De rand van het Rijk
de Romeinen en de Lage Landen
Jona Lendering
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2010
Editie:
[2e herz. dr.]
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 september 2010
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Trefwoord(en):
SISO's:
Vroegste geschiedenis tot Middeleeuwen (944.2)Romeinse tijd (934.2)
NUR:
Oudheid (tot 500) (683)
Codes
ISBN:
978-90-253-6726-8
EAN:
9789025367268
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
302 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Oorspr. titel: De randen van de aarde : de Romeinen tussen Schelde en Eems. - Amsterdam : Ambo, 2000. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
De politieke, sociale, culturele en religieuze ontwikkelingen tijdens de Romeinse periode in de Lage Landen, vanaf de verovering in de eerste eeuw voor Christus tot het Karolingische rijk in de negende eeuw. De auteurs bepleiten een intensiever samenwerking tussen historici en archeologen en hebben de nieuwste inzichten uit beide disciplines verwerkt.
Flaptekst
Belgische krijgers zijn zó onder de indruk van de Romeinse belegeringswerktuigen dat ze concluderen dat hun vijanden wel van goddelijke afkomst moeten zijn. Een soldaat werpt een pot bedorven eten in de wc. Een jong meisje uit Nijmegen wordt begraven met haar tamboerijn. Een Romeins garnizoen in Velsen doorstaat maar net een belegering. Een bisschop leest de keizer de les. Een keramiekhandelaar overleeft een storm. Snapshots uit de tijd waarin de Lage Landen behoorden tot het Romeinse Rijk.

In De rand van het Rijk : De Romeinen en de Lage Landen behandelen Jona Lendering en Arjen Bosman geschreven bronnen en opgravingsresultaten. Vaak spreken die elkaar tegen, omdat Romeinse en Griekse auteurs geobsedeerd lijken te zijn geweest door de veronderstelde barbarij van de Galliërs en Germanen.

Ook zijn er hoofdstukken gewijd aan de ontwikkeling van de taal, de aanwezigheid van de legioenen, het stedelijke leven, de problemen bij de reconstructie van de oude godsdiensten, de sociale verhoudingen, nieuwe gewassen en diersoorten, de Gallische keizers en de betekenis van de limes. ‘Gouwe ouwe’ onderwerpen als verzetsheld en koning Ambiorix, de opstand van de Bataven en de bekering van Sint-Maarten ontbreken vanzelfsprekend niet.

Arjen Bosman is adviseur bij archeologisch adviesbureau Past2Present (Woerden) en doceert Provinciaal-Romeinse archeologie aan de Universiteit Gent. Jona Lendering is historicus en publiceerde diverse boeken over de oude en vaderlandse geschiedenis. Beiden zijn tevens werkzaam voor Livius Onderwijs.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen