Als de ratten het spek uitvreten
het verhaal van de schipbreuk van Oostindiëvaarder de Lastdrager
Peter Blanker
Auteur:
Uitgegeven:
Maassluis, 2009
Editie:
1e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Illustraties:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-94-903747-0-9
EAN:
9789490374709
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
232 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Als De Lastdrager, een schip van de VOC, in 1653 bij de riffen van Bluemull Sound op de Shetland eilanden vergaat, is de 18-jarige zilversmid Jan Camphuys een van de 26 overlevenden.
Flaptekst
In 1653 slaat De Lastdrager te pletter op de rotsen van Yell, een van de Shetlandeilanden. Jan Camphuys, een 18-jarige leerling zilversmid en waarnemer namens de VOC, dan de grootste firma ter wereld, is een van de 26 overlevenden.

Toen de bekende Rotterdamse dichter-zanger Peter Blanker diens verslag onder ogen kreeg, bespeurde hij direct dat Camphuys meer wist dan hij prijsgaf. Hij besloot de zaak uit te zoeken en het verhaal opnieuw tot leven te wekken voor een hedendaags publiek. Het resultaat is Als de ratten het spek uitvreten, een meeslepende vertelling waarin oprechte trouw en integriteit het meestal afleggen tegen gewetenloze geldzucht, verraad en bedrog – maar niet altijd.

Peter Blanker (Rotterdam, 1939) koesterde altijd al de wens om van taal, theater en muziek zijn vak te maken. Na een omweg – pantrybediende op de Holland-Amerikalijn, leerling-journalist, huisschilder, colporteur, druivenplukker, vorkheftruckchauffeur, havenarbeider, magazijnbediende en tallyman – breekt hij door als zanger. Hij verzorgt een wekelijks radioprogramma over het Nederlandse lied, dat elf jaar in de ether blijft. De bloemlezing Breng mij naar Rotterdam terug met 100 liedjes en 2 cd’s over Rotterdam wordt in korte tijd een bestseller. In 2003 neemt hij afscheid van zijn publiek met een serie voorstellingen in het Rotterdamse Bibliotheektheater. De Gemeente Rotterdam onderscheidt hem met de Wolfert van Borselenpenning voor zijn verdiensten. Nu woont hij op de Shetlandeilanden. Hij zingt nog steeds – klassiek. En hij schrijft...
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen