Groningen-gasveld vijftig jaar
kloppend hart van de Nederlandse gasvoorziening
Joep Schenk
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2009
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Medewerking:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Aardoliewinning - Aardgaswinning (643.4)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-90-850676-3-4
EAN:
9789085067634
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
224 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Uitg. van dit boek en de bijbehorende dvd zijn een initiatief van de Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (NAM) in het kader van '50 jaar Groningen-gasveld'. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
Historisch overzicht van de opsporing en winning, het transport en de distributie van aardgas uit Groningen vanuit economisch en beleidsmatig perspectief, uitgebracht ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van het veld in Slochteren. De bijgevoegde dvd bevat historische journaalfragmenten en enkele documentaires.
Flaptekst
Aardgas is sinds de vondst van het aardgasveld bij Slochteren cruciaal voor de Nederlandse energievoorziening én voor de economie. Groningen-gasveld vijftig jaar is de geschiedenis van een halve eeuw aardgaswinning en de consequenties daarvan.

In 1959 stuitte de Nederlandse Aardolie Maatschappij bij het Groningse Slochteren op een enorme gasbel. Dit had ingrijpende gevolgen. In een ongekend hoog tempo schakelden huishoudens, industrie en glastuinbouw over op het goedkope en 'gemakkelijke' aardgas. De aardgasbaten stuwden de economie flink op. De verzorgingsstaat kon worden uitgebouwd en de Limburgse mijnen gesloten. Binnen korte tijd werd het Groningen-gasveld het kloppend hart van de West-Europese gasvoorziening.

In latere jaren bepaalden internationale ontwikkelingen steeds vaker de koers van de Nederlandse gasvloot. De oliecrises in de jaren zeventig, de opkomst van andere aardgasproducerende landen, zoals Rusland, en de liberalisering van de Europese gasmarkt zijn medebepalend voor de wijze waarop Nederland met zijn gas omgaat.

Met Groningen-gasveld vijftig jaar legt Joep Schenk op toegankelijke wijze de geschiedenis van Nederlands grootste bodemschat bloot.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen