Onzichtbaar goud
de betekenis van 50 jaar aardgas voor Nederland
Meindert Schroor
Uitgegeven:
Groningen, 2009
Serietitel:
De wereld van aardgas
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Aardoliewinning - Aardgaswinning (643.4)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-90-400-8611-3
EAN:
9789040086113
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
26 cm
Omvang:
303 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Rijk geïllustreerd jubileumboek over vijftig jaar aardgaswinning in Groningen en over het Nederlandse energiebeleid in de tweede helft van de twintigste eeuw.
Flaptekst
We hebben goud in handen, die kreet zou geklonken kunnen hebben bij de vondst van de enorme aardgasbel bij het Groningse Slochteren in 1959. Toch duurde het nog jaren voordat we beseften wat deze vondst voor Nederland betekende. Onze verzorgingsstaat zou nooit zonder de aardgasbaten tot stand gekomen zijn. De gasrijkdom maakte ons echter ook lui. We hebben jarenlang boven onze stand geleefd. Dutch Disease werd in het buitenland een gevleugelde term voor onze spilzucht. En nog altijd zorgen de aardgasgelden ervoor dat Nederland zich meer kan permitteren dan zijn grondstofarmere buren.

Onzichtbaar goud schetst het unieke samenspel van veranderingen in Nederland: van een middenmoter tot een van de rijkste landen in Europa, de invloed van ons gas op economie, politiek en vooral het dagelijkse leven. In het boek komen onder andere aan de orde de aanleg van het aardgasnet, de oliecrises, de uit de hand gelopen overheidsuitgaven en de globalisering. Bekende en minder bekende Nederlanders en buitenlanders kijken terug, maar werpen ook een blik vooruit: wat als ons gas op is?

Onzichtbaar goud is een rijk en gevarieerd geïllustreerd boek, dat aantoont dat Nederland er zonder aardgas heel anders zou uitzien.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen