaar in het landschap ligt.

Blijft het daarmee een gat in de Europese lijn of moeten we de onzichtbare Limesweg op een andere manier zichtbaar maken? Dit boek vertelt het verhaal van de Limes aan een breed publiek. Voor de eerste keer wordt de gehele Nederlandse Limesweg anno nu in beeld gebracht met veel gedetailleerde kaarten, feiten en wetenswaardigheden.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen