Charisma
Odysseus, van held tot schurk
Imme Dros
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2010
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Griekse en Romeinse godsdiensten (216.1)
Codes
ISBN:
978-90-253-6760-2
EAN:
9789025367602
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
19 cm
Omvang:
63 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Uitg. ter gelegenheid van de derde Week van de Klassieken 2010.
Annotatie
Inleiding tot de figuur van Odysseus uit de Ilias en de Odyssee van Homerus en zijn rol in de literatuurgeschiedenis.
Flaptekst
Er is geen grotere held dan Odysseus, de hoofdpersoon en naamgever van het belangrijkste heldenepos uit de wereldliteratuur. De Odysseus van Homeros komt uit een tijd dat de mensen groter, heldhaftiger en sterker waren dan ooit daarna. Hij is een gecompliceerde man, met meer goede dan slechte eigenschappen, maar dat beeld verandert in latere eeuwen. In de handen van schrijvers als Sofokles en Vergilius verandert hij in een voorspelbare, tweedimensionale figuur, een opportunist, leugenaar en bedrieger.

Imme Dros volgt dat veranderend imago, tot aan Dante, Shakespeare en Vondel. Langzaamaan verloedert hij, en verworden zijn avonturen tot die van een b-acteur in een soapserie. Want, zo schrijft ze, ‘mensen hebben behoefte aan goden, schrijvers aan schurken’.

Volg het spoor van held tot schurk met Imme Dros, die de grote verhalen van de oudheid op magistrale wijze voor een publiek van kinderen en volwassenen ontsloten heeft.

Imme Dros schreef Charisma ter gelegenheid van de Week van de Klassieken. Kopers van één van de actietitels van de uitgeverijen Athenaeum en Ambo krijgen dit boekje cadeau.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen