Oorlogsgasten
vluchtelingen en krijgsgevangenen in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog
Evelyn de Roodt
Auteur:
Uitgegeven:
Zaltbommel, 2000
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Tot c. 1918 (935.1)
NUR:
Oorlog en vrede (689)
Codes
ISBN:
90-288-1426-4
EAN:
9789028814264
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
464 pagina's
Met illustraties en foto's
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Met lit. opg., reg.
Annotatie
Het verhaal van de burgervluchtelingen, uitgeweken militairen, deserteurs en ontsnapte krijgsgevangenen die hun toevlucht zochten in het neutrale Nederland en van de tienduizenden in Duitsland vrijgekomen krijgsgevangenen die na de wapenstilstand op terugreis naar hun vaderland in Nederland werden opgevangen.
Flaptekst
Nederland bleef tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal, maar werd wel geconfronteerd met de gevolgen van de felle strijd elders in Europa. Grote aantallen burgervluchtelingen, uitgeweken militairen, deserteurs en ontsnapte krijgsgevangenen van vele nationaliteiten moesten worden geĆÆnterneerd. Ook werd meegewerkt aan een uitwisseling tussen Duitsland en Engeland, waardoor Nederland duizenden krijgsgevangenen extra moest onderbrengen.

Na de wapenstilstand van november 1918 werd het een enorme opgave om al die buitenlanders te repatriƫren, terwijl ook nog tienduizenden in Duitsland vrijgekomen krijgsgevangenen op terugreis naar hun vaderland werden opgevangen. Bovendien kreeg Nederland na de strijd weer een nieuw soort vluchtelingen, nu gedreven door een verlamde economie of door discriminatie en vervolging in eigen land.

Evelyn de Roodt beschrijft in dit boek het opmerkelijke lot van die honderdduizenden vreemdelingen, die tijdelijk in Nederland een plek kregen. Daartoe keek zij niet alleen naar economische, bestuurlijke en politieke factoren, maar ging ook op zoek naar de soms bizarre leefomstandigheden van al die oorlogsgasten.

Haar verhaal is gebaseerd op grondig archievenonderzoek, waarbij haar beeldresearch veel unieke foto's opleverde. Zo geeft het boek een levendig en soms dramatisch beeld van de toestanden in de Nederlandse kampen, inclusief de psychische gevolgen en soms spectaculaire ontsnappingen. En door alle hoofdstukken loopt als een rode draad de verhouding met de Nederlandse bevolking, wier tolerantie soms zeer op de proef werd gesteld. Al met al een fascinerend verslag over een bijzonder aspect van de Grote Oorlog, en als maatschappelijk onderwerp blijvend actueel.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen