De VOC en de beurs / The VOC and the Exchange
Henk den Heijer
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2002
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
VOC
Codes
ISBN:
978-90-5260-051-2
EAN:
9789052600512
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22,7 cm
Omvang:
48 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Flaptekst
De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) kreeg in 1602 het alleenrecht op de handel en de vaart op Aziƫ. In de 17e en 18e eeuw was de VOC het grootste handelsbedrijf ter wereld. Met de handel in goederen als specerijen, zijde, porselein en thee bracht de VOC Nederland een periode van ongekende voorspoed.

De sporen die de VOC heeft nagelaten zijn divers. We treffen ze aan in de scheepvaart, de taal, de wetenschap en in de kunst. De VOC heeft het dagelijks leven evenmin onberoerd gelaten. Het gebruik van producten als peper, nootmuskaat, kruidnagelen, porselein en niet te vergeten koffie en thee hebben we aan de VOC te danken.

Minder bekend is dat de VOC als 'eerste beursgenoteerde' bedrijf ook aan de basis stond van iets dat voor steeds meer mensen tegenwoordig eveneens tot de praktijk van alledag behoort: het beleggen op de beurs. Dit boek vertelt het bijzondere verhaal van de VOC als ontdekker van het permanente aandelenkapitaal en als grondlegger van de Amsterdamse aandelenbeurs.

Op beknopte wijze komen onder meer aan bod de aandelenemissie van de VOC, een beschrijving van de eerste aandeelhouders en de gang van zaken op de beurs. Opvallend is hoe herkenbaar veel zaken nog zijn. Ten slotte wordt belicht hoe de aandelenhandel zich vanuit Amsterdam over de rest van de wereld verspreidde. Het boek is op toegankelijke wijze geschreven, bevat opmerkelijke anekdotes en is bovendien verrijkt met veel bijzondere illustraties.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen