Naporra's omweg
het leven van een VOC-matroos (1731-1793)
Roelof van Gelder
Uitgegeven:
[Amsterdam], 2009
Editie:
4e dr
Serietitel:
Olympus Pockets
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2003
Plaats van uitgave:
Amsterdam
Uitgever:
Atlas
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Nederlandse handelscompagnieën (939.2)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-90-467-0265-9
EAN:
9789046702659
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
525 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
1e dr.: Amsterdam [etc.] : Atlas, 2003. - Met lit. opg.
Annotatie
Biografie van de Pruis Georg Naporra die in dienst van de VOC naar Azië reisde. Na vier slopende jaren keerde hij terug naar Europa en zette er zijn ervaringen op papier.
Flaptekst
De droom van elke historicus is de ontdekking van een vergeten handschrift. Roelof Van Gelder deed zo'n vondst: de autobiografie van Georg Naporra (1731-1793), een boerenzoon uit Oost-Pruisen, die na zijn schooltijd en een reeks mislukte baantjes als koopmansknecht en lakei, aanmonsterde bij de VOC.

Nadat Naporra vier helse jaren als matroos in Azië had gevaren, keerde hij terug naar Europa en deed hij op papier verslag van zijn rusteloze leven. Dankzij dit verhaal - 250 jaar geleden geschreven en nooit eerder bestudeerd - en uitvoerig archiefonderzoek in Nederland, Duitsland en Polen heeft Van Gelder Naporra weer tot leven weten te wekken.

Hij reconstrueerde diens milieu en denkwereld, achterhaalde de levensloop van tientallen mensen met wie Naporra omging en geeft met deze biografie een inzicht in de onderkant van de vroegmoderne samenleving van Europa. Door Van Gelders even precieze als beeldende stijl wordt de lezer meegetrokken in de wereld van het sobere Oost-Pruisen, het welvarende Amsterdam, het ombarmhartige leven op de schepen van de VOC en het burgerbestaan in Dantzig waar Naporra zich na zijn avonturen vestigde.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen