De ridder die niet bestond
Italo Calvino
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam [etc.], 2009
Editie:
4e dr
Serietitel:
De twintigste eeuw
Serienummer:
nr. 74
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
31 december 2013
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Il cavaliere inesistente
Jaar van uitgave:
1960
Plaats van uitgave:
Torino
Uitgever:
Einaudi
Vertaald uit:
Italiaans
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Genre(s):
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-450-1602-3
EAN:
9789045016023
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
139 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: Il cavaliere inesistente. - Torino : Einaudi, cop. 1960. - Oorspr. uitg.: 1959. - Nederlandse uitg. eerder verschenen in: Onze voorouders. - Amsterdam : Bakker, 1986.
Annotatie
Satire op de ridderroman, waarin een vrouw op wie alle mannen in het leger van Karel de Grote verliefd zijn, valt voor ridder Agilulf. Probleem is dat hij niet meer is dan een leeg harnas, hij bestaat niet. Toch gaat hij met de christenheid op veldtocht tegen de moslims. De novelle vormt samen met De gespleten burggraaf en De baron in de bomen de trilogie Onze voorouders.
Flaptekst
Agilulf, ridder in het leger van keizer Karel de Grote, is onoverwinnelijk en heeft een onberispelijke uitrusting. Hij heeft echter één probleem: achter zijn vizier gaapt het grote niets. Zijn helm is leeg, in zijn harnas zit niemand, hij bestaat niet. Toch weet hij zich te handhaven in het leger, maar doordat hij niet hoeft te eten en te slapen, heeft hij, tot ieders ergernis, genoeg tijd om zich te bemoeien met andersmans zaken. De hilariteit is dan ook groot wanneer de keizer hem een nieuwe, nutteloze schildknaap toewijst. Bradamante, de vrouw op wie bijna alle mannen in het leger verliefd zijn, valt juist op Agilulf.

Zij is alle mannen beu, en heeft alleen nog maar zin in een man die niet bestaat. Wanneer Agiluf door een jonge soldaat wordt ontmaskerd en uitgedaagd, volgt een zoektocht waarbij jonkvrouwen worden bemind en maagden worden gered uit de handen van een sultan. Bradamante en de schildknaap volgen, zij moeten ieder hun eigen obstakels overwinnen.

Calvino toont met De ridder die niet bestond nogmaals aan dat hij een geboren verteller is, met scherpzinnige humor en schitterende vondsten.

De gespleten burggraaf en De ridder die niet bestond zijn, samen met het eerder verschenen De baron in de bomen, onderdeel van de cyclus Onze Voorouders.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen